Escape room reportages verklappen teveel

juni 29, 2015 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Escape rooms zijn wereldwijd een trend op dit moment en waar er een trend is, is er media om bijvoorbeeld een item te maken over de trend in kwestie. We schreven eerder al over RTL Nieuws die het over escape rooms had. Van escape rooms worden verschillende soorten reportages gemaakt, YouTube staat er vol mee. Die van RTL is prima, maar dat kunnen we niet van alle escape room reportages zeggen. In een BBC reportage is de escape room geen ‘verrassing’ meer nadat je deze bekeken hebt.

De ‘magie’ verdwijnt

Een van die reportages werd gemaakt door de BBC bij een escape room in de stad waar de trend begon: Boedapest. In de video is te zien hoe Ben Zand, de presentator, spreekt met een van de makers van de escape room, en daarna filmen ze hoe spelers in de kamer puzzels aan het oplossen zijn. Leuk bedacht, maar ze vergaten even dat de ‘magie’ van een escape room juist is dat je van tevoren niet weet hoe de kamer eruitziet en welke puzzels en raadsels je op je bord zult krijgen. In de video is de inrichting van de kamer te zien, terwijl dit juist een van die ‘geheimen’ is die je niet weet voordat je de escape room betreedt. Je ziet in veel van die reportages niet alleen hoe de kamer eruitziet, maar ook hoe de puzzels worden opgelost en waar geheime luikjes/laatjes/aanwijzingen verstopt zitten. Als je dit gezien hebt, weet je eenmaal in de escape room al de helft van de oplossing. Erg zonde, want daardoor is het minder spannend en uitdagend om te ontsnappen uit de kamer; je hoeft minder je best te doen, en inspanning hoort juist bij een escape room. In de BBC reportage zie je gewoon oplossingen van puzzels in beeld komen. Dit is natuurlijk erg zonde!

Kijk van tevoren niet

Je hebt natuurlijk wel de keuze of je van tevoren naar een video gaat kijken van een escape room waar hints in zitten. Het beste kun je dat niet doen als je compleet onvoorbereid de escape room in wilt gaan, want dan doen die reportages afbreuk aan het plezier wat je zult beleven als je van niets weet.

Wil je graag wel weten hoe een escape room eruitziet voordat je bijvoorbeeld gaat reserveren? Dan kun je wel ernaar kijken om te zien of de kamer jou en je team leuk lijkt, maar wees ervan bewust dat er spoilers in zo’n reportage kunnen zitten. Vaak heeft de escape room zelf een video gemaakt om de sfeer neer te zetten zonder hierbij allerlei oplossingen al weg te geven.

Jij maakt zelf de keuze of je wel of niet kijkt, dus denk na over de voor- en nadelen die het bekijken van een reportage met zich meebrengt, zodat het een gaaf uitje wordt.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest