Escape Your House, nieuwe stay at home escaperoom

juni 15, 2020 | Interviews,Nieuws | Mike van Hoenselaar

Escape Your House is een nieuw escaperoomspel voor thuis en een initiatief van Uitjesbazen. We kennen ze ook van het Nederlands Kampioenschap Escape rooms. De eerste editie vorig jaar was een groot succes! Dit jaar zou het nog veel groter worden, maar vanwege het coronavirus is het NK Escape rooms helaas gepauzeerd. Om toch iets aan te kunnen bieden aan escape spelers hebben ze onder andere deze nieuwe game ontwikkeld. Een mooi escaperoomspel dat je thuis aan de keukentafel, buiten op je terras etc. kunt spelen. Je kunt het spel spelen met 2 tot 6 spelers en is geschikt vanaf 12 jaar. Het escaperoom spel is te koop voor 45 euro en ze hebben nu een unieke actie. Koop er 1 en krijg er 1 gratis bij!

Het thema

De terugkeer van de dominee
Een dominee met een donker verleden. Lang geleden is hij begraven onder jullie huis. Voor altijd verdwenen. Tot nu! De dominee is terug! Hij heeft jullie een brief geschreven. De dominee eist zijn woonplaats terug en wil een sleutel van jullie huis. Deur op slot. Sleutel in de kluis. Lichten uit. Steek de heilige kaars aan. En laat de wierook branden! Jullie krijgen één kans om de sleutel terug te krijgen. Lukt het jullie om de geest van de dominee te verdrijven? Of blijft de dominee voor altijd bij jullie wonen?

Erik doet de marketing en conceptontwikkeling bij Uitjesbazen. We hebben Erik gesproken over deze thuis escaperoom.

De coronacrisis. Op welke manier treft het jullie en hoe gaan jullie hiermee om?

“De hoofdactiviteit van Uitjesbazen is het organiseren van bedrijfsuitjes en teamuitjes op locatie. Door de coronacrisis was dit ineens niet meer mogelijk. Dus waar we normaal gesproken tientallen uitjes per week organiseren, werden het er ineens 0. Daarnaast organiseren wij het Nederlands kampioenschap Escape rooms. Dit evenement was nog in volle gang en hebben wij moeten stilleggen. Wij zijn er positief mee omgegaan en zagen het als een uitdaging. We hebben direct allerlei nieuwe activiteiten bedacht en georganiseerd. Ten eerste onze Home games die nu veel worden aangevraagd in de coronatijd. Dit zijn virtuele teambuilding activiteiten voor bedrijven en groepen, zoals een virtuele bingo en online pubquiz. Maar we zijn ook gewoon leuke dingen gaan bedenken die anders zijn dan wat we normaal doen. Gewoon omdat we er tijd voor hebben en omdat we dat kunnen, zoals Paaseieren zoeken 2.0 (een escape game voor kinderen), Koningsspelen voor thuis, én dus Escape your house.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een stay home escaperoom te ontwikkelen?

“Het NK Escape rooms moesten wij dus stilleggen. Wij wilden graag iets doen om dat gat op te vullen. Bij onze Escape room ontwikkelaars kriebelt het dan al snel om weer iets nieuws te bedenken. En wij wilden ook iets creëren voor mensen om in de coronatijd toch iets gaafs te beleven. Wij willen graag bezig blijven en mooie dingen maken.”

Wat verliep makkelijk en waar zijn jullie tegenaan gelopen tijdens het ontwikkelen?

“Een escape game bedenken is altijd een uitdaging. Wij vinden dat er ten eerste een ijzersterk thema / verhaal moet zijn. Daar kwamen we eigenlijk redelijk snel op dus dat ging makkelijk. Wat moeilijk was, is dat we wilden werken met speciale effecten en attributen. Daarbij heb je iets in je hoofd, en je weet niet 100% zeker hoe het uitpakt.”

Hebben jullie alles zelf gemaakt?

 “Ja, wij bedenken en maken alles zelf. We bedenken de verhaallijn, de structuur, de escape games en puzzels, en dit werken we ook zelf uit. We schrijven alle teksten en maken alle ontwerpen in eigen huis. Alles wordt dan gedrukt. De pakketjes stellen we vervolgens weer zelf samen, met daarbij ook het bedenken, zoeken en regelen van alle attributen.”

Hoe zijn jullie op dit thema gekomen?

“Het ‘Escape your house’ idee was snel ontstaan vanuit de gedachte dat mensen zich in deze tijd wellicht opgesloten voelen in hun eigen huis. Dus Escape your house moest het zijn. Daar wilden we nog een confronterend en meeslepend verhaal aan koppelen. Waarom wil je ontsnappen uit je eigen huis? Als er een kwaadaardige geest ronddwaalt, bedacht een creatieve ‘geest’ bij ons. Daar zijn we verder op gegaan en zo is het idee voor ‘de terugkeer van de dominee’ ontstaan.”

Hoe onderscheid dit spel zich van de andere stay home escaperoom spellen die al op de markt zijn?

“Bij stay home escaperooms is het moeilijk om een beleving te creëren. Wij wilden zoveel mogelijk de sfeer van een echte escape room nabootsen. Dat lukt natuurlijk nooit helemaal, maar naar ons idee besteden veel escape games voor thuis daar eigenlijk nauwelijks aandacht aan. Dit wilden wij juist wel doen. Dus bedachten wij allerlei effecten en attributen om thuis een beleving te creëren en om de zintuigen te prikkelen. De kaars met tijdsindicaties, de geur van wierook, de tip om het donker te maken in huis, de smaak van rozemarijn thee én de puzzels met speciale effecten. En dat in combinatie met een tof verhaal. Daarmee onderscheiden wij ons.”

Onze ervaring

Thuis, in het donker hebben wij deze escaperoom gespeeld. We kregen een doos thuisgestuurd waar alle elementen inzitten die je nodig hebt. Door het gebruik van materialen wordt het niveau van beleving verhoogd. De kaars, de wierook, rozemarijn thee, en het donker maken van de kamer of plek waar je zit maakt het spelen van dit spel een heel stuk spannender. Ook zijn alle puzzels in het thema ontworpen waardoor je echt het idee bent dat je ergens naartoe aan het werken bent ipv puzzel op puzzel maken zonder je weet wat je aan het doen bent.

De materialen zijn uiteenlopend en divers. Er zijn verschillende elementen in verwerkt die nog niet bij andere soortgelijke spellen te zien is. Daarmee kan dit spel zich goed onderscheiden. We vinden de puzzels erg leuk om te spelen. Ze zijn verdeeld in enveloppen zodat je niet direct teveel te zien krijgen. Een combinatie tussen verschillende moeilijkheidsniveau’s maakt het geschikt voor de ervaren en niet ervaren speler.

Tijdens het spelen lag de nadruk vooral op het geestaspect en minder op het geloofsaspect. Toch zaten er nog verschillende referenties in naar het Christelijke geloof. We vonden een van de puzzels daarom lastiger, omdat onze kennis van het Christelijke geloof niet toereikend was. Het einde had voor ons wat spectaculairder gemogen. Erik gaf aan hier aanpassingen op te maken, zo wordt het voor een nog grotere doelgroep leuk om te spelen.

Uiteindelijk hebben we onze huissleutel op tijd terug weten te krijgen van de dominee. Gelukkig.. stel je voor!….Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook dit toffe spel spelen? Ze hebben nu een mooie actie! Bestel 1 spel en krijg er 1 gratis!

Je kunt het spel voor 45 euro bestellen.

 

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest