Creators United: uniek samenwerkingsverband escape room eigenaren

maart 26, 2020 | Nieuws | Mike van Hoenselaar 6 Comments

Blijven samenwerken, dat was de missie toen veel escaperoomeigenaren hoorde dat de beste keus was om hun bedrijf te sluiten tot nader bericht vanwege het Coronavirus. 18 escaperoom eigenaren hebben uiteindelijk de handen ineen geslagen en zijn samen onder de naam Creators United gestart om jou als escaperoom speler unieke belevingen te kunnen laten beleven. De eerste escaperoombeleving is vanuit thuis te spelen.

“Door het Coronavirus zijn Nederlanders inmiddels niet meer zo geïnteresseerd in het opgesloten worden in een escape room: ze zijn voorlopig thuis opgesloten. Dus dachten wij: laten wij onze spellen dan naar de mensen thuis brengen, samen!”

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de allereerste beleving van Creators United. Alle 18 ondernemers hebben ieder hun eigen specialiteiten en dit willen ze dan ook terug laten komen in de beleving. Het wordt een beleving specifiek voor deze tijd van het jaar, een mysterieus avontuur dat je met vrienden en familie vanuit je eigen huis kunt spelen.

We weten er nog niet zo heel veel van, het is allemaal nog heel erg mysterieus. Geen van de eigenaren wil er veel over loslaten. We hebben toch stiekem al wel wat info los weten te peuteren. Hierdoor willen we nog liever gaan spelen.

De Verloren Herinnering

De naam van de beleving is ‘De Verloren Herinnering’ en is gratis te spelen. Deze escaperoom beleving voor thuis heeft geen echte speelduur. De testers zijn er tussen de 2 en 5 uur mee bezig. 5 uur puzzelen, wauw! Je hoeft het niet in een keer uit te spelen. Gemaakt voor iedereen die escaperooms aan het hart gaat. Ons escaperoom hart gaat in ieder geval flink sneller kloppen.

“Een uitdagend en gevarieerd spel voor deze dagen in isolatie. Het begint allemaal met een prachtige oude kist die jullie vinden op de zolder van jullie nieuwe huis.”, aldus Geraldine Macqueron van Game Over Amsterdam.

Ondernemers van Creators United

18 escaperooms door heel Nederland gaan nu onder de naam Creators United nieuwe belevingen maken. Dit zijn de 18 bedrijven die verbonden zijn aan Creators United.

Samenwerken is de sleutel

We hebben met verschillende eigenaren gesproken en de leukste uitspraken voor jullie verzameld.

Waarom meedoen aan een collectief en niet iets voor jezelf doen?

“Samen kun je meer. Ik was voor mezelf iets begonnen, maar zag in de appgroep de oproep samen iets te doen en zag daar wel wat moois in: een groter bereik en een veelzijdiger spel.”

“Het idee om juist samen te werken in de tijd dat je niet samen kan komen sprak mij juist aan, want hoe maak je een game als je nog nooit hebt samengewerkt en elkaar ook niet kan zien? Deze kans kon ik niet laten liggen.”

“In deze tijden is het super inspirerend om met elkaar te werken. Je leert elkaar beter kennen en je hebt allemaal dezelfde passie en doelstelling. Alleen is in deze tijden toch maar alleen. Bovendien draag je nu belangeloos allemaal een steentje bij.”

“Toen iemand opperde om samen sterk te staan en iets te organiseren voor spelers thuis, voelde ik meteen dat ik hieraan mee wilde werken. Samen sparren, creatief zijn, iets gaafs ontwikkelen en samen een groter bereik hebben zodat zo veel mogelijk mensen deze beleving kunnen spelen. Er is echt een creatieve samenwerking en verbondenheid ontstaan om een positieve draai te geven aan deze ‘nieuwe realiteit’. ”

“Samen sta je sterker in deze moeilijke periode. Bovendien heb je met zo’n groep veel creatieve breinen bij elkaar en dat geeft veel mogelijkheden. Een soort creatieve denktank is het.”

Hoe gaat zoiets om met 18 bedrijven tegelijk samen te werken?

“zo’n 1000 berichten per dag, 3 subappgroepjes (verhaal, websitebouw, juridisch) en heel veel privé apps en mails. Photoshop op 1 scherm, Word, Powerpoint, WordPress, Audacity en Premiere Pro op het andere. En WhatsApp ernaast: complete chaos. Maar toch lukt het! Met dagen van 13 uur nonstop doorgaan, dat wel…”

“Goede afspraken maken vanaf het begin en een stukje flexibiliteit van de groep. Als we er niet uitkomen dan stemmen we en als het gelijk wordt?”

Hoe is er gezorgd dat er voor iedere ondernemer wat zit?

“Er ontstond een verhaal lijn met daarbij, een document waar iedereen die zin en tijd had zich kon inschrijven op een verhaallijn- onderdeel of stukje puzzelinfo zo gezegd. In het proces zijn er verschillende groepjes in de groep ontstaan, bijvoorbeeld: web technisch, verhaallijn & puzzels, juridisch, die deze onderdelen proberen te bewaken. Hier is het belangrijk geweest dat elke eigenaar open staat en mee wil werken om zijn puzzel zo goed mogelijk in het verhaal te laten passen en dat gebeurt! Super mooi!”

“Het idee voor een online verhaal werd geopperd in de grote app met meer dan honderd escape room eigenaren. Voor de geïnteresseerden werd een aparte groep gemaakt. We verzonnen met zijn allen een verhaal en zijn los van elkaar aan het bedenken geslagen. Grote taken, zoals het verhaal, werden opgedeeld in kleinere Whatsapp-groepen. Zo had iedereen zijn eigen taken. Verder stemmen we democratisch en daar legt iedereen zich bij neer. We houden af en toe een Skype sessie en verder antwoord iedereen gewoon wanneer hij of zij kan.”

Wat is de toekomst van Creators United?

“Ik hoop dat we tijdens de crisis nog een spel gaan maken, waarbij we ons nog meer richten op de storyline. Dat is namelijk mijn specialiteit. De toekomst zal laten zien wat er met Creators United gaat gebeuren, we hebben in elk geval al een hoop borrel plannen en uitwisselingen besproken!”

“Geen idee! Maar hoe vet is dit?! Wie weet gaan we nog meer online spellen maken en worden we steeds beter. Wellicht kunnen we na de corona periode ook professionals inschakelen die het design op zich nemen en we als escape rooms vooral inhoudelijk ons bezighouden met de spellen en raadsels.”

“Kom maar door! We gaan voor onze 2de natuurlijk. Ideeën genoeg en genoeg inspiratie. Op het moment dat we live gaan met de eerste dan proosten we op Skype met zijn 18en tegelijk hahaha.”

Escaperooms kunnen jouw hulp goed gebruiken

Veel escaperooms worden door Corona hard getroffen. Onze statistieken en de gesprekken met eigenaren laten zien dat het een moeilijke tijd is. Dit initiatief is er juist voor zodat jij escaperooms kunt blijven helpen. Mij is verteld dat het spel volledig gratis te spelen is, maar er de mogelijkheid is om een vrijwillige bijdrage te doen. Laten we er met zijn allen zorgen dat we na deze periode ook nog escaperooms kunnen blijven spelen! Wij kunnen niet wachten om De Verloren Herinnering te gaan ontdekken! Als het goed is, kun je vanaf morgenvroeg de beleving gaan spelen. We keep you posted!

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

6 Comments

 1. Avatar

  Wat een top initiatief. Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit vorm gaan geven. Ik kan niet wachten tot het online komt. Succes met het afronden. Zet ‘m op.

  Beantwoorden

 2. Avatar

  Vandaag heerlijk bezig totdat onderstaand bericht mijn plezier omzet in frustratie.
  Ik hoop dat dit probleem snel opgelost is, want op alle 3 de computers is de site niet meer bereikbaar. Jammer. Met vriendelijke groet, Sjors

  Melding:
  Er is een probleem met het beveiligingscertificaat van deze website.

  Het beveiligingscertificaat dat door deze website wordt gebruikt, is verleend aan een adres voor een andere website.

  Het beveiligingscertificaat dat door deze website wordt gebruikt, is niet verleend door een vertrouwde certificeringsinstantie.

  Problemen met beveiligingscertificaten kunnen duiden op een poging om u informatie te ontfutselen of om informatie die u naar de server verzendt, te onderscheppen.

  U wordt aangeraden om deze webpagina te sluiten en niet naar deze webpagina te gaan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest