Bij onderdompeltheater Hotel Wonderland bepaal jij zelf hoe het verhaal afloopt

onderdompeltheater hotel wonderland logo banner

september 28, 2021 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Wandel vrij in een theaterstuk zo groot als een fabriek van meer dan 4000 vierkante meter. Hotel Wonderland is een verbeeldings- en avondvullende theaterervaring. Beweeg vrij tussen de verhaallijnen door, voel en verander, proef en praat, luister en laat los. Ontdek op jouw eigen manier de rijke avonturen in dit mysterieuze ‘hotel’.

We kennen in Nederland Prison Escape waarbij je als gevangene samen met 70 acteurs zelf je eigen manier kunt kiezen om uit een gevangenis te ontsnappen. De outdoor live action beleving Undercover 030 waarbij jouw keuzes bepalen of je in een bende kunt infiltreren om een gestolen koffer terug te vinden. Hier zijn ook acteurs bij betrokken. Maar een beleving van dit formaat waarbij de theaterkant van de beleving zo aanwezig is, is uniek in Nederland. Hotel Wonderland is de eerste immersive theater beleving van Nederland.

Voor het eerst een Onderdompeltheater in Nederland

“ OMDAT IMMERSIVE ZICH NIET ZO LEKKER LAAT VERTALEN NAAR HET NEDERLANDS EN VEEL MENSEN HET WOORD NIET KENNEN, ZIJN WE HET ONDERDOMPELTHEATER GAAN NOEMEN. ”

Tristan Hupe-Guimarães, een van de 3 ontwerpers en oprichters van Hotel Wonderland.

De makers noemen het ‘onderdompeltheater’: je duikelt in de fascinerende levens van vreemde maar zo herkenbare personages (acteurs). Je voelt je verbonden, maar los van tijd en ruimte, in een verbluffende wereld die ook de jouwe kon zijn. Het publiek speelt zelf een grote rol in de voorstellingen. Dwaal ruim 3 uur rond in een wereld waar je jouw eigen pad kunt bepalen. De makers nodigen je uit om jouw nieuwsgierigheid en onbevangenheid te gebruiken in deze nieuwe belevingsvorm om zo met eigen ogen jouw eigen sprookjesroman te beleven.

Het is niet harde muziek en te druk zoals op een festival, het is geen lang wachten en weinig eten zoals een dinershow, het is geen ‘op een rode stoel ploffen en alleen vooruit kijken’ theatervoorstelling, het is geen ‘alles overhoop halen en proberen te ontsnappen’ zoals een escaperoom. Het is iets dat al deze vormen combineert om jou een onvergetelijk avontuur te laten meemaken waar jij zelf de hoofdrol speelt.

Michel Groenenstijn, één van de bedenkers van Hotel Wonderland: ‘In Hotel Wonderland sta je voortdurend in contact met elkaar en met de personages die het hotel bevolken. In het theater word je geacht netjes naast elkaar te zitten en je mond te houden. Hier ben je vier uur actief bezig en kun je direct ervaringen met elkaar delen.’

Jij bepaalt hoe het afloopt

Zodra jij het hotel betreedt en je door jouw deur gaat zal je opgewacht worden door 12 mysterieuze hotelgasten. Iedere gast in het hotel heeft een afgebakende tijd dat ze daar zijn, zoals te zien is op zandlopers. Alleen bij deze 12 mysterieuze gasten staat deze stil en zijn ze al veel langer in Hotel Wonderland dan gebruikelijk. Ze weten alleen niet waarom. Ze hebben iets uit te zoeken. Er ligt een uitdaging voor ze waar ze hulp bij nodig hebben. Uitdagingen die we eigenlijk allemaal op een bepaald moment in ons leven hebben.

Als gast in het hotel kun jij ze daarmee helpen. Je kan deze markante figuren helpen bij hun keuze over hoe ze teruggaan naar het echte leven buiten Hotel Wonderland. Wat er bijvoorbeeld met de honderden niet verzonden brieven moet gebeuren of waar de verloren liefde is gebleven die ze kwijt zijn geraakt. Jij bepaalt hoe het afloopt. De makers willen na jouw bezoek aan het ‘hotel’ ook jou de keuze stellen wat je het meeneemt naar het echte leven.

Groot improvisatievermogen niet per se nodig

Omdat er veel acteurs zijn en je zelf bepaalt wie je spreekt of volgt, is dit niet voor iedereen even makkelijk. We merken dit ook bij acteurs in escaperooms. De bedenkers hebben heel duidelijk hier rekening mee gehouden. Je hoeft niet per se overal op te reageren of veel improvisatievermogen te hebben. De acteurs voelen de situatie goed aan op basis van de interactie van jouw groep. Op deze manier word je niet onnodig voor het blok gezet als je dat zelf niet ziet zitten. Wil je wel improviseren of communiceren, dan is daar bij Hotel Wonderland alsnog veel ruimte voor. Dit is wezenlijk anders dan bij andere soortgelijke belevingen in Nederland.

Iedereen komt binnen in de lobby van het hotel en ontvangt een sleutel met kamernummer en een starttijd. Op de afgesproken tijd mag je met jouw sleutel de hotelkamer openen en ontmoet je een van de 12 personages. Deze zal uitleggen waarom deze in Hotel Wonderland denkt te zijn en wat wel en niet van je verwacht wordt in het hotel. Deze zal je daarna vrijlaten in de wereld waarna jij zelf kunt bepalen waar je aanhaakt of wat je gaat doen. Je kan altijd een van de andere personages opzoeken om dat verhaal verder te volgen. Je kunt dus niet alles meemaken in Hotel Wonderland. Elke keer is de voorstelling anders. Het is dus aan te raden om het vaker te ervaren.

Escaperoomspelers hebben extra voordeel

We waren natuurlijk extra benieuwd naar wat we als escaperoomfans er van mogen verwachten. De makers vertellen ons dat je bij Hotel Wonderland ook verhalen kan ontdekken, het een all round ervaring is zoals de betere escaperooms dat ook zijn en waar je in een verhaal stapt die helemaal echt voelt of meeneemt in het verhaal. Er zijn interactieve elementen waar je met een escaperoom mindset een extra voordeel hebt. Ze geven daarnaast de tip dat ook al is het geen escaperoom, de vindingrijkheid die zo belangrijk is bij escaperooms hier erg van pas kan komen om toch dat laatje proberen te openen of toch achter die half openstaande deur te kijken.

Kaartverkoop Hotel Wonderland gestart

De kaartverkoop voor Hotel Wonderland is inmiddels gestart. Vanaf zaterdag 13 november 2021 kun je op donderdag t/m zondag het hotel bezoeken. Een voorstelling van donderdag t/m zaterdag is van 18:30 tot 22:30 (pianobar open tot 00:00). Op zondagen start de voorstelling om 16:00. Totale duur is in beide gevallen ongeveer 4 uur. Hotel Wonderland is gevestigd bij Hembrug in Zaandam. Je kunt Hotel Wonderland al vanaf 12 jaar ervaren. Onduidelijk is of er speciale tarieven zijn voor kinderen.

De prijs per persoon is € 72 (incl. servicekosten). Eten en drinken is hier niet in opgenomen. Je kunt ook een speciaal eetarrangement kopen. Je eet dan de hele avond bijzondere gerechten bij de verschillende foodbars. Kosten zijn 38 euro extra per persoon. Er kunnen tot 300 personen tegelijkertijd deelnemen aan een voorstelling.

We moedigen dit soort belevingen graag aan. We hopen dat we over 10 jaar kunnen zeggen dat het record van Soldaat van Oranje verbroken is en immersive theater de standaard is geworden in Nederland.

Meer informatie en tickets

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest