5 leerpunten van Anna-Maria Giannattasio en haar gloednieuwe escaperoom in Utrecht

augustus 11, 2015 | Nieuws | Mike van Hoenselaar 16 Comments

Anna-Maria-GiannattasioZondag 9 augustus was de ultieme test voor Anna-Maria Giannattasio (@puur), eigenaar van een gloednieuwe escaperoom in Utrecht. Wat is een escape room? Je wordt opgesloten met een groep mensen in een afgesloten kamer en je hebt 60 minuten om te ontsnappen. In de kamer zijn puzzels en raadsels aanwezig die je op moet lossen. De groepen testers gaven Escape Room Mysterium gemiddeld een vette 8. Toch waren er dingen die nog nét niet goed gingen. Anne-Maria heeft nog 19 slapeloze nachten voor de boeg voordat escaperoom Mysterium in Utrecht open zal gaan. Ze deelt 5 leerpunten met jullie die ze geleerd heeft bij het bouwen van haar escape room.

 

escape-room-mysterium-testdag-1-testgroep

Wacht niet met testen tot álles werkt

Het is nooit perfect. Waarom zou je dan nog testen? Een escaperoom is pas geweldig als vier werelden samenkomen: Technisch vernuft, een creatief puzzel-brein, een strakke kwaliteit-styling en een eerlijk budget. Plan de testdag ook al ben je pas op 80%. Om eerlijk te zijn… een echte escaperoom is nooit af. Het kan altijd beter toch?

Nodig mensen uit die niet constant ja-knikken

Maak het jezelf niet makkelijk. Nodig ook mensen uit die juist níet van puzzelen houden en die jou níet aardig vinden. Het liefst ook echte escaperoom haters.Dat zijn testers waar je wat aan hebt! Dus niet alleen hardcore ‘escapers’ die dromen van sleutels en wiskundige uitdagingen. Meng ze in je testteams met personen die juist wegzappen bij de slimste mens op TV. Je weet toch dat verhaal over zachte heelmeesters?

Tijd is schaars, een frisse blik ook

Neem ruimte en tijd om je escaperoom te introduceren, uit te leggen wat je van je testers verwacht én te evalueren. Wij kozen voor een start op neutraal terrein en liepen dan richting de room. Na de escape mocht niemand met elkaar praten om beïnvloeding te voorkomen. Geen gehaast, tijd om te luisteren. Tijd om te leren. Daarom doe je de test toch? Ik kreeg frappante antwoorden. Als je lang bouwt krijg je last van tunnelvisie. Frisse testers vertellen je dat die muziek die je zo zorgvuldig had uitgekozen totáál niet opviel bijvoorbeeld. Bizar toch? Absorbeer de dingen die je hoort en niet hoort.

escape-room-mysterium-utrecht-testdag-1-protagonist

Geniet van het moment

Het bouwen van een escaperoom lijkt op het schrijven van een boek of het maken van een film. Je doet het om je publiek te behagen, te verwarren, te verbijsteren én te betoveren. Eindelijk is de escaperoom werkelijkheid. Vier je feestje. Neem tijd om te proosten. Wij aten Mysterium taartjes en aten een goede Oma Bobs kroket toe. Creativiteit heeft pas ‘adem’ als je niet doorbuffelt, maar momenten viert en geniet.

Luister niet aan de andere kant van de muur

Tuurlijk hadden we alles via de camera’s kunnen zien… maar dat is niet echt. Wij stonden met drie man iedere shift gewoon in de escaperoom. Pas dan voel je wat de testers voelen. Pas dan zie je hoe ze dingen oplossen. Schrijf mee…minuut na minuut.

Zorg voor een goed evaluatieformulier

escape-room-mysterium-utrecht-testdag-1-evaluatie

Zo’n testdag is hectisch. Vooral zo’n derde groep rond half zes na uren testen breekt je op. Een goed evaluatieformulier werkt als een tierelier. Nee… maak het niet te wetenschappelijk. Maar ook niet te kort. Dit is het moment om de juiste dingen te vragen. Eerste laten schrijven, dan verwoorden en dan bespreken.

Een voorbeeld van onze vragen:

Naam-leeftijd-opleiding – email ( belangrijk)- was de locatie goed te vinden?- was er genoeg mogelijkheid tot samenwerken?- welk raadsel kon beter? – waren er aanwijzingen die je miste? – klopte het verhaal? Etc.

Tot slot

Blijf een open geest houden. Het is lastig te luisteren naar verbeterpunten met het einde in zicht. Maar het moet! Daarom test je toch? Reageer niet op alle kritiek met “Ja maar” Dat is funest. Je weet toch dat wijn met heel veel water erbij niet te zuipen is? Ik wil geen water bij de wijn. Ik drink het puur! Dan smaakt het pas!

Ps Deze week gaat dus onze website online en 1 september gaan we eindelijk open. Onze escaperoom zit aan de Oude Gracht in Utrecht in een middeleeuwse werfkelder. De naam is MYSTERIUM… en ik ben zo blij dat het zo mooi gaat worden. Zondag aanstaande testen we wéér. En die week daarop wéér.

Als je vragen hebt voor Anne-Maria of haar succes wilt wensen. Laat dat dan vooral weten in de reacties. Ze zal het erg leuk vinden. De komende 19 dagen zijn sowieso al een grote roes voor haar. Een beetje oppeppen kan geen kwaad :). Wil je preciezer weten wat een escape room is of wil je een escaperoom bij jou in de buurt vinden. Dat kan in ons overzicht van escape rooms waar we alle escape rooms in Nederland hebben verzameld! Er zijn inmiddels bijna 200 escape rooms in Nederland.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 Comments

 1. Avatar

  Ik was 1 van de testers afgelopen zondag en hoewel ik de zenuwen begrijp vond ik ze na ‘escapet’ te zijn volkomen onterecht! Je ziet hoeveel werk, energie en creativiteit er in is gestoken wat zelfs deze versie van de escape room al goed maakt. Ergens best jammer dat ik nu al ingewijd ben in alle geheimen van de kamer zodat ik m niet nog een keer kan doen, zeker een aanrader dus!

  Beantwoorden

 2. Avatar

  Ik was er ook bij en een dacht dat ik het zou haten, want ik ben claustrofobisch en niet echt een puzzel maniak. Maar het was geweldig! Alsof je in een film zat. Ik ben een observator, iemand die analyses maakt. Vooral tof om te zien hoe het concept in elkaar zat en te zien hoe mijn fanatiekere vrienden erin doken.

  Beantwoorden

 3. Avatar

  Hoewel het pas een test was, vond ik Mysterium nu al één van de beste Escape Rooms die ik heb gespeeld! De sfeer in de kamer past perfect bij de gekozen locatie, een werfkelder in het centrum van Utrecht. Goed verhaal, bijzondere effecten en doordachte puzzels. Knap gedaan!

  Beantwoorden

 4. Avatar

  Ik was afgelopen zondag één van de gelukkige die de escape room van Puur mocht testen. Ik had wel eens van een ‘escape room’ gehoord, maar nog nooit bij één binnen kunnen treden. Zondag was het zo ver.. Mijn eerste escape room. Ik ben aangestoken. Aangestoken met het escape room virus. Ik wil er nog wel honderden uittesten, maar ik denk dat Puur met ‘Mysterium’ de lat erg hoog heeft gelegd voor de rest van de Nederlandse escape rooms.. En dat terwijl hij nog niet 100% af was. Een echte aanrader dus! Nu al! 🙂

  Beantwoorden

 5. Avatar

  Escapisme is altijd mijn favoriete mentale hobby geweest. Kan niet wachten om het in praktijk te brengen. In @puur’s escaperoom!! 🙂

  Beantwoorden

 6. Avatar

  Yeah, ik was erbij!
  Wat een gave ervaring was dat zeg! Het was mijn eerste keer maar ik ben meteen verslaafd geraakt. Echt genoten van deze ultieme belevenis, nog een paar kleine aanpassen en ik geef deze Escape room een dikke 10! Bedankt!!

  Beantwoorden

 7. Avatar

  Enne Merrie!

  Je hebt het gewoon weer gedaan, met de nadruk op DOEN! Geen twijfel, gaan en door tot het is, of nee nog beter is, dan dat je in gedachten had.
  Ik ben heel nieuwsgierig en kom meer dan graag in je hersenspinsels peinzen.

  You go girl!

  Maartje

  Beantwoorden

 8. Avatar

  Wauw, wat een gave ervaring. Van velen gehoord dat Escape rooms tof zijn, blij dus dat ik MYSTERIUM heb mogen testen. En tof was het zeker, het was ontzettend tof! De hele sfeer die is gecreëerd zorgt vanaf het eerste moment voor spanning.

  Zeker weten dat het na alle testers alleen nog maar beter zal gaan worden, ik wens een ieder die nog gaat deelnemen veel plezier!

  Beantwoorden

 9. Avatar

  Dit was echt gaaf! De aankleding, de ambiance en de opdrachten pasten perfect bij elkaar en het verhaal was rond. Ik zou deze Escaperoom bij al mijn vrienden, familie en kennissen aanraden, want dit wil je niet missen. Fantastisch!

  Beantwoorden

 10. Avatar

  HET WAS SUPER GAAF!! Dit was mijn tweede escaperoom en ik ben verslaafd. Goed verhaal, prachtige locatie en een zenuwslopend spel. Zeker een aanrader, een dikke 10!!

  Beantwoorden

 11. Avatar

  Dit was mijn eerste keer in een escaperoom en wist dus niet wat ik kon verwachten. Ik vond het erg leuk en spannend, hoe dichter ik bij het einde kwam hoe spannender het werd. Het is zeker een aanrader op een leuke Locatie.

  Beantwoorden

 12. Avatar

  Leuk om het verhaal erachter te lezen! Ik heb meerdere rooms gedaan, en ik vond dat deze escape room in Utrecht wel een goede sfeer neerzette. Je merkt vooral ook het aanstekelijke plezier bij de makers, zoals je in het verhaal ziet. De puzzels kunnen nog een tikkie moeilijker, maar qua algehele ervaring staat dit zeker in mijn persoonlijke top drie.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest