Veel ophef over thema “Anne Frank” escaperoom Escape Bunker in Valkenswaard

maart 19, 2016 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

En zo is er dit weekend aardig wat aandacht voor een nieuwe escaperoom in Valkenswaard. Escape Bunker in Valkenswaard is gisteren meerdere malen in het nieuws geweest doordat een van de escaperooms op de locatie in Valkenswaard Anne Frank als thema heeft. De Burgemeester van Valkenswaard, de Anne Frank Stichting en een heel groot gedeelte van social media Nederland had er een mening over.

Burgemeester Ederveen van Valkenswaard onderzoekt of een zogeheten escaperoom rond Anne Frank is toegestaan. In deze escaperoomervaring worden spelers opgesloten in de escape room “het Achterhuis”. In de escaperoom krijg je 60 minuten om te ontsnappen aan de nazi’s. Burgemeester Ederveen concludeert dat het ontsnappingsspel niet in strijd is met het bestemmingsplan, maar wel met de erfpachtovereenkomst. De komende weken bespreekt de gemeente wat er nu moet gebeuren met het bedrijf.

Op basis van de huidige erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en de huurder is een escape room echter niet toegestaan. Daarnaast zijn er nog 2 andere bedrijven op dit adres gevestigd die op grond van deze erfpachtovereenkomst niet zijn toegestaan.

thijs-verberne-escape-bunker-valkenswaard

Escape Bunker Valkenswaard

Thijs Verberne (19), beheert het pand in Valkenswaard en snapt de ophef niet. “Ik wil niemand beledigen, maar kinderen juist wat van de geschiedenis meegeven.” Verberne heeft laten weten dat “alles gewoon doorgaat”, wat de uitkomst van de gemeente Valkenswaard ook mag zijn. Wij zijn benieuwd of dat wel kan als de gemeente aangeeft dat klaarblijkelijk in de erfpachtovereenkomst. We kunnen ons ook goed voorstellen dat dit puur gedaan is om de gemeente in te dekken, omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Het thema jodenvervolging, Anne Frank, Tweede Wereldoorlog liggen nog steeds gevoelig. Getuige ook van de vele negatieve en haatdragende reacties op de Facebook-pagina van Escape Bunker.

Anne Frank Stichting

Zelfs de Anne Frank Stichting heeft een mening over deze escaperoom. “Het getuigt van weinig inlevingsvermogen voor de overlevenden van de Jodenvervolging om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken”. aldus een woordvoerder van de Anne Frank stichting. Volgens de stichting wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is. “Als onderduikers maar slim genoeg zijn, worden ze niet gepakt. Dat is aanmatigend en kwetsend voor degenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve hebben ondervonden.”
Volgens ons was het vroeger ook slim zijn of gepakt worden. Daar doet de escaperoom niets aan af zover bij ons bekend. Heeft er 1 journalist of burgemeester de escaperoom gespeeld of überhaupt gezien? Of roept iedereen elkaar maar gewoon na? Thijs geeft ook goed aan in een reportage van Omroep Brabant dat het om een ervaring gaat, niet zozeer een spel.

Op de site van Eindhovens Dagblad is een poll of het thema Tweede Wereldoorlog zou mogen voor een escaperoom. Inmiddels hebben meer dan 900 mensen gestemd en zegt 54% dat het thema Tweede Wereldoorlog als thema niet gepast is. Op de Facebook-pagina van Escape Bunker lopen de discussies hoog op. Je zou verwachten dat men voorzichtiger zou zijn met hun mening, maar mensen verwensen elkaar heel snel van alles en nog wat tegenwoordig.

De escaperoom is niet de enige escaperoom met het thema Oorlog. Escape Rooms Nederland telt al 10 escaperooms met dit thema. Escape Bunker in Valkenswaard is dus zeker niet de enige. Uiteindelijk is het aan groepen zelf om te kiezen of ze de escaperoom willen ervaren. Veel heftige materie wordt in veel meer gevallen spelenderwijs verteld. Wij zijn nog steeds enthousiast, vooral ook omdat er een educatief tintje aan de escaperooms zitten. Dat hebben de meeste niet eens. Hoe denk jij over deze hele situatie?

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest