Escapen na corona: escaperoom eigenaren aan het woord

juni 10, 2021 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Wij hebben de escape rooms enorm gemist, niet voor niets hebben we een jaar geleden #escapeisolation online escape challenge gedaan waar duizenden van jullie aan meegedaan hebben. Of een tijd later #weloveescaperooms geïntroduceerd hebben. Escaperooms zit in ons bloed en gaat er maar moeilijk uit. Maar niet alleen wij misten escaperooms spelen, de eigenaren hebben jou en mij natuurlijk ook heel erg gemist. Dat het een hele moeilijke periode is geweest dat staat als een paal boven water. We hebben zelfs van een aantal escaperooms afscheid moeten nemen. De lockdown heeft lang, misschien zelfs wel te lang geduurd.

“Erg vervelend allemaal natuurlijk, maar een noodzakelijk kwaad. Al vind ik wel dat we de tweede lockdown onnodig lang dicht werden gehouden. We bieden met de nodige aanpassingen een veilige ervaring. Tegelijkertijd heb ik ook begrip dat besluiten soms met de botte bijl gemaakt moeten worden en dat daar altijd groepen de dupe van zijn. We zullen niet de enige zijn.” Michaël van Escaperoom Groenlo. 

“De sluiting van de escape room vond ik een heftige tijd, een echte rollercoaster. Hetgeen waar je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt en jarenlang hard aan hebt werkt moet gewoon gesloten blijven. Volledig buiten je eigen schuld om. Dat geeft een machteloos gevoel. Daarnaast heeft het mij ook laten inzien dat ik mij niet zomaar uit het veld laat slaan en hoe dan ook doorga met ondernemen.” Lisanne Kuilman, Escaperoom Schagen.

“De onmacht om geen mensen meer vrolijk te mogen maken in deze rare tijden waar dat hard wel nodig is, vreet aan me.” Rik Prinsen van Mystery House Valkenburg.

We proeven de onmacht in hun woorden. We zijn in gesprek gegaan met een aantal eigenaren en hebben gevraagd hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben. Wat hebben ze met deze tijd kunnen doen en zijn er misschien nieuwtjes of acties waarvan we nog niet op de hoogte zijn?

Alternatieven online escaperooms en pubquizen

De escaperooms zijn lang gesloten gebleven. We zien dat velen niet stil gezeten hebben en hun tijd omgezet hebben in nieuwe kamers, het optimaliseren van hun huidige kamers of het ontwikkelen van online- of outdoor escaperooms. We hebben heel erg veel respect voor alle escaperoomeigenaren die super hard gewerkt hebben aan een nog betere beleving, nieuwe projecten of nieuwe kamers. We hebben er meer dan 100 artikelen over geschreven het afgelopen jaar. De aandacht mag weer volledig terug naar de fysieke escaperooms want we mogen bij de meeste weer gaan spelen!

Michaël van Escaperoom Groenlo heeft succesvol een aantal pubquizen georganiseerd en een city game ontwikkeld.

Mystery House in Valkenbug is vrij snel begonnen met een online ‘escape ebook’ waarin op de actualiteit ingespeeld is. Een hersenbreker, waar je niet in 1 avondje doorheen komt. Uiteindelijk zijn hier 3 delen van uitgekomen. Samen met een compagnon heeft Rik een nieuw bedrijf kunnen opstarten Mystery Unlocked (Citygames en meer). Ze werken hier met een applicatie, Augmented Reality en storytelling. Afgelopen kerst is er een kerstspel voor thuis gemaakt ‘Oma’s Dagboek’, ook met o.a. AR thuis op de tafel en momenteel is Rik bezig met een mooi city gaming spel voor Maastricht. Ook hebben ze samen heel hard gewerkt aan Pieters Geheim. Deze nieuwe escaperoom ‘kamer’ gaat over de tijd van de Bokkenrijders te Valkenburg aan de Geul. Echter speelt het niet binnen af, maar (covid-proof) buiten door Valkenburg heen.

Live Escape Rotterdam heeft de kans gehad om een escape room over te nemen in het centrum van Amersfoort. En zo konden ze afgelopen 5 Juni Live Escape Amersfoort openen, op de bovenste verdieping van winkelcentrum Oppidium.

Lisanne Kuilman (Escaperoom Schagen) heeft samen met Jessica (van Breakout room Den Bosch) en Bastiaan en Jeroen (van Team Trapped) Unsolved Mystery opgezet. Het is inmiddels een volwaardig bedrijf geworden met 4 online escape rooms die wekelijks door vele particulieren en bedrijven wordt gespeeld. Unsolved Mystery zal blijven, ook na de corona. We hebben met veel plezier verschillende van deze spellen mogen spelen.

Doctor Watsons in Rotterdam is bezig met het ontwerp van een nieuwe kamer die ( hopelijk) in januari 2022 open gaat. Verder hebben ze de kamers qua techniek en gameflow doorgelopen en aangepast waar nodig.

Escaperoom Geldrop heeft deze tijd gebruikt om een online escaperoom te maken (Kraak de Kluis ONLINE), een Outdoor Escaperoom De Carillon Code te ontwikkelen (is nagenoeg klaar om te testen) en Escaperoom BUS 13 verder uitgedacht zodat die meteen na de lockdown -als er weer omzet binnenkomt- gebouwd kan gaan worden.

Villa Bretil heeft ook zeker niet stilgezeten. Ze hebben props gebouwd voor een andere escape room en zijn druk bezig geweest met techniek in hun huidige kamers om de sfeer te optimaliseren. Ook komt binnenkort hun nieuwe bedrijfsuitstraling naar buiten. Henny gaf eerder al aan dat door de jaren heen de kamers al zoveel zijn aangepast dat wij ze niet meer zouden herkennen en dat hij vooral erg trots is op de vernieuwde Hannah. WE kunnen niet wachten om daar een van de eerste marathons te gaan houden.

Over een paar weken gaat ‘Battle of the Godfathers’ open in Buggenum; dat is een spel dat Wilco Hoogeveen, eigenaar van Turf Aalsmeer, voor Home of Heroes ontworpen heeft. Een combinatie van lasergamen en escapen. In Turf Aalsmeer gaan in juli 2 nieuwe spellen live: 1 escape game van 90 minuten op de Westeinderplassen en 1 battle escape game op Fort Kudelstaart.

Escaperoom Schijndel is overgenomen door Remco Dresen. De escaperoom stond te koop en kwam precies op zijn pad in de zwaarste lockdown periode van corona. De normale werkzaamheden als DJ waren al volledig stilgelegd door eerdere aanscherpingen waardoor Remco nu voldoende tijd had om de escape room over te nemen en aan te passen zodat deze voldeed aan de wensen van 2021. Er wordt nu volop gebruik gemaakt van licht, geluid, video & speciale effecten.

Riddle Room Best heeft een online spel ontwikkeld LockTown en is bezig geweest met het optimaliseren van hun huidige escaperooms, het toevoegen van een toffe nieuwe puzzel en het toevoegen van microfoons om de spelers nog beter te kunnen helpen tijdens hun ontsnapping. Het spel is iets totaal anders dan wat je van een online escape room gewend bent en is erg aan te raden om eens te spelen.

One Hour Lockup Naarden heeft doorgewerkt aan hun derde kamer Expedition Bermuda. Naast de nieuwe kamer hebben ze de twee bestaande kamers (Zodiac Killer en Illuminati Headquarters) groot onderhoud gegeven. Alle techniek is opnieuw aangelegd en diverse puzzels zien er nog beter uit. Daarnaast heeft One Hour Lockup inmiddels vele VR escape game en is het het grootste VR escape center van Nederland.

“Het wordt steeds drukker met mensen die een VR escape game komen spelen. Sommigen zijn al bijna 10 keer geweest, het is een verslaving. Sinds kort hebben we een extra leverancier en daardoor zitten we al op 16 gave VR escapegames. Er zit voor iedereen wel wat tussen.” vertelt Stephan Tensen eigenaar van One Hour Lockup

Escape Centrum Limburg heeft in de coronatijd hun Online Escape Game ‘Project Pegasus’ aangeboden. Deze is nog steeds te verkrijgen. Ook de VR ruimte heeft een flinke upgrade gekregen, met daarbij een (B)arcade! Ze hebben een arcadehal gemaakt met onder andere flipperkasten van o.a. Deadpool, Stranger Things, Avengers en arcadekasten als Pong en Catch The Light. Om binnenkort een alcoholisch drankje te kunnen schenken hebben ze een Sociale Hygiëne diploma weten te behalen. Ook zijn er plannen voor een 5de escaperoom…

Escapist Amsterdam heeft veel tijd besteed aan het verbeteren van de bestaande kamers, maar vanaf vorig jaar juni hebben ze ook een nieuw project ontwikkeld: Sector-Z . Dit is geen escape room, maar een actiespel waarbij deelnemers zoveel mogelijk punten moeten verdienen. Ze hebben geprobeerd hoogwaardige technologieën, een goed ontwerp en een mooie gameplay samen te brengen om volgens eigen zeggen de ​​beste entertainment mogelijke te maken. De grootte van Sector-Z is nu ongeveer 200 m² en het spel bestaat uit 6 verschillende kamers. Ze zijn echter van plan om in de toekomst nog 4 kamers toe te voegen. Ze hopen dit project in juli te kunnen openen.

Wat hebben de eigenaren het meeste gemist?

Eigenaren van escaperooms zijn net mensen :). Natuurlijk is het ondraaglijk voor velen als je alles ineens niet meer mogelijk is. Maar wat hebben ze het meeste gemist is het afgelopen jaar? Zo vertelt Michaël van Escaperoom Groenlo dat hij de gasten en het personeel het meeste gemist heeft. Ook miste hij de kick van het ontvangen van de gasten die met het zweet op het voorhoofd uit de kamer komen en de sterke verhalen achteraf.

Het team van Doctor Watsons in Rotterdam mist de dynamiek van het mysterie en de euforie van de spelers het meest. Jef van Stratum, eigenaar van Escaperoom Geldrop heeft het contact met de klanten, het hosten van de games achter de schermen, en de blije enthousiaste gezichten als ze weer uit de kamer kwamen heel erg gemist. Ook als ze niet ontsnapt waren ;-).

Henny Pluer, eigenaar van Villa Bretil geeft aan de directe omgang met mensen gemist te hebben.

“Een zeer emotionele tijd waarin we niet alleen onze vrienden beperkt zagen, maar ook onze escape gasten enorm misten.”, aldus Henny.

En tenslotte geeft Koen van Dommelen, eigenaar van Riddle Room in Best, aan de leuke reacties tijdens en na het spelen van de escape rooms heel erg te missen.

Zoals jullie kunnen lezen moeten we deze eigenaren weer snel op gaan zoeken. Ze voorzien van een grote glimlach en weer met veel plezier gaan escapen.

Escape room acties en kortingscodes

Het is eigenlijk niet de tijd om te gaan strooien met kortingscodes. Vooral omdat de escape rooms al zoveel hebben moeten inleveren. Toch hebben een aantal escape rooms kortingscodes of aanbiedingen voor jullie beschikbaar gesteld.

We willen mensen echt aanmoedigen om weer te gaan spelen. Met of zonder korting. Met of zonder mooi weer! Het is zo’n fantastische hobby en alle escaperoomeigenaren hebben zo hard gewerkt om hun hoofd boven water te houden! Ze verdienen het om jullie weer de ultieme escape beleving te mogen geven. En geloof ons, ze staan te popelen om jullie weer te ontvangen.

Mystery House Valkenburg
Voor 2 personen betaal je nu slechts € 99,00 voor onze kamers (covis €19,00 korting).

Escaperoom Schagen
Binnenkort komen ze met Unsolved Mystery met een nieuwe game. Hoe en wat blijft nog even geheim.

Escaperoom Geldrop
Samen met andere escaperooms wordt er een flyer verspreid. Via deze flyer kun je op een escaperoomachtige manier gratis toegang te krijgen voor 1 persoon. Die flyer wordt een puzzel en de mensen thuis moeten erachter zien te komen wat de oplossing is. Via Facebook en op hun website geven ze hints. Dus woon je in omgeving Geldrop, houd je brievenbus in de gaten.

One Hour Lockup Naarden
Maandag is hun VR-dag. Je kunt dan eenmalig met 15% korting een game spelen, zodat ze kunnen bewijzen dat het echt heel leuk en uitdagend is.

Escape Centrum Limburg
10% korting op een Escape Room naar keuze bij min. 4 personen met kortingscode ECLERN2021. Deze kortingscode is geldig van juni t/m augustus 2021. 

Escapist Amsterdam
Ze bieden 25 korting voor iedereen met promocode ‘ern25’. Deze code is geldig voor alle games, inclusief virtual reality in de hele maand Juni.

Wij gaan weer snel escapen. Hebben jullie de eerste escaperoom al gepland staan?

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest