The Big Escape aflevering 1: alle geheimen, mysteries, ins en outs

september 6, 2017 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Vanavond was het zover. De eerste uitzending van The Big Escape. Een nieuw escaperoom televisie programma van de AVROTROS op NPO3. Met Escape Rooms Nederland hebben we uiteraard alles nauwlettend in de gaten gehouden en hieronder delen we de ins en outs van de eerste aflevering. 12 bekende Nederlanders strijden tegen en met elkaar om te ontsnappen uit een escaperoom waar ze in terecht komen.

We weten dat ze sommige al eerder een escaperoom gedaan hebben. Een deel van de groep heeft mogen oefenen bij Breakout Room in Den Bosch. We waren natuurlijk erg benieuwd of voorkennis van de dynamiek binnen een escaperoom een voordeel zou zijn. Tijdens de uitzending zag je wel goed wie er op de achtergrond stond en wie heel erg aanwezig was. We hebben enkele dingen op een rij gezet die ons opgevallen zijn. Wil je de aflevering zelf nog zien, let dan op. Er zitten spoilers in.

Bekijk de eerste aflevering van The Big Escape hier!

The Big Escape Applicatie

Tijdens elke aflevering heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van The Big Escape applicatie waarbij je de kans krijgt om sneller dan de BN’ers het sleutelwoord te vinden. Een uur voordat de aflevering uitgezonden wordt, wordt er een 360 graden foto gedeeld waar je al hints kunt ontdekken over het sleutelwoord. De foto liet een woonkamer zien met keuken. We konden er nog niet veel van maken. Wat kleine hints hier en daar, maar niks waarmee we het sleutelwoord al wisten. Met de foto had je wel het woord al wel kunnen raden, want er was iets aanwezig die niet in de eerste kamer aanwezig was.

Tip: Stuur het alleen in als je het zeker weet, je kunt als de aflevering begonnen is niet het antwoord wijzigen. Als je jouw gebruikersnaam wijzigt kun je wel nogmaals inzenden.

The Big Escape aflevering 1

Tijdens deze eerste aflevering van The Big Escape zien we dat de groep inchecken in een hotel en naar een hotelkamer begeleidt worden. De 12 spelers worden opgesplitst in 2 teams van 6. Elke team heeft 3 dames en 3 heren. In de hotelkamer krijgen ze een korte intro en mogen ze gaan starten. Ze hebben op dat moment nog totaal geen idee wat ze te wachten staat en hoeveel puzzels of escapes er zullen zijn.

Escape #1: Hotelkamer

In de hotelkamer zijn ook losse elementen aanwezig die het team stuurt om dingen makkelijker te maken. Zo liggen er boeken met aanwijzigingen, maar ook losse sleutels die weer passen op deuren om ergens binnen te komen. Soort puzzels zijn niet heel complex of moeilijk. Er zijn uiteindelijk 3 puzzels aanwezig in de kamer die elk 2 cijfers opleveren. Door middel van de tafel in de kamer vinden ze de volgorde en kunnen ze de kluis openen. Er is een gebarenpuzzel, een rekensom en een logische puzzel waarbij je vierkanten moet tellen. Waarvan er 2 puzzels zijn die we zelf niet vinden passen in een escaperoom. Hierover verderop meer.

De teams worden verdeeld in 2 bussen waarbij de heren in de ene bus plaats moeten nemen en de dames in de andere bus.

Escape #2: Pier

Terwijl de teams onderweg zijn met de bus krijgen ze een koffer met allerlei objecten. Ook is er een CD met 12 nummers. Eenmaal aangekomen op de pier hangen er 3 foto’s van de bekende Nederlanders. Ze moeten de juiste objecten bij de foto zoeken om zo de combinatie van een koffer te vinden waar een cijferslot op zit.

In de koffer zitten borden met nummers en stippen. Ze moeten de namen van de spelers invullen van de nummers die op de CD te horen waren. Zo was het volkslied te horen, of een nummer van Guus Meeuwis. Als ze dat deden werd een hint zichtbaar. Eenmaal opgelost vonden ze een sleutel die toegang gaf tot de kantine van de hangar waar de derde escape zou gaan zijn. Wie uiteindelijk deze tweede escape wint is de vraag. Kijk dan de aflevering.

Escape #3: Vertrekhal vliegveld

Er zijn inmiddels 2 hints gegeven. Bij deze laatste escape worden de teams verdeeld in jong en oud. Ze komen terecht in een vertrekhal van een vliegveld en moeten tickets zien te vinden om uiteindelijk mee te kunnen inchecken. Er is een tijdsverschilpuzzel waar ze de vertrektijd kunnen bepalen, een kofferpuzzel waar ze de plaats mee kunnen bepalen en met die twee gegevens kunnen ze uiteindelijk het vluchtnummer bepalen. Met deze gegevens weten ze welk pakketje ze open moeten maken. Hierin zitten de tickets waarmee ze kunnen ontsnappen.

Het spel, de spanning, de competitie onder elkaar

In de hele aflevering zijn er 3 escapes, maar tussendoor als ze van locatie naar locatie gaan zijn er nog mini games voor de spelers. Deze zorgen voor de opvulling van de ‘wachttijd’ die de spelers hebben en voor onderlinge strijd en competitie. Een belangrijk onderdeel zo is gebleken in deze eerste aflevering. Elk team dat een escape als eerste weet te verlaten krijgt een hint op een horloge dat ze dragen. Er zijn dus 3 hints om het sleutelwoord te raden.

Het sleutelwoord is het meest belangrijke van de aflevering. Hiermee kunnen spelers door naar de volgende aflevering en mogen ze zeggen wie ze er liever niet meer in hebben. De persoon met de meeste stemmen ligt er uit. De competitie is tussen escapes om te snijden. Spelers proberen continu hints van elkaar af te kijken of te ‘kopen’. Een slimme tactiek is gebleken, want Steven heeft geen enkele escape gewonnen, maar toch wist hij het juiste sleutelwoord te geven aan het einde van de 3 escapes.

In de aflevering zien we dat vooral Lieven en Harry het erg goed doen. Ze blijven beheerst en ze zorgen dat het team blijft werken. Ergens hadden we ook verwacht dat Steven en Tygo druk zouden zijn. Dat bleek ook te kloppen. Het was een chaos van jewelste. Maar lekker chaotisch. Toch was de nodige spanning ook aanwezig. Vooral toen bij een van de escapes de teams gesplitst werden op basis van leeftijd was het verschil goed te zien in rust bewaren en samenwerken. Nadia, Giel en Nikkie vinden we nog niet zo opvallen.

Wat vinden we van de eerste aflevering?

We willen ook graag onze mening delen over de puzzels en het programma. Ook om je mee te nemen wat een kwalitatieve escaperoom inhoudt, maar ook hoe je zelf puzzels kan maken en waar je dan op kan letten. We hebben nu concrete voorbeelden waarover we het kunnen hebben, dat kan normaliter niet bij een escaperoom die we normaliter reviewen. Wat ons vooral opvalt is dat de aankleding leuk is gedaan. Dat puzzels niet in your face zijn houden we heel erg van. De escapes zijn niet lineair wat er voor zorgt dat bij wat grotere groepen niet iedereen om dezelfde puzzel heen staat. We love it!

Battle Rooms concept

Het publiek wat The Big Escape kijkt is erg breed. Dus er moet ergens een weg gevonden worden om het voor een groot publiek passend te krijgen. Dat zagen we ook in de puzzels terug. Het onderhandelen tussen escapes vind je vooral terug in Battle Rooms. Dat concept hebben ze eigenlijk ook een beetje aangehouden. Dus 2 teams die tegen elkaar strijden. Echte strategie was niet altijd even sterk aanwezig. Hopelijk komt dat in vervolgafleveringen beter terug.

De beleving ontbreekt

Natuurlijk is er spanning dat opbouwt tussen de spelers. De makers moeten zo goed mogelijk deze spanning overbrengen naar de kijker. Dat doen ze door de cutscenes er in te brengen waarbij we de spelers anekdotes of hun mening delen. Iets dat we bij veel andere programma ook kennen.

Toch is er geen echte verhaallijn te ontdekken, geen bewuste in ieder geval. Dit is juist het element wat ons zo grijpt in een escaperoom. Logischerwijs zou je eerst dan in willen checken in de vertrekhal van een vliegveld, zodat je daarna met het vliegtuig kan en uiteindelijk incheckt in een hotel. Wat ons betreft mag dit nog wat extra over the top. Juist omdat het voor een televisieprogramma is.

We hadden het bijvoorbeeld leuker gevonden als er met acteurs gewerkt werd. Dus een piccolo die de intro doet, of de barjuffrouw of stewardess die ze bij elkaar roept. Zodat er meer cohesie ontstaat tussen de escapes. Hopelijk komt dat in andere afleveringen sterker terug. Sowieso is het als kijker altijd anders dan dat je zelf speelt. Dat hebben we al tientallen keren mogen ervaren. Zelf spelen blijft het leukst. Ook mensen die alleen door een kamer lopen om de sfeer te proeven kunnen niks zeggen over de kwaliteit van een escaperoom. Soms ligt het plezier niet in de aankleding of de kwaliteit van materiaal. Uiteraard wel belangrijk, maar de kern zit hem er in om een team bij een vrijgezellenfeest of teamuitje een uur te vermaken.

Eerste escape

In de eerste escaperoom van The Big Escape is een rekenpuzzel en een logische puzzel te zien waarbij je vierkanten moet tellen. Beide puzzels zouden we zelf niet graag in een escaperoom terugzien. Er kan te veel mis gaan. Als een team een denkfout maakt met rekenen, dan weet het team niet uit zichzelf wanneer het goed of fout is in deze constructie. Want je hebt de volgorde nog niet van de code van de kluis, daar is geen rekening mee gehouden en kon beter.

Tweede escape

In de tweede escaperoom, wat eigenlijk geen escaperoom is, maar een manier om van de hotelkamer naar het vliegveld te komen komen enkele basispuzzels terug, maar we vinden de objecten matchen aan foto’s en de muziek op de CD matchen aan de spelers een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Je zag in de uitzending toch dat sommige elkaar nog nooit gezien hadden. Ze wisten ook na de hele aflevering van niet iedereen direct de naam te noemen. Op deze manier de puzzels er in verwerken is goed verzonnen.

Derde escape

De laatste escape van de eerste aflevering van The Big Escape is mooi groot. Geheime kamer is aanwezig. Super. Toch wordt er te weinig rekening gehouden met de psychologische principes actief in een escaperoom. Er zijn zoveel letters, cijfers, namen en dingen dat alles alleen maar afleidt. Veel red herrings zoals ze dat in Amerika noemen. Eigenlijk als je naar de puzzels kijkt enorm simpel, maar doordat er zo veel afleiding is in de kamer duurt het een hele tijd voordat de teams de flow te pakken hebben.

Wat vind jij?

Heb jij ook live gekeken? Of later pas? Wat vond je er van? Wij zijn erg benieuwd of je volgende week weer gaat kijken.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest