De Big Pursuit: De jacht op de escape room hackers

april 22, 2020 | Nieuws | Karin Goumans

Je hoeft je in deze tijd niet te vervelen. Ook in België hebben verschillende escaperoom eigenaren de handen ineen geslagen en een mooi gratis online ontsnappingsspel gemaakt. Deze samenwerking is ontstaan naar aanleiding van de huidige coronamaatregelen.

‘Nu fysiek puzzelen in onze escaperooms voorlopig niet meer mogelijk is, brengen we die puzzels – al is het in een iets andere vorm – tot bij de speler thuis,’ zegt Jan Gheyle, voorzitter van BEFEB (Belgische Escaperoomfederatie).

Unieke samenwerking

Op dit moment nemen een vijftiental escaperooms deel aan het spel. Daar komen er dagelijks bij.

‘Genoeg expertise dus voor leuke, interessante en uitdagende puzzels,’ aldus Gheyle. ‘Het initiatief kwam van een van onze leden. Als federatie vonden we dit natuurlijk schitterend en riepen we andere leden op om allemaal mee te werken.’

Wekenlang puzzelplezier

Met The Big Pursuit, zoals het ontsnappingsspel heet, wordt de speler uitgedaagd op onderzoek te gaan naar een criminele bende die tijdens deze lockdownperiode haar focus van de ‘echte’ wereld naar het internet heeft verlegd. Zo worden elke dag nieuwe aanwijzingen en puzzels ter beschikking gesteld, verspreid over de websites van verschillende bestaande escaperooms.

‘Tot nu toe hebben we puzzels voorzien tot het einde van de paasvakantie. Wie de meeste puzzels in de snelste tijd kan oplossen, krijgt bovendien een cadeaubon die geldig is bij alle deelnemende escape rooms,’ besluit Gheyle.

Het spel is dus niet ‘klaar’. Het concept is duidelijk, en het einde ook. Dagelijks worden er raadsel en puzzels toegevoegd aan het spel, die uiteindelijk tot de finale leiden. Op deze manier kunnen er dus nieuwe escaperoom eigenaren aansluiten en een raadsel creëren die past binnen deze opzet.

Het Verhaal

Een beruchte bende pleegt al jaren criminele feiten in Vlaanderen en Nederland. Ze werken erg geavanceerd, gefocust, en laten zelden of nooit een steek vallen. Daarom weten we tot op de dag vandaag nog steeds niet wie ze zijn. We weten dat ze met veel zijn. Hoeveel is nog steeds niet bekend. Tijdens deze lockdownperiode verlegden ze hun focus van offline naar online en proberen zo hun buit te maken. Steeds meer meldingen worden door de politie ontvangen. Tot gisteren was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar sinds deze morgen kwamen ook steeds meer meldingen van verschillende escaperooms in Vlaanderen dat de bende ook actief is op hun websites en het online gebeuren. Bij een eerste onderzoek zijn er niet direct aanwijzigingen gevonden, of toch wel?

Wij van www.befeb.be, de sectororganisatie van escaperooms in België, deden een onderzoek. Het is duidelijk dat we dit niet alleen kunnen oplossen. Wij hebben jullie hulp nodig om deze bende op te sporen en een halt toe te roepen. Maar let op! Think out of the box! Deze bende is erg sluw en slaan zijwegen in die je nooit eerder voor mogelijk had genomen.

Prijzen

1e prijs: Escape room voucher ter waarde van € 30
2e prijs: Escape room voucher ter waarde van € 20
3e prijs: Escape room voucher ter waarde van € 10

Deelnemen

Deelnemen kan via www.bigpursuit.be, waar zich ondertussen al meer dan 2000 spelers geregistreerd hebben om kans te maken op de prijzen.

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest