Kinderfeestje in een escape room

Escape rooms zijn allang niet meer voor enkel volwassenen bedoeld. Kinder escape rooms komen als paddenstoelen uit de grond en worden steeds populairder. Kinderfeestjes in een escape room vieren, is daardoor nu ook mogelijk. Leuk bedacht om de verjaardag van je zoon of dochter daar te vieren, maar zijn escape rooms niet veel te eng voor ze? Kan ik daar ook parkeren? Het antwoord op die en op meer vragen over escape room kinderfeestjes vind je hier.

Kinder escape rooms en ‘normale’ escape rooms

Er zijn grofweg 2 soorten escape rooms waar kinderen mee kunnen spelen: speciale kinder escape rooms en rooms die vooral voor volwassenen bestemd zijn. De kinder escape rooms zijn volledig afgestemd op kinderen. Het spel is vaak makkelijker, de uitleg van het spel sluit beter op hen aan, de kamers zijn speciaal voor kinderen ingericht en na afloop kunnen zij taart eten of ranja drinken. ‘Normale’ escape rooms zijn vaak meer gericht op volwassenen. Om die reden mogen kinderen ook niet zonder begeleiding meespelen. De puzzels kunnen te lastig zijn voor jongere spelers en de uitleg is wat ingewikkelder. Kinderfeestjes kun je daarom beter vieren in een speciale kinder escape room; praktischer voor de kinderen en voor jou. We hebben ook enkele tips voor het spelen van escaperooms met kinderen.

Kind van 6 jaar speelt een escaperoom voor kinderen van Circus Pief Paf.

Er is ook nog een variant van een escaperoom voor kinderen waarvoor je het huis niet eens uit hoeft. Circus Pief Paf heeft escaperooms waarbij je gewoon lekker thuis met de kinderen de escaperoom kunt spelen. Escaperooms voor kinderen vanaf 5 jaar waarvan kinderfeestjes nog leuker worden. Vanaf een paar euro per kind te spelen. De ranja en de chips zul je dan nog wel zelf moeten verzorgen.

Verschillende escape rooms voor kinderen

In Nederland zijn er op dit moment meer dan 100 escape rooms speciaal voor kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld Escape Room Kids in Amsterdam, de kinder escape room in Harderwijk, Escape Room Pico Plan in Amersfoort en Backspace Escape Rooms in Amsterdam. Deze escape rooms verschillen onderling. Hier vind je een aantal belangrijke punten waar je rekening mee houdt bij het organiseren van een kinderfeestje in escape rooms.

Is een escape room voor kinderen eng?

Nee, dat zeker niet. Het spel kan wel voor wat gezonde spanning zorgen, maar het spel blijft wel leuk en uitdagend in plaats van eng of gevaarlijk. De thema’s zijn altijd kindvriendelijk en er is altijd iemand om de kinderen te begeleiden.

Voor welke leeftijd zijn kinder escape rooms bedoeld?

De minimale en maximale leeftijd voor de kinder escape rooms varieert, soms zelfs per kamer. Zo kunnen kinderen vanaf 8 jaar en t/m 14 jaar spelen bij Escape Room Kids. Bij Escape Room Pico Plan ligt de minimale leeftijd hoger: vanaf 10 jaar. Kinder escape room Harderwijk heeft 2 leeftijdscategorieën: er is 1 kamer voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en 1 kamer voor spelers van 13 t/m 15 jaar. In het algemeen is de minimale leeftijd dus 8 of 10 jaar en de maximale leeftijd 14 of 15 jaar. Wij houden zelf aan alles jonger dan 13 speelt kinder escaperooms. Alles daarboven komt vaak al in aanmerking om escaperooms voor 16+ te spelen.

Moet ik als begeleiding mee de kamer in?

Dit hangt vaak af van de leeftijd: bij Kinder escape room Harderwijk is de begeleiding tijdens het spel van minstens 1 volwassene verplicht tot 13 jaar. Vanaf 13 jaar mogen kinderen zelf beslissen of ze begeleiding willen. Meespelen als volwassene is verplicht bij Escape Room Pico Plan. Bij Escape Room Kids hoeven ouders niet mee de kamer in, tenzij de kinderen dit graag willen. Het is dus niet verplicht om mee naar binnen te gaan. Zo varieert dit dus per locatie en per kamer. Kijk goed in de beschrijving of daar iets over staat en vraag het anders met het boeken van de escaperoom.

Kunnen kinderen tussentijds de kamer uit?

In noodgevallen of als een van de kinderen bijvoorbeeld claustrofobisch wordt, is het bij alle drie de escape rooms mogelijk voor spelers om voortijdig het spel te verlaten. Naar het toilet gaan tijdens het spel is vaak lastig: na het toiletbezoek kan het kind niet meer de kamer in. Zorg daarom ervoor dat iedereen voor aanvang van het spel naar het toilet is geweest.

Krijgen de kinderen eten en drinken voor het spel/na afloop van het spel?

De mogelijkheid om iets te eten of te drinken is aanwezig bij Kinder escape room Harderwijk en Escape Room Kids. Na afloop van het spel krijgen kinderen bij Kinder escape room Harderwijk gratis ranja, zelf eten en drinken meenemen is helaas niet mogelijk. Escape Room Kids biedt nog veel meer aan: zo kun je het spel combineren met een uitgebreide lunch en er kan taart geregeld worden. Zelf taart meenemen is ook mogelijk in overleg.

Hoeveel kinderen kunnen meedoen aan het spel?

Er zijn verschillen in het minimale en maximale aantal kinderen dat tegelijk kan spelen tussen de 3 escape rooms: bij Kinder escape room Harderwijk geldt het minimale aantal van 3 en maximale aantal van 8, bij Escape Room Pico Plan is dit minimaal 4 en maximaal 10 en voor Escape Room Kids mag het team uit maximaal 4 kinderen bestaan. De begeleiders (de ouders) zijn hierbij niet meegerekend.

Hoeveel kost een kinderfeestje in een escape room?

Er is niet 1 vaste prijs voor alle kinder escape rooms. Bij Kinder escape room Harderwijk en Escape Room Pico Plan betaal je een vaste prijs, ongeacht het aantal kinderen. Voor het spel betaal je bij Kinder escape room Harderwijk €95,- en bij Escape Room Pico Plan €100,-. De prijs bij Escape Room Kids hangt af van het aantal kinderen: je betaalt €15,- per kind. Kom je bijvoorbeeld met 8 kinderen, dan kost het uitje €120,-.

Dit zijn een aantal vragen die je je zou kunnen afvragen bij het organiseren van een kinderfeestje in een escape room. In de meeste gevallen geldt: je kunt het zo duur of voordelig maken als je zelf wilt. Een kinderfeestje in een escape room kan prijzig zijn, maar dit verschilt ook per escape room. Veel plezier met het kinderfeestje en wie weet is jouw dochter of zoon wel een escape room speler in de dop!

Bekijk het aanbod van escape rooms voor kinderen. Wil je nog enkele extra tips om met plezier te ontsnappen uit een escaperoom? We hebben escape room tips voor kinderen op een rij gezet voor je.

Zoek een escape room bij jou in de buurt!

Pin It on Pinterest