Speel 100 escaperooms op dezelfde locatie vanaf 2017 bij Escape Port Forum in Barcelona

april 1, 2016 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Een missie van Israel Romero om het grootste escape room centrum van de wereld te bouwen. Escape Port Forum is nu nog een nieuw entertainmentconcept wat in 2017 werkelijkheid moet gaan worden in Barcelona, Spanje. Het moet een complex worden waar 100 escaperooms mogelijk zijn. Niet allemaal van dezelfde eigenaar, maar het liefst zoveel mogelijk verschillende eigenaren zodat er enorm veel diversiteit zal zijn.

Meeste escaperooms per km2

De diversiteit moet er voor zorgen dat elke soort groep er plezier kan beleven. Of het nou collega’s, vrienden, familie, of gezinnen met kleine kinderen zijn. Als alles doorgaat dat is Barcelona de eerste ter wereld waar een dergelijke ‘hub’ zal zijn. Hiermee zouden ze dan ook meteen de grootste dichtheid per km2 hebben aan escaperooms ter wereld. Dat record zit nu nog in Amsterdam, met 16 locaties en 35 escaperooms (1 escaperoom per 4,7 km2). Met een oppervlakte van 20.000m2 zou Escape Port Forum een dichtheid hebben van 1 escaproom per 0,2km2. Israel geeft wel aan dat naar alle waarschijnlijkheid het niet 100 escaperooms worden, maar dat je er ook real life gaming concepten zult zien, hologramprojecties en 3D videospellen kunt spelen.

Escape Port Forum in Barcelona

Escape Port Forum lift aan de kust van Barcelona. 15 minuten van het centrum van Barcelona. De locatie zal 600 parkeerplaatsen krijgen en elke kavel heeft een terras beschikbaar. Israel is nu investeerders aan het zoeken om deze 100 plekken gevuld te krijgen. Het team van Israel heeft zelf ook handige kennis om escaperooms te bouwen, zoals hologrammen en 3D modelleren. Ook kunnen ze helpen bij script en design van de escaperooms. Hij laat weten op de website van Escape Port Forum dat exploitanten moeten denken aan 20.000 tot 30.000 euro om er een escaperoom te kunnen bouwen. Enige wat hij heel stellig belooft, maar helemaal niet zo hoeft te zijn is de belofte dat de ROI (terugverdientijd) binnen het eerste jaar terugverdiend kan worden.

Investering per escaperoom

Grove schatting geeft 30.000 investering in de escaperoom voor de bouw en ontwerp. Als je echt een van de beste van Europa wilt maken ben je minimaal 50.000 aan investering kwijt. Gemiddelde bij de beste escaperooms is 75.000 euro. Maar goed. Aannemende dat je veel marketing moet doen omdat je extra concurrentie hebt van iedereen betaal je makkelijk 500 euro marketingbudget per maand. Oftewel heb je al 6.000 marketingkosten per jaar. Dan krijg je nog reiskosten, website, boekhouding, belasting en een hele hoop andere kosten.

Als je een bezetting van 30% op maximaal 50 slots per weeken gemiddeld heb je 4 personen in de kamers waar je 15 euro per persoon voor kunt vragen verdien je met 15 boekingen per week dus op jaarbasis 46.800 euro. Maar je hebt er altijd personeel in staan. Als je die 10 euro per uur betaald voor 30 uur per week (15 boekingen, met reset en ontvangst) is dat een kostenpost van 15.600 euro. Je houdt dan nog 31.200 euro over. Tel daar die 6.000 vanaf is dat nog 25.200 euro. De investering van 30.000 moet er ook nog af, dan heb je al verlies van 4.800 euro. En dan heb ik alle belastingen en andere kosten nog niet meegerekend. Dus een escaperoom hebben ziet er helemaal niet zo rooskleurig uit als meneer Romero zomaar wil schetsen. Ook in Barcelona zul je hebben dat je in het weekend ramvol zit en door de week hard moet vechten om de plekken bezet te krijgen. Wat vind jij van die belofte?

Israel Romero op Up The Game

Israel Romero zal spreken op 18 april 2016 bij Up The Game in Amsterdam waar hij voor het eerst publiekelijk zijn concept zal uitleggen. Voor escaperoomeigenaren is het interessant om hem daar te ontmoeten en te kijken of uitbreiding naar Spanje een reeële optie is. De kavels van Escape Port Forum varieren van 60 tot 700m2. Dus er zijn zeker mogelijkheden.

Wie gaat er mee naar Escape Port Forum in 2017?

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest