Escaperoom Groenlo: verborgen parel uit de achterhoek

juli 2, 2021 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Velen jaren geleden hebben wij deze escaperoom mogen ervaren, en het is nog steeds een van onze favoriete escaperooms. Escaperoom Groenlo in de provincie Gelderland onder de rook van Enschede. Voor veel escapers is de Randstad, Noord-Brabant of Limburg het Mekka van escaperooms. Toch is deze locatie met recht nog steeds een van onze favorieten. Een verborgen parel uit de achterhoek vinden wij. Ook spelers geven de escaperoom een 9,4 uit meer dan 100 reviews. Niet voor niets dus ook een favoriet bij het publiek.

Vanaf 5 juni kunnen gezinnen en kleine groepen gelukkig ook weer terecht bij Escaperoom Groenlo. We vonden het leuk om een van de eigenaren, Michaël Lammers te vragen hoe het nu gaat ondanks alles en het te hebben over zijn blik op de toekomst.

Hoogte- en dieptepunt lagen dicht op elkaar de afgelopen periode. De ene dag krijg je een enorme waardering waardoor je veel extra mensen kunt verwachten, de andere dag moet je dicht. Maar we hopen dat iedereen ons alsnog weet te vinden, horen we Lammers vol overtuiging zeggen.

Michaël heeft in de tijd dat de escaperoom dicht was ook een nieuwe attractie op de stadsgracht van Groenlo gerealiseerd. Kanotochten. In verschillende vormen en maten wordt het onder de naam ‘Ervaar Groenlo’ aangeboden. Een escaperoom vanuit een kano lijkt ons een geweldige ervaring. Wat veel mensen ook niet weten, is dat Michaël stemacteur is :). Hij vertelt ons er alles over tijdens een gezellig interview.

Wat is het moment wat jij het meeste gemist hebt in al die tijd?
‘De paar seconden nadat de deelnemers de kamer uit komen. Heerlijk moment is dat! En… absoluut de collega’s.’

De beleving is verbeterd bij jullie, wat is er aangepast?
‘Toen we de kamer openden, was de instelling: we beginnen moeilijk, makkelijker maken kan altijd nog. Tijdens onze testperiode had een spel een combinatie van een te hoge moeilijkheidsgraad, gecombineerd met te weinig hufterproof uitvoering. Dat spel hebben we er toen meteen uitgehaald. Maar… het bleef kriebelen, want het was een geweldig spel. We zijn nu lang genoeg open om de flow van onze escaperoom helemaal te hebben geoptimaliseerd. Er ontstond hierdoor weer een beetje ruimte. Gooi daar wat tijd in verband met een pandemie overheen en voilà… een prachtige aanvulling voor onze kamer en de spelbeleving.’

Kun je hem nu nogmaals spelen? Geloof je in een kamer nogmaals spelen?
‘Nee. En ik geloof ook niet dat je een kamer nogmaals kunt spelen. Er zitten naast spellen een aantal verrassingen in elke kamer, die bij een tweede keer geen verrassing meer zijn. Dat haalt de intensiteit eruit, da’s jammer. Niet doen. :)’

Mike (ERN): “Ik heb na 6 jaar escaperooms spelen pas 2 escaperooms vaker gespeeld, beide met minimaal 3 jaar er tussen en met een andere groepssamenstelling. Het is zeker nog steeds leuk, maar het kan zeker niet in alle kamers. Het is verder belangrijk dat je niet alles meegekregen hebt in een kamer, wij spelen vaak met 6 personen en dan mis je vaak wat dingen. Dat zijn mijn inziens escaperooms die je vaker zou kunnen spelen.”

Jullie hebben al erg lang deze kamer, komt er ooit een tweede kamer?
‘Klopt. We zijn al twee jaar tevergeefs op zoek naar een mogelijkheid tot uitbreiding. We zijn de escaperoom begonnen als ‘side-project’ en hadden dit succes niet verwacht. Bij het zoeken naar een pand hebben we niet nagedacht over een eventuele tweede kamer. We blijven doorzoeken, maar willen in eerste instantie wel graag in het centrum van Groenlo blijven. Dat maakt het allemaal wat beperkter. In de tussentijd zijn we onlangs wel aan het brainstormen geslagen over een city game. Daarnaast hebben we nog wat andere leisure activiteiten ontplooid, zoals kanovaren op de gracht hier, waarbij er ook plannen zijn om in de toekomst een spelvariant te introduceren.’

Welke personen in de escaperoommarkt weten jou te inspireren?
‘Ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de dingen die mede-achterhoeker Rik Stapelbroek doet. Ik ontmoette hem bij de ERN-borrel bij de Kruisberg in Doetinchem en heb na het spelen van Prison Escape nog een flinke tijd contact met ‘m gehad over de ervaring. Je voelt het vuur bij ‘m. Mooi vind ik dat. Overigens vond ik die dag überhaupt waardevol. Daarnaast zit ik ook in de appgroep waarin veel escaperoom-eigenaren zitten. Daar haal ik ook wel inspiratie vandaan. Naast het prima geouwehoer, was deze app in coronatijd echt waardevol. Er worden zinnige discussies gevoerd en het geeft een mooie kans om ook andere meningen en invalshoeken te horen, ook al staan die haaks op de jouwe. Het opent je wereld. En dan het moment dat we weer open mochten samen vieren. Goud. Dat vond ik ook wel inspirerend, ja.’

Stilzitten zit niet in jouw bloed volgens mij, waar ben je allemaal mee bezig (geweest)?
‘Ik kom oorspronkelijk uit de evenementen en artiestenwereld. Ook die lag op zijn gat. Ik had mijn focus al iets meer richting leisure de laatste jaren, maar de dingen die ik nog wel doe werden ook geannuleerd. We hebben daarin met het event ‘Dancing in the Street’ nog wel geprobeerd om een mooi alternatief te bieden, maar hoe je het ook wend of keert: het verbleekt allemaal bij het echte werk; lekker in de buitenlucht met een biertje, vrienden en muziek gewoon keihard losgaan.

Voor ons komt dit jaar nog te vroeg, maar volgend jaar gaan we er weer voor. Daarnaast heb ik in Groenlo ‘Ervaar Groenlo’ opgezet waarbij mensen kunnen kanoën/kajakken op de mooie stervormige gracht van deze oude vestingstad. Oorspronkelijk in voorjaar 2020 ontstaan als corona-proof activiteit, maar door een nogal langdurig vergunningstraject, kunnen we in zomer 2021 dan eindelijk van start. Heerlijk!
En voor mijzelf geldt dat ik mijn oude liefde, het stemmenwerk, weer opgepakt heb. Dit stond al lang op mijn lijstje en ik was al zijdelings bezig met een nieuwe studio. Door de pandemie had ik hiervoor nu ineens extra tijd.

Misschien een beetje gek om te zeggen, maar ik vind de coronaperiode niet alleen maar negatief. Sterker nog, stiekem ben ik ook eigenlijk wel een beetje dankbaar, want ik heb zo twee nieuwe activiteiten erbij. En ik ben hierin niet de enige. Op het moment zelf is het absoluut klote, maar op de lange termijn ben ik heel benieuwd, naar alle dingen die juist door corona zijn ontstaan. Volgens mij schieten de nieuwe initiatieven als paddestoelen uit de grond!’

Heb je nog tips voor spelers voor het nieuwe escapeseizoen? 
‘Plan een dagje of weekendje Achterhoek. We hebben echt een aantal toffe kamers hier ;)’

Zijn er nog enkele parels waar spelers eens zouden moeten gaan spelen?
‘Absoluut. En de echte parels zitten goed verborgen, dus ik pleit er zeker voor niet alleen de top 10 kamers te spelen. Daarbij is de beleving van een kamer écht heel subjectief, dat zie ik al in ons eigen clubje. Altijd discussie in de auto, haha, mooi is dat. Lockd in Winterswijk is tof met een vriendengroep of escapeteam. Als ik naar mijn gezin kijk, met wie we ook regelmatig een kamer doen, dan hebben we een erg leuke ervaring gehad bij Clocked Up in Arnhem.’

We hopen dat deze escaperoom weer veel enthousiaste spelers mag ontvangen. En daarmee natuurlijk ook alle andere escaperooms in Nederland en België.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest