Educatieve escape room over brandveiligheid geopend

februari 16, 2023 | Nieuws | Karin Goumans

Om jongeren alert op de brandveiligheid in huizen te maken zet de Friese brandweer een escape room in. Vooral in studentenhuizen is het vaak niet goed gesteld met de brandveiligheid. Deze mobiele escape room moet bij gaan dragen aan een betere alertheid en kan ingezet worden in de gehele provincie Friesland.

Room18

Room18, zo heet de escape room. De escape room is bedacht en ontwikkeld door vijf studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) van NHL Stenden Hogeschool in samenwerking met Brandweer Fryslân. De studenten kregen aan het begin van studiejaar 2021 de opdracht vernieuwende en uitdagende ideeën te bedenken om het brandveiligheidsbewustzijn van studenten in studentenwoningen te vergroten. Afgelopen woensdag 15 Februari was het eindelijk zover. De mobiele escape room werd geopend en in gebruik genomen.

Studentenhuis in een container

De escape room is volledig mobiel. “We kunnen de container optakelen en meenemen. We hebben ‘m van binnen helemaal gestript en opnieuw ingericht als een studentenwoning. Aan de buitenkant is hij ook beschilderd, ook als was het een studentenhuis”, vertelt Wietze Brandsma. Hij is medewerker risicobeheersing bij de Friese brandweer.

Wie in de escaperoom opgesloten wordt, krijgt een opdracht mee. Er moet een sleutel worden gevonden, die in een kluisje hangt. Daar is een code voor nodig, die gevonden kan worden met puzzels waar een brandveiligheidsoplossing voor nodig is. Ondertussen gebeurt er van alles in de container. Als het niet lukt en de tijd loopt af, dan bouwt de spanning op.

Educatieve escape room

Deze escape room belicht de aspecten van brandveilig leven die herkenbaar zijn voor studenten op kamers. Genoeg reden voor Brandweer Fryslân om hier een vervolg aan te geven en het idee verder uit te werken.

“Daarom is het mooi dat studenten hier zelf mee bezig zijn geweest. Zij zetten ons een andere bril op. Het uiteindelijke doel is natuurlijk niet het spelletje zelf, maar dat er nagedacht wordt over de risico’s van brand. Ik hoop dat studenten eens kritisch naar de brandveiligheid in hun eigen huis kijken. Het opladen van de telefoon, je eigen gedrag met apparatuur, het vrijhouden van een vluchtweg, het zorgen voor een werkende brandmelder, al dat soort zaken.” Aldus Wietze Brandsma.

De bedoeling is dat de brandweer de mobiele escape room inzet bij evenementen en op scholen in de hele provincie.

Wij moedigen deze educatieve vorm van escape rooms echt aan. Spelenderwijs leren is een mooie en effectieve manier van leren. Mochten jullie al gespeeld hebben of nog gaan spelen. Laat ons vooral weten wat je ervan gevonden hebt.

Bronvermelding: https://www.grootsneek.nl/grootsneek/eerste-bezoekers-mobiele-escaperoom-brandweer-fryslan

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1195439/friese-brandweer-gebruikt-escaperoom-om-studenten-te-wijzen-op-brandveiligheid

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest