Drama in Poolse escaperoom: vijf tienermeiden omgekomen bij brand

januari 5, 2019 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Bij een brand in een escaperoom in Koszalin, in het noorden van Polen, zijn vijf tienermeisjes om het leven gekomen. Een man van 25 ligt met brandwonden in het ziekenhuis. Rond 17:00 zou volgens politiewoordvoerder Monika Kosiec de brand ontstaan zijn. De brandweer vond toen 5 lichamen. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Brudzinski, zegt dat de slachtoffers meisjes van 15 jaar oud zijn.

Omgekomen door verstikking

De tienermeisjes zijn vermoedelijk omgekomen door verstikking. Het is nog onduidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan, geeft Tomasz Kubiak namens de lokale brandweer aan. Het Poolse persagentschap PAP meldt op basis van bronnen dat de vijf tieners zijn overleden door koolstofmonoxidevergiftiging, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Volgens minister Joachim Brudzinski van Binnenlandse Zaken zijn escape rooms erg populair in het Oost-Europese land. Nederland telt 800+ escaperooms, Polen zelfs meer. De minister riep op tot meer brandveiligheidscontroles. Wat wij alleen maar aanmoedigen. De burgemeester van Koszalin heeft vanwege het drama aanstaande zondag uitgeroepen tot dag van rouw. Alle culturele en sportieve evenementen zijn die dag afgelast.

Update 5 januari: Inmiddels is bekend dat er al 13 escaperooms gesloten zijn. Er moeten nog 800 escaperooms gecontroleerd worden. Zeker 129 escaperooms in Polen voldoen niet aan de gezondheids- en veiligheidsnormen, blijkt uit onderzoek van de autoriteiten. In totaal zijn er in het weekend van 5 januari zeker 178 escaperooms gecontroleerd, zei het hoofd van de nationale brandweer.

Veiligheid in escaperooms

We vinden het heel erg wat er gebeurd is in Polen. Het aantal ongelukken in escaperooms valt gelukkig erg mee. Veiligheid in escaperooms is cruciaal. De situatie in Nederland is heel anders dan in Polen. Hier zijn veel meer regels rondom veiligheid. Dus veel beter geregeld. We worden blij dat veel ondernemers de brandweer uitnodigen om de locatie te controleren als ze open gaan. We kennen veel eigenaren die aandacht aan veiligheid besteden. Hopelijk doen de eigenaren die dat nog niet doen ook. Ook de veiligheid van escaperooms hoort bij de kwaliteit van escaperooms in Nederland. Iets waar we in Nederland trots op mogen zijn. Een extra check kan nooit kwaad.

Redactie: Dit artikel is aangepast waarbij we heel expliciet aangeven dat Nederland niet hetzelfde is als Polen, er veel meer regelgeving rondom veiligheid is en dat er in Nederland veel ondernemers zijn die hier veel aandacht aan veiligheid besteden.

Bron: PAP

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest