Een kijkje achter de schermen bij de NK Escape Rooms

december 29, 2022 | Interviews,Nieuws | Karin Goumans

Twee weken geleden schreven we een artikel over de NK Escape Rooms: ‘The Heist’. Zoals de naam van het escape evenement wellicht doet vermoeden, stap je in de rol van een kunstrover. In 5 unieke rondes gaan deelnemers in teamverband aan de slag om op een geheime locatie ergens in Nederland een kunstwerk te stelen. De eerste ronde start in januari 2023.

Deze week hebben we de makers en eigenaren gesproken die volop in de organisatie zitten. Gelukkig vonden ze voor ons nog een gaatje. Lees snel verder voor een kijkje achter de schermen.

Wat is er dit jaar anders tov andere jaren?

Dit jaar staat beleving voorop. “immersive” zou Sanne zeggen, ons hoofd game design.

“Een dief rust nooit, en dit jaar zullen de spelers dan ook geen rust krijgen. We geven ieder jaar aan dat we rondes hebben, echter willen we daar steeds meer vanaf. Meer richting een concept als de film ‘The Game’. Een groot spel, waarbij fictie en non-fictie in elkaar overlopen. Totdat…totdat het niet meer leuk is. Wij houden dan wel op, waar de film doorgaat haha. En een dief die nooit rust zou zo maar eens op kunnen duiken in échte media. Of jou kunnen gaan appen of bellen. In ieder geval (laten we klein beginnen dit jaar) vaker in contact met je komen dan alleen stipt op de afgesproken tijden! Veel werk, gedurfd, creatief en organisatorisch pittig en een flinke uitdaging, maar we willen met het NK dan ook altijd blijven vernieuwen.”

Wat maakt het organiseren van het NK Escaperooms zo uitdagend?

“We maken escape games voor een grote mix aan mensen. Er zijn vriendenteams waarvoor het niet lang genoeg kan duren en die met een borrelhapje rustig een schilderij stelen. Er zijn teams die recordtijden neerzetten in de moeilijkste escaperooms van Nederland en er alles aan zullen doen om te winnen. Je wil iedereen vermaken en tevreden houden met verrassende spellen, die duidelijk genoeg zijn voor de beginnende speler, maar moeilijk genoeg voor de ervaren speler. Daarnaast moet alles waterdicht zijn. We hebben teams die alles weten te kraken zonder dat het de bedoeling is haha. Dat maakt het meteen ook weer leuk, zegt Sanne.”

Waarom zijn jullie ooit gestart met het NK Escape Rooms?

Sanne reageert kort maar krachtig. “Dat is toch vet!”. Niet voor niets is dit al de vierde editie.

Wat is het mooiste moment van de afgelopen jaren?

“Dat er binnen 48 uur 500 teams inschreven waren voor het NK escape rooms. Dat geeft wel een blijk van vertrouwen en waardering. Ondanks een prijsstijging die onoverkoombaar was helaas. Bij deze spreek ik dan ook uit namens het complete team dat we dit erg waarderen en het een flinke boost heeft gegeven om de puntjes op de i te blijven zetten! We hebben er dit jaar ook zeker voor gezorgd dat het zeker weer beter is dan de voorgaande jaren.”

Welke fysieke escaperooms vinden jullie zelf echt heel leuk om te spelen?

Hier neemt Sanne direct het woord en reageert mega enthousiast.

“Eén van mijn favoriete escape herinneringen is bij Sherlocked in Amsterdam. Van begin tot het eind word je in het verhaal gezogen, en wauw, wat kunnen die mensen kamers bouwen. Eigenlijk iedere escape room waar je even vergeet dat je aan het puzzelen bent en je iedere keer weer verrast wordt met nieuwe tools, veranderingen in de kamers of een gekke beleving. Waar ik iets minder van ben zijn horror escaperooms ;). Dan los ik een puzzel biiiijna op en laat ik hem iemand anders afmaken, terwijl ik m’n oren en ogen dichthoudt….”

Wat moet er gebeuren om het NK Escaperooms een succes te laten zijn? Wanneer is het voor jullie geslaagd?

“Het NK Escape Rooms is een succes als de spelers het een succes vonden. We hebben heel veel teams die alle jaren mee hebben gedaan en die willen we ieder jaar weer verrassen en blij maken. Dat is gewoon echt ons doel. Verder niks. Gewoon iets vets neerzetten. Even het verstand op 0. En niet 1 dag. Nee 3 dagen. Of ja, 3 dagdelen. Mooi met je vrienden/collega’s/kennissen/familie/buren op pad!”

“Verstand op 0 lijkt me onverstandig Sanne, je hebt je pannetje wel nodig ;)”, grapt Joris.

Waar zijn jullie het meest trots op van elke editie?

Doomsday 2021. Dat is wel echt next level als je kijkt naar thuis escaperooms. Of ja, vanuit ons oogpunt dan he. Dat blijft subjectief. Maar als ik zie hoe er gewerkt is – met een enorm risico in de coronatijd – aan een concept met een BN’er, een nieuwsbulletin a la NOS ingespeeld op de gebeurtenissen ben ik toch wel erg trots.”

“Daarnaast waren alle spullen die in het pakket zaten ook écht middelen die de overheid adviseert bij een lockdown. Leerzaam, immersief, echt & en toch een spel. Dat vind ik nou gruwelijk!”, vervolgt Dirk als mede-oprichter van het NK.

Je speelt alle rondes dit jaar. Is de snelste tijd dan nog steeds het beste?

“Zeker. We hebben winnaars per ronde en een totaal klassement. Bij iedere ronde word jouw tijd en het aantal hints wat je hebt ontvangen genoteerd. Aan het einde tellen we alle tijden bij elkaar op en de snelste wint. Zo weten we zeker dat het team wat het beste is in alle escape games wint.

De top 10 van iedere ronde wint al een prijs, maar het winnende team van het totaal klassement wint een geheel verzorgde reis naar Parijs!”

Ronde 2, 3 en 4 tegelijk in Eindhoven. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?

“Tijdens deze dag word je helemaal meegesleurd in het verhaal. We willen dat je echt even vergeet dat je escape games aan het spelen bent, maar dat je volledig toewerkt naar jouw einddoel: het stelen van een peperduur schilderij. We beginnen met een citygame, waar je in en rond Strijp-S in Eindhoven opdrachten moet vervullen om het schilderij in de expositie te vervangen. Vervolgens betreed je een expositieruimte van meer dan 1.000 m2. Deze hebben we gehuurd van Dutch Design Week. Erg tof. Hier moet je op zoek naar de ruimte van de beveiliging. Daar ga je aan de slag en voor deze escaperoom heb je slechts 30 a 45 minuten.”

“Als het je lukt… staan de camera’s uit, weet je naar welke ruimte je moet, zie je het juiste item, maar zijn er lasers te zien. 60 minuten te gaan. Lukt het jullie om het item écht te stelen en thuis neer te zetten om dan op de finaledag in te loggen met je team én object om de laatste 60 minuten van het toernooi in te gaan?”

Er is een heuse tv show? Wordt dit uitgezonden op een landelijke tv zender? Of wordt dit een YouTube-kanaal?

“Dit wordt een livestream, met een flinke doses humor. Doomsday was zo’n succes, dat dit item daarop gebaseerd is. Met een compleet ander verhaal, want het verhaal van Doomsday is helaas werkelijkheid geworden. We willen echt een goede vibe neerzetten. Wij in de buis. Jullie ervoor. Popcorn, drankje, schilderij, het team. Laat je verrassen door de laatste game en probeer in deze verrassende thuis escape game jezelf van je beste kant te laten zien. Deze game is zo gemaakt dat iedereen kan winnen. Succes gewenst namens ons allemaal alvast!!! Showtime!”

Lees ons vorige artikel voor meer informatie. Wil je je nog inschrijven? Dat kan! Tot en met 31 december zijn er nog enkele tickets beschikbaar voor de speciale prijs van 89,-euro p.p. Daarna betaal je 99,- euro p.p.

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest