Eenheid75 escape spel tegen criminaliteit

juli 14, 2021 | Nieuws | Karin Goumans

Uitjesbazen kennen we van het NK escaperooms en natuurlijk van hun meest recente spel ‘Doomsday 2021’. Ze zijn gespecialiseerd in bedrijfsuitjes en teambuilding voor grote groepen maar voor dit nieuwste spel hebben ze mogen samenwerken met Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Bewustwording spel

Zo is Eenheid75 geboren, een bewustwording spel om drugscriminaliteit tegen te gaan. Signalen voor ondermijnende criminaliteit proberen we normaal gesproken zo veel mogelijk uit te weg te gaan, maar het is des te belangrijker om deze situaties te melden. Lege drugsvaten of verdacht afval gedumpt in een natuurgebied of een pand waar ‘s nachts steeds vaker licht brandt Dit zijn allemaal situaties die we mee zouden kunnen maken in onze direct leefomgeving. Deze signalen zijn erg belangrijk om te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem.

Om deze meldingsbereidheid bij burgers te verhogen, heeft Uitjesbazen dit spel ontwikkeld: Eenheid75. 
Je gaat in dit spel op onderzoek uit in een verlaten drugslab. Ga op zoek naar aanwijzingen die ‘Eenheid 75’ helpen om drugscriminaliteit aan te pakken. Met behulp van de augmented reality (AR) app ´Eenheid75´ ga je op zoek naar verdachte situaties in Valkenswaard of Veldhoven. Via aanwijzingen wordt je geleid naar checkpoints in en rondom het centrum. Per checkpoint bekijk je een verdachte situatie via de AR app. Ieder object omvat een opdracht waarbij je per situatie het juiste codewoord moet ‘melden!’

Lukt het jou om de juiste aanwijzingen te vinden en om het drugsnetwerk op te rollen?

Speel deze zomer gratis

Het spel moet inwoners bewust maken van signalen van drugscriminaliteit, zoals bijvoorbeeld hennepkwekerijen en drugslabs in woonwijken.


Burgemeester Delhez: “Een veilig Veldhoven, daar zijn we samen verantwoordelijk voor. De gemeente en politie hebben daarin natuurlijk een grote rol. Maar minstens zo belangrijk is de rol van onze inwoners; zij zijn de ogen en oren. Daarom: zie, hoor, ruik of voel je dat ergens iets niet pluis is, meld het! Dat kan ook anoniem. Dan zorgen we samen voor een fijne en veilige samenleving.”

Valkenswaard is de eerste gemeente waarvoor ze deze game mochten gaan realiseren. Dit spel bestaat uit 2 delen: een augmented reality citygame én een mobiele ‘drugslab’ escape room. De citygame is afgelopen herfstvakantie 2020 gelanceerd en is sindsdien te spelen in gemeente Valkenswaard. Sinds begin deze maand draait de augmented reality citygame ook in een tweede gemeente, namelijk Veldhoven.

Deze zomer kunnen alle inwoners van Valkenswaard (en Veldhoven) gratis de escape room spelen.

Augmented reality citygame 

In deze augmented reality citygame draait het om het melden van verdachte situaties. De spelers gaan met behulp van de game-krant én de augmented reality (AR) app ´Eenheid75´ op zoek naar 8 verdachte situaties in en rondom de stad. De spelers moeten via een spel ontdekken wat er precies aan de hand is en dit doorgeven via de app. Is het de juiste melding, dan krijgen de spelers informatie te zien en te horen over waarom het melden zo belangrijk is. Zo wordt het melden gestimuleerd en verhogen ze de meldingsbereidheid.

Educatie zien we steeds meer terug in spellen/ escaperooms. Spelenderwijs leren is het mooiste wat er is. Zonder dat je het door hebt wordt je kennis over een bepaald onderwerp verbreed en zul je het wellicht bewust of onbewust gaan toepassen in het dagelijks leven.

Mobiele ‘drugslab’ escape room  

Na het melden van de verdachte situaties in de augmented reality citygame gaat het verhaal verder in de drugslab escape room. Dankzij de meldingen rondom ondermijnende criminaliteit heeft Eenheid75 een drugslab kunnen vinden. Drugslabs vormen een actueel probleem en brengen gevaren met zich mee. Zo is er sprake van explosiegevaar, brandgevaar en kans op vergiftiging. Door middel van de escape room worden de spelers bewust gemaak van deze gevaren. In de escape room gaan de spelers op zoek naar meer informatie over de criminelen. Zij zijn met de geproduceerde drugs op weg naar een locatie om de drugs verder te transporteren. Het doel van de spelers is het achterhalen van die locatie zodat Eenheid75 het drugsnetwerk kan oprollen! De escape room is mobiel, wat betekent dat het mogelijk is om deze te verplaatsen naar andere plekken.

De augmented reality citygame en de drugslab escape room zijn nog de hele zomer te spelen voor inwoners van Valkenswaard en Veldhoven maar ze zijn al verder aan het kijken. De kans is groot dat Eenheid75 na de zomer ook gaat draaien in andere gemeenten!

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest