Educatieve escape room bus maakt jongeren bewust van cybercrime

maart 30, 2023 | Nieuws | Karin Goumans

Escape rooms worden steeds meer educatief ingezet. Zo ook in de gemeente Meierijstad. Deze escape room bus wordt ingezet bij jongerencentra, scholen voor de leerlingen, en in verschillende centra zodat er zoveel mogelijk jongeren/mensen bewust worden gemaakt van de gevaren van cybercrime.

Cybercrime

“Marije, ik heb je account gehackt. En nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Ben benieuwd wat je ouders hiervan vinden. Wil je dat niet? Betaal me dan 200 in bitcoins of ik zet alle foto’s online…”

Met deze tekst begint de escaperoom BL@CKMAIL. In de bus krijgen jongeren tussen de 13 – 25 jaar (in groepjes van maximaal vier jongeren) 20 minuten de tijd om vier opdrachten te doen. Als ze alle opdrachten succesvol afronden en de juiste codes invoeren, voorkomen ze dat de foto’s van Marije online komen.

Ga in gesprek

De kracht van het spel zit in het gesprek na afloop. Na het spelen van deze escape room gaan politieagenten, jongerenwerkers en boa’s in gesprek met de jongeren over de gevaren van cybercrime. Over de bedreigingen en afpersingen die hier uit voort vloeien, de schaamte en wat je kan doen als je toch slachtoffer bent geworden.

Gratis te spelen

Deze educatieve escape room bus is voor jongeren tussen de 13-25 jaar gratis en op de volgende tijdstippen te vinden in de gemeente Meierijstad:

– 3 april vanaf 16:00u Jongerencentrum Honk1224 Sint-Oedenrode
– 4 april vanaf 16:00u Jongerencentrum Bizzi Schijndel
– 5 april vanaf 16:00u Centrum Sint-Oedenrode
– 6 april vanaf 14:00u Centrum Veghel
– 6 april vanaf 19:00u Centrum Erp

Ben jij ouder/verzorgende of leerkracht van jongeren vanaf 13-25 jaar. Licht ze dan in over deze mooie manier van bewustwording over dit belangrijk onderwerp.

Bron: https://www.mooirooi.nl/nieuws/zorg-en-welzijn/64429/escaperoom-bus-maakt-jongeren-bewust-van-gevaren-cybercrime

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest