Educatieve escaperoom wordt ingezet in strijd tegen drugscriminelen

november 26, 2021 | Nieuws | Karin Goumans

In de strijd tegen drugscriminelen zet de politie sinds kort een escaperoom in. In deze escaperoom kun je spelenderwijs een kijkje nemen in de gevaarlijke wereld van xtc, speed en crystal meth.

Wie er de cijfers van vorig jaar op naslaat zien we dat er 35 drugslabs opgerold werden, waarvan er achttien in de politieregio Zeeland-West-Brabant. Daar staat de teller voor dit jaar op twaalf.

,,Het verdienmodel maakt dat er labs zullen blijven”, zegt Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de eenheid. 

Escape room als hulpmiddel herkenning drugslab

Hoe leer je bewoners nu een drugslab herkennen en waar kunnen ze dat dan melden? Hiervoor beschikt de politie sinds kort over een nieuw middel: een mobiele escaperoom, gebouwd in een vrachtwagentrailer. Wijkagenten kunnen die in hun dorp of wijk inzetten en bewoners, collega’s of ambtenaren uitnodigen er te komen spelen.

Geurkaarten en lokbus

Een aantal jaren geleden werd de hennep geurkaart ontwikkeld. Door over een geurstrip te wrijven kwam er ‘wietlucht’ vrij. Op de kaart stonden tips om een kwekerij te herkennen en meldnummers. Dit werd geen doorslaand succes.

Later volgde de xtc-geurkaart, die nog steeds wordt gebruikt. En sinds een poosje zet de politie een ‘lokbus’ in. Deze aftandse witte bestelcombo met (lege) jerrycans, vaten, deels afgeplakte ramen, een gasmasker, plastic handschoentjes in de cabine, wordt ergens neergezet in de hoop dat mensen dit aan de politie doorgeven. Afgelopen voorjaar reed het busje een maand lang rond door Brabant, dat leverde maar 1 melding op helaas.

Nu is het de beurt aan de escape room. Spelenderwijs een kijkje nemen in de gevaarlijke wereld van xtc, speed en crystal meth. Hopelijk levert dit meer kennis en meldingen op.

Kraak de code voordat de bom afgaat

Wie het spel speelt, leert welke signalen er zijn. In de escape room staan en liggen spullen uit drugslabs, zoals borrelende ketels, een weegschaal, chemicaliën en maskers. Er hangt de voor drugslabs zo kenmerkende vreemde anijsgeur. Deelnemers moeten binnen een bepaalde tijd een code kraken voordat de bom af gaat. Met licht- en geluidseffecten wordt de spanning opgevoerd. 

Tot februari 2022 wordt deze escape room voor de regio West-Brabant ingezet, daarna rijdt de vrachtwagen door naar Zeeland. Wijkagenten geven op hun social mediakanalen aan als de oplegger naar hun wijk of dorp komt.

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest