Escape Rooms spelen met kinderen: hoe doe je dat?

Er komen steeds meer escaperooms bij. Gelukkig ook steeds meer escaperooms voor kinderen. In het geval van escapen met kinderen zijn er toch wat dingen die het nog veel leuker maken om samen met je kinderen of familie met kinderen te ontsnappen uit escaperooms.

Tips kinderen en escape rooms

Een paar tips voor als je je kinderen meeneemt naar een escape room zodat het nog veel leuker wordt om iets leuks met ze te doen:

Kies een simpelere kamer uit

Het is leuk voor kinderen als zij ook het idee hebben dat ze de puzzels kunnen oplossen. De meeste puzzels zijn wel gemaakt voor 12 jaar en ouder. In speciale escaperooms voor kinderen van 12 jaar en jonger zul je merken dat daar de puzzels makkelijker zijn en ze dus ook al veel zelf kunnen doen. Je weet als de beste wat je kind leuk vindt om te doen en wat deze aan kan.

Kies een niet te enge kamer

Huilende of angstige kinderen wil je natuurlijk niet, al zijn escape rooms voor kinderen in de meeste gevallen nooit eng. Dus lees de beschrijving een keer extra door of de kamer eng is. Kinderen van 12 tot 16 jaar kunnen in de meeste gevallen onder begeleiding van een volwassene wel een kamer spelen die voor 216 en ouder is. De meeste escaperooms hanteren de minimumleeftijd als de leeftijd die de spelers minimaal moeten hebben als er geen volwassene bij zijn.

Neem een kamer waarbij je veel hints en begeleiding krijgt

Kinderen hebben die extra hints en support nodig. Vervelende is dat dit niet altijd even duidelijk is uit beschrijving van escaperooms. Maar weet dat in vrijwel alle escaperooms er hints gegeven worden als ze merken dat de groep niet verder komt.

Zorg voor genoeg zaklampen indien nodig

Zaklampen zijn een feest voor kinderen dus zorg ervoor dat er genoeg zaklampen zijn zodat er geen welles-nietes ruzies ontstaan. Dit is natuurlijk vooral handig bij escape rooms waar het donker is. Je mag niet zelf een zaklamp meenemen als speler. Maar in het donker spelen is ook niet leuk als volwassene, dus voldoende licht is fijn.

Laat ze zoeken naar aanwijzingen, puzzels oplossen en sloten ontcijferen

Ga niet alleen zelf op zoek, maar laat de kinderen meedoen. Vaak zien zij dingen die jij over het hoofd ziet en het is leuk voor ze. Help ze met het oplossen en ontcijferen van puzzels en sloten maar geef ze de kans om het zelf te proberen. Ze zoeken ook vaak op plekken die voor volwassenen niet te bereiken zijn, of gewoon veel te onlogisch. We merken dat juist kinderen hier een stuk creatiever in zijn. Ze hebben die denkpatronen van volwassene nog niet waardoor ze makkelijker verbanden leggen. Erg interessant om te zien. Juist op die vreemde plekken vind je vaak aanwijzingen. Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van een la.

Geef hints

Ziet je kind de oplossing niet en jij wel, zeg dan het antwoord niet voor maar geef hints: vertel over een aanwijzing die kan helpen bij het oplossen. Het is veel leuker voor ze om zelf de oplossing (met jouw hulp) te vinden.

Ook als volwassene is de beleving leuker als er meer wow-momenten zijn. Als ouders ken je je kind beter dan de spelleider dus als je zelf die momenten kunt creëren door de kinderen de puzzels op te laten lossen. Vooral doen!

Vertel ze wat ze kunnen doen

Sommige kinderen moeten een beetje extra bijgestuurd worden, help ze daarbij. Een escaperoom is 16+ al indrukwekkend. Voor de kleinere kinderen is dat alleen nog maar minder. Soms is een duwtje in de juiste richting precies wat ze nodig hebben.

Onderschat je kinderen niet

Kinderen kunnen net zo handig zijn in een team als volwassenen omdat ze andere kwaliteiten hebben: zo denken ze vaak niet te lang na over iets. Onderschat je kinderen daarom niet!

Haal nooit je kinderen naar beneden

Misschien een overbodige regel maar wat er ook gebeurt, bedenk dat je kinderen hun best doen en wees daarom trots op ze.

Vergeet jezelf ook vooral niet als je aan het spelen bent; je bent dan wel met de kinderen, maar het moet voor jou ook een leuke activiteit zijn. De eerste keer met kinderen kan ervoor zorgen dat het spel wat stroever verloopt, maar hoe vaker je met je kinderen een escape room bezoekt, hoe beter het zal gaan. Een escape room voor kinderen bezoeken? Bekijk onze Escape rooms voor kinderen.

Pin It on Pinterest