Derde seizoen van The Big Escape op TV van start gegaan

maart 19, 2020 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Afgelopen maandag is het derde seizoen van The Big Escape uitgezonden. Dit is een TV-programma waarbij BN’ers de kans krijgen om de beste escaper te worden. Bij de Big Escape is het de bedoeling dat je verschillende escape games zo snel mogelijk moet ontcijferen en kunt ontsnappen. De winnaars van het spel krijgen als team of als individu een aanwijzing dat uiteindelijk leidt naar het sleutelwoord. Elke aflevering heeft 3 escape games. Waar dus ook 3 aanwijzingen voor te verdienen zijn. De 3 aanwijzingen leiden tot het sleutelwoord. Het woord dat je nodig hebt in de eliminatie zodat je iemand anders kunt uitschakelen.

Het eerste seizoen werd gewonnen door Linda Hakeboom die in de finale achtereenvolgens Tygo Gernandt en Giel de Winter versloeg. Het tweede seizoen werd gewonnen door Juvat Westendorp die in de finale Dennis Weening en Francisco Elson versloeg.

Wie is het meest behendig, heeft het beste geheugen, speelt het spel het meest tactisch en mag zichzelf na de allerlaatste escape game de winnaar van het derde seizoen van The Big Escape noemen?

Deelnemers The Big Escape. Wie doen er mee?

De eerste aflevering van het derde seizoen van The Big Escape is afgelopen maandag 16 maart van start gegaan. De bekende Nederlanders Anouk Maas, Donnie, Gio, Glen Faria, Lucretia van der Vloot, Marije Zuurveld, Nick Golterman, QuCee, Renate Gerschtanowitz en Tess Milne gaan de strijd tegen elkaar aan.

Hieronder zullen we uitvoerig de spellen beschrijven. Hier zitten dus erg veel spoilers in.

====SPOILER ALERT =====

De aflevering begint meteen met het eerste spel.

Escape game 1

Dit spel speelt zich af op de hoogovens van een oude staalfabriek in Duitsland. Als allereerst zie je Renate vastgeketend zitten. Ook Donnie zit vast, beide op een andere plek op dezelfde locatie. Opeens horen ze een stem: ‘ Jullie zijn de teamleiders’.  Team Donnie en Team Renate staan recht tegenover elkaar tijdens deze eerste challenge.

De andere teamspelers zien we uiteindelijk verspreid staan over de hele locatie. Het is de taak van Renate en Donnie om hun eigen teamleden zo snel mogelijk te bevrijden en de grondstoffen te verzamelen om hun eigen escapesleutel te maken. Het team dat als eerste op de brug staat en met de escape vlag zwaait, wint het eerste spel!

De stem vertelt: “Het is misschien handig om te weten, de hoogovens werden in 1903 in gebruik genomen”. Renate en Donny hadden dit beide snel door. 1903 was de code van het cijferslot waardoor ze zichzelf konden bevrijden.

Uiteindelijk vinden beide teams de grondstoffen. Maar ze weten niet in welke verhoudingen ze deze stoffen in de oven moeten gieten. Ze vinden een kist. In deze kist zit een houten plaat met allemaal stukken eruit gesneden. Ook vinden ze een zekering. 1 teamlid van beide teams moet over touwen lopen en naar het driehoek dat in het midden hangt gaan. Over dit driehoek past de houten plaat. De uitsneden vertellen je de verhoudingen van de grondstoffen, die ze nodig hebben om de sleutel te maken in de hoogovens.

“Wie is er goed in rekenen? vraagt het team van Renate zich af? Gio komt van de touwen en vertelt ook nog goed in rekenen te zijn. Nadat ze de juiste hoeveelheden van de grondstoffen hebben, gooien ze alles in de hoogovens. Hun sleutel komt eruit. Deze sleutel hebben ze nodig om weer een deur mee te openen.

Team Renate ligt op kop. Team Donnie vind het rekenen erg lastig en lopen wat achter op het andere team. Ze denken al verloren te hebben maar ineens is daar toch de sleutel. Ze zijn zelfs sneller dan het andere team met het openen van de deur en winnen uiteindelijk alsnog!

Eerste aanwijzing

De eerste aanwijzing krijgt team Donnie op hun horloge die ze allemaal tijdens het eerste spel gevonden hebben. Team Renate baalt natuurlijk als een stekker. De eerste aanwijzing is het woord: Aarde. Dit woord krijgt dus alleen het team van Donnie.

Escape game 2

Het spel van de ronde tafel. Ze noemen het de eerste ronde tafel dus we verwachten dit spel nog wel vaker terug te zien.

Iedereen moet plaats nemen achter een scherm. De deelnemers krijgen allemaal individueel 3 getallen te zien. Daarna zien ze 3 foto’s en moeten ze de foto’s linken aan de getallen en dit in de juiste volgorde zetten. De speler die als laatste overblijft wint als enige de tweede aanwijzing. Maak je een fout, dan lever je een token in. Je hebt 2 tokens te verspelen.

QuCee wint dit tweede spel en krijgt als enige de aanwijzing. Het tweede woord is: Lading

Escape game 3

Dit spel begint in een soort bibliotheek. De deelnemers moeten zelf 2 teams van 5 personen maken. In deze bibliotheek moeten ze aanwijzingen vinden voor de rest van het spel. Maar ze kunnen ook dingen saboteren voor de rest.

Uiteindelijk begint het spel in een drukkerij. Het verhaal van feministe Emilie Claeys. Tijdens de industriële revolutie werkte Emilie in deze drukkerij. De omstandigheden waren er heel slecht. Vrouwen werden slecht behandeld en kregen veel minder betaald dan mannen. Emilie pikte dit niet langer. De deelnemers krijgen als taak om haar geheime boodschap te ontcijferen om te kunnen ontsnappen. Hints kunnen ze vragen maar dit kost ze 5 minuten.

Team Donnie vraagt uiteindelijk om een hint omdat ze de föhn niet kunnen vinden waarmee ze de boodschap van Emilie moeten ontcijferen. Uiteindelijk wint het team van Renate.

De derde aanwijzing dat het team van Renate ontvangt en dat leidt naar het sleutelwoord is: Energiebron.

Eliminatie

Dan is het tijd voor de eliminatie. Gedurende het spel zagen we al vele ‘bondjes’ ontstaan. Mensen die geen aanwijzingen hebben en dus nooit tot het sleutelwoord kunnen komen, willen aansluiten bij mensen die wel aanwijzingen hebben. ‘ Als ik jou nu help, help jij mij in een ander spel’, dat is het principe. Ze sluiten bondjes om elkaars aanwijzingen te krijgen en sterker in het spel te staan.

Ook heel interessant en leerzaam om te zien wat ieders tactiek is. Heel energiek meedoen en nog nergens iets achter zoeken. Of achter iedereen aanrennen en hopen dat mensen waar je bij staat het goede antwoord hebben, zodat het lijkt dat jij er ook een onderdeel van bent.

De deelnemers gaan stuk voor stuk de telefooncel in om het sleutelwoord en de naam van degene die je uit het spel wilt hebben door te geven. Heb je het sleutelwoord verkeerd en heb je de meeste stemmen dan moet je het spel verlaten.

Het sleutelwoord is: Elektriciteit. 2 spelers hadden dit niet goed geraden. Tess en Lucretia. Tess had de meeste stemmen tegen zich en moet helaas het spel verlaten.

Bekijk aflevering 1 van seizoen 3 van The Big Escape.

Wie kijkt er mee naar de volgende aflevering op 23 maart? Wij kunnen niet wachten!

 

 

 

 

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest