Eerste editie Escapade 2018 was geweldig; lees onze ervaring en verbeterpunten voor tweede editie

januari 2, 2019 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Een festival dat zich volledig richt op de fans van spel in allerlei vormen en op een bijzondere locatie. Dat was Escapade 2018. Ben jij ook geweest? Wat vond jij er van? Het is alweer even geleden dat het in Utrecht gehouden is, maar nu begin 2019 staat het team in de startblokken voor een compleet nieuwe editie. Beter, groter en de mogelijkheid om nog meer spellen te spelen. Wij waren ook uitgenodigd op Escapade 2018 in Utrecht. We hebben heerlijk genoten van een dag vol spellen én escape rooms. Het festival is voor iedereen vanaf 12 jaar. Een kleine blik in onze ervaring en dingen die de organisatie aan ons aan heeft gegeven te willen verbeteren.

,,Hoe mooi en gezellig is dit?!” zegt organisator Paul Kleine, terwijl hij als priester bij de Vossenjacht staat te wachten. Na 3 jaar escaperooms bij Get Out Of Here was het volgens Paul tijd voor een waar spelletjesfestival. ,,We zitten nu zo veel op onze telefoons en weinig met z’n allen om tafel”, meent Paul. ,,Een spel spelen voelt bijna hetzelfde als op vakantie gaan, omdat je er met je hoofd helemaal in zit. Het spelen doe je samen, wat zorgt voor verbinding. Dat gevoel zoeken we hier op, een heel weekend lang.”

Escapade

Het festival werd voor de eerste keer gehouden in Utrecht, in de Wolvengevangenis. Een unieke locatie waar alles in het teken stond van het doen van spellen. In allerlei vormen. Oud en compleet uniek en nieuw. De teams van The Loophole en Get out of Here, bekend van de escaperooms in Utrecht, zijn er samen in geslaagd om 1200 mensen bij elkaar te brengen die verdeeld over 2 dagen alleen maar spellen met elkaar gespeeld hebben. Uniek in Nederland!

Jong en oud, bekend en onbekend speelde met elkaar. Met spellen als Apenkooi, The Floor is Lava en verschillende escaperooms was het een groot succes! Enthousiaste rijen voor de deur, vriendschappen die ontstaan zijn onder vrijwilligers. Het team heeft een uniek evenement neergezet wat uit kan groeien tot het vaste uitje dat je eens per jaar gedaan moet hebben.

De spellen op Escapade 2018

Festival de Escapade geeft je alle spellen die je je ooit had kunnen wensen op een dag. De spellen zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: fysiek, sociaal of intellectueel. Afhankelijk van de duur, capaciteit en exclusiviteit van de activiteit wordt er gewerkt met vrije inloop, vaste starttijden en / of inschrijvingen.

 • Agaath’s Erfenis
 • VR Experience
 • Spooksagen
 • Bordspellen boulevard: Waar je de meest uiteenlopende bordspellen kunt spelen, bekend en onbekend
 • Niets is wat het lijkt
 • Escaperoom Get Our Of Here
 • Escaperoom The Loophole
 • Mega Stef Stuntpiloot
 • Mega Mikado
 • Escape Room de School
 • Mega Jenga
 • The Black Box
 • Pubquiz
 • Mega Twister
 • Prison Island
 • Popquiz
 • Mega Twister
 • The Floor is Lava
 • 30 Seconds
 • Weerwolven van Wakkerdam
 • Apenkooien
 • Treasure Hunt
 • Vossenjacht
 • Crazy 88

Ontzettend veel aanbod dus. Veel te veel om individueel te bespreken. Het programmaboekje van De Escapade 2018 bevat alle inhoudelijke informatie van elk spel.

Onze Escapade 2018

We waren zo vroeg mogelijk vertrokken zodat we ook vooraan in de rij konden staan. We hadden al vernomen van mensen die een dag eerder er waren dat je echt op tijd er moest zijn omdat je anders bijna geen spellen meer kon spelen. De leukste spellen hadden beperkt plekken namelijk. Waaronder de escaperooms.

Wij hadden kaartjes kunnen bemachtigen voor Black Box en Agaath’s Erfenis. Black Box is een escapekist of escape box zoals we die bij Escape Rooms Nederland zelf ook 3 hebben. Agaath’s Erfenis is een real life escape game, aldus de bedenker. We hebben daarnaast nog Vossenjacht, Jenga, VR Experience en een deel van Crazy 88 gedaan.

Enkele spellen kende we al zoals Prison Island, de escaperooms van Get Out Of Here en Loophole, Stef Stuntpiloot en The Floor is Lava. Vooral The Floor is Lava is uniek in Nederland en raden we aan om in Utrecht bij Get Out Of Here te gaan spelen. We hebben helaas Spooksagen gemist, die wilde we nog heel graag spelen. Die moet echt super leuk zijn geweest. De volgende editie dan maar.

We hebben ons erg goed vermaakt met alle spellen. Een onvergetelijke dag voor ons.

Black Box

Deze grote zwarte doos was in een ruimte geplaatst en het was aan ons team om het raadsel van de ‘kist’ op te lossen in 60 minuten. Met veel plezier hebben we deze Black Box gespeeld. Leuke gevarieerde puzzels en ons team van 4 personen heeft er toch 45 minuten over moeten doen om het op te lossen. Je moest echt samenwerken anders is de box gewoonweg niet op te lossen. Ook zijn er puzzels in aangebracht die expres bijvoorbeeld elke keer anders zijn als je een fout antwoord ingeeft. Black Box wordt ook gebruikt voor trainingsdoeleinden waar dat met name erg interessant voor is om iemands geduld en doorzettingsvermogen te testen.

Agaath’s Erfenis

“Agaath is onlangs overleden. Vandaag worden haar familieleden en goede vrienden bijeengeroepen op het notariskantoor voor de opening van het testament. Wie gaat er vandoor met haar erfenis?”, met deze boodschap mochten we met 6 aan een tafel plaatsnemen om de erfenis van Agaath te gaan verdelen. We kregen eerst enkele opdrachten om in de stemming te komen. Dat was leuk, maar ik merkte echt dat omdat het ‘escape game’ genoemd wordt dat ik iets compleet anders verwacht had. Vond dit dan ook niet zo heel leuk om te doen.

Het spel is meer een real life game waarbij je spelenderwijs ontdekt hoe het is om een erfenis te verdelen en wat daarbij komt kijken. Het heeft voor ons niks met escapen te maken. De 2 puzzels die er in verwerkt zijn mogen geen escaperoom heten.

Wat we wel heel leuk vonden, en waar we zelf ook steeds meer mee bezig zijn, is om mensen spelenderwijs bepaalde zaken bij te brengen of te laten beleven. Om zo gedragsverandering of inzichten te kunnen geven. Daar is Agaath’s Erfenis van IntoTheMirror een leuke opdracht voor.

Lessons learned

Dit was de eerste editie en uiteraard zijn er dingen die beter kunnen. Maar van je acties leren en een nog betere tweede editie neerzetten is waar het team in 2019 weer voor gaat. Inmiddels zijn The Loophole en Get Out Of Here samen gegaan onder de naam The Team Building. Dus we kunnen nog veel meer van dit team verwachten. Belangrijkste voor onszelf was dat je voor alles bij moest betalen en dat je niet alle spellen kon spelen omdat deze al zo snel vol zaten doordat er zo weinig plekken voor waren. De organisatie heeft ook al veel dingen aangegeven die ze dit jaar anders gaan doen.

In de editie van 2019 gaat meer (variatie) eten komen en meer kans op populaire spellen te spelen voor iedereen. Ook gaat het beter om bij spellen waar je met grotere groepen moet zijn om dat beter te coördineren, nu was het zo dat mensen het wilde spelen, maar de groep te klein was. Bijvoorbeeld bij Apenkooien en The Floor Is Lava.

De tweede editie wordt een dag lang, in plaats van een halve dag. Waardoor je nog meer kans hebt om spellen te spelen. Het aantal spellen wordt nog meer uitgebreid. Grote interactieve spellen zoals levend stratego, sardientje en gotcha. Daarnaast nog meer escape spellen, nu kon dat niet makkelijk ivm de ruimterestricties.

Belangrijkste les voor het team was het systeem van voorinschrijven. Er moest veel gewacht worden om je in te schrijven. Bij de mini-escapes stroopte het op met de wachtrijen, zeker zaterdagmiddag. Bij de voorinschrijvingen was alles heel snel weg. Dat moet dit jaar anders gaan.

Wij kijken uit naar de tweede editie van Escapade in 2019. Ben jij ook geweest? Wat vond jij er van?

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Pin It on Pinterest