Escaperoom het Woord van het Jaar 2017?

oktober 25, 2017 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Escaperoom als Woord van het Jaar 2017

Van Dale organiseert elk jaar een verkiezing voor Woord van het Jaar. In verschillende categorieën zijn er woorden die strijden om het beste woord van dat jaar. Wij geloven dat het woord escaperoom dit jaar officieel ingeburgerd is geraakt dat het een plek als Woord van het Jaar verdiend. Als je kijkt naar de aandacht die het dit jaar gekregen heeft en hoeveel mensen het er over gehad hebben, dan verdiend het woord escaperoom een plek in die begeerde Woord van het Jaar Verkiezing 2017.

Wij willen escaperoom als Woord van het Jaar, daarvoor moeten we op de shortlist komen bij Van Dale. Als we daar eenmaal op staan kan het stemmen beginnen. Help mee!

Woorden moeten dit jaar ontstaan zijn. Voorheen gebruikte we het woord escape room, nu zelfs de Belastingdienst weet wat een escaperoom is en het zonder spatie schrijft is het voor ons pas echt een Nederlands woorden verdiend het om op de lijst te staan. Eventueel kunnen we ook het woord ‘escapen‘ pakken. Dit is inmiddels een werkwoord geworden in Nederland.

Waarom escaperoom als Woord van het Jaar 2017?

Omdat het kan! Nee, omdat wij geloven dat er geen enkel ander uitje zo populair is geworden als het spelen van escaperooms. Dat escaperooms niet meer weg te denken zijn uit ons straatbeeld is goed te merken. Duizenden reviews van escape ervaringen, 100den mails per dag, marathons en een eigen Dag van de Escaperoom.

De eerste escape rooms in 2011 waren in vochtige kelders vol rommel en vuil, om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten te zijn te vergroten. Inmiddels is het concept aangepast: escaperooms zijn vaak niet koud en vies, maar op steeds mooier wordende locaties waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Met uiteenlopende mysterieuze en spannende escaperoom thema’s. Inmiddels zijn er meer dan 700 kamers in heel Nederland en zijn we met ons kikkerlandje niet voor niets het land met de meeste escaperooms per vierkante kilometer. Escaperoom dus, niet meer escape rooms. Dat is de Engelse notatie.

Hoe voeg je escaperoom als woord toe aan de Woord van Het Jaar verkiezing 2017?

 1. Ga naar de actiewebsite van Woord van het Jaar bij Van Dale
 2. Vul bij Woord ‘escaperoom’ in.
 3. Bij betekenis wil je opgeven wat een escaperoom is ‘Een escape room is een activiteit waarbij je opgesloten wordt in een ruimte. Aan de hand van puzzels en raadsels zul je een uitweg moeten zien te vinden. Je krijgt hiervoor meestal een uur de tijd.’, maar voel je vrij om een eigen betekenis toe te voegen.
 4. Bij categorie kies je voor Sport & Amusement
 5. De rest kom je wel uit 🙂

Woord van het Jaar verkiezing

Vorig jaar was het het nog treitervlogger die als winnaar uit de bus kwam, gevolgd door de woorden pokémonterreur en trumpisme. Al vanaf 2009 organiseert Van Dale de verkiezing voor Woord van het Jaar. Dit jaar is het tijd escaperoom in het groene boekje opgenomen gaat worden.

Jij doet toch zeker wel mee?! Elke stem telt. Als de shortlist bekend is gaan we natuurlijk als een malle stemmen. Help mee!

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Pin It on Pinterest