Escaperooms op de retour, Escape Rooms Nederland stopt er mee

maart 31, 2017 | Personal | Mike van Hoenselaar 9 Comments

UPDATE: Escape Rooms Nederland stopt er helemaal niet mee! Integendeel zelfs. Lees onze uitleg waarom we dit nodig vonden om te doen.

Bijna 3 jaar geleden dat de eerste escaperooms de deuren voor groepen gingen sluiten om ze daarna een beperkte tijd te geven om deze weer open te krijgen. Het escaperoomtijdperk was geboren. Inmiddels zijn er 10.000 escaperooms in de wereld en kun je in vrijwel elk land wel een escaperoom vinden. Er zijn honderden escaperoomspelletjes op je mobiele telefoon te vinden inmiddels.

Nederland heeft zelf inmiddels meer dan 600 escaperooms. Vooral 2016 was een jaar waarbij de groei enorm was. April 2016 stuurde ik nog een mail naar Alexander voor Up The Game 2016 dat er bijna 200 locaties waren in Nederland op dat moment. De provincie Drenthe had zelfs nog niet eens een escaperoom. Inmiddels zitten we over de 300 locaties. Op dit moment is er gemiddeld genomen 1 escaperoom per 70km2. Nederland is niet meer het land met de meeste escaperooms per vierkante kilometer, dat is nu Israël.

Met gemiddeld 2,1 nieuwe escaperooms per week sinds die mail in 2016 gaat het dus erg hard met escaperooms in Nederland. Helaas is deze groei sterk afgenomen. De laatste maanden is dit gemiddelde teruggegaan naar 0,5. Wat ook de reden is dat we nieuwe aanmeldingen niet direct op de website hebben staan. We zijn er gewoonweg niet meer zo veel mee bezig.

Escape Rooms Nederland heeft zich in deze 3 jaar tot hét escaperoomplatform van Nederland weten te maken. Duizenden reviews en honderden nieuwsartikelen staan inmiddels op deze website. Toch zien we een verschuiving die ons aan het denken heeft gezet.

Daling van het aantal reviews

We hebben de afgelopen maanden vooral gezien dat het aantal reviews ook sterk terugloopt. Terwijl we eerst nog 50 nieuwe reviews per dag kregen, is dat nu gezakt naar 3. We verwachten dat dit alleen maar verder gaat dalen. Naast de daling van het aantal reviews per dag zien we ook dat de mening over escaperooms veranderd. De behoefte is aan het veranderen. De kwaliteit is daar een onderdeel van. We zijn met Escape Rooms Nederland dagelijks in de weer om die kwaliteit van escaperooms te verbeteren, maar lijkt tevergeefs.

“Ik heb nu 3 escaperooms gespeeld en ik heb nou niet het idee wat dit zo leuk maakt. Het is dat we elke keer met collega’s of een vrijgezellenfeest gegaan zijn, zelf had ik er niet voor betaald.” – Koen

“Het Klokhuis doet alsof het enorm gaaf is, nou, bij mij was alles kapot en werden er geen hints gegegeven. Wat een aanfluiting.” – Mirthe

“Het grote verschil in escaperooms zorgt dat publiek helemaal niet weet wat ze wel en niet mogen. Wij hebben onze intro flink stuk langer moeten maken om daar allemaal in te zetten wat er niet mag. Ik doe dit als bijbaan, maar niet iedereen zou zomaar een escaperoom moeten gaan spelen. Als je dronken bent of alles kapot wil maken.” – medewerker escaperoom in Amsterdam

“…ik snap niet dat men dit zo leuk vindt. Ik heb jullie site via Google gevonden, maar hoezo heeft elke escaperoom een hoog cijfer?…” – Maarten

“Overal waar ik kijk komen er escaperooms bij hier in de buurt. Hoe moet ik mij hoofd nog boven water houden? Elke kamer met een paar puzzels en een slot op de deur wordt al een escaperoom genoemd. Doe daar eens wat aan.” – eigenaar escaperoom in Noord-Brabant

Kwaliteit van escaperooms vergroten

Zoals velen al weten hebben wij altijd met veel plezier marathons georganiseerd. Dit zijn dagen waarin we eigenaren bij elkaar brengen om zo kennis uit te wisselen en de kwaliteit van escaperooms te verbeteren. Altijd erg gezellige dagen, maar we twijfelen of deze daadwerkelijk iets doen voor de kwaliteit van escaperooms.

We zijn begin dit jaar gestart met Keuringsdienst van Kamers. Iets waar we met volle moed en energie een nieuwe stap wilde zetten. We merkte dat de kwaliteit van escaperooms nog steeds niet hoog genoeg is, maar hulp hierin wordt niet voldoende op prijs gesteld. Dus ook Keuringsdienst van Kamers stopt er mee. Joris, Daimy en Rick hebben inmiddels enorm veel kennis over escaperooms en hoe je de kwaliteit op het gebied van spelbeleving, marketing en flow kunt optimaliseren. Dit heeft niet mogen baten en daarom zal de Keuringsdienst van Kamers ook niet meer langer actief zijn.

Tijd voor iets nieuws

Kijkende naar deze zaken, is het tijd dat Anne Jan en ik weer andere dingen gaan doen. We hebben daarom besloten dat we gaan stoppen met Escape Rooms Nederland. Ons gevecht is over. We zullen vast nog wel eens een escaperoom spelen, alleen niet meer in de hoedanigheid van Escape Rooms Nederland. Zonder alle eigenaren en enthousiaste spelers hadden we dit nooit voor mogelijk gehouden. Dank jullie wel allemaal. Hopelijk gaan anderen door waar wij nu stoppen.

PS: Alle dingen die we nog geschreven hebben, zoals bijvoorbeeld reviews van Keuringsdienst van Kamers zullen allemaal nog gepubliceerd worden. Deze zijn ingepland. Vanaf 1 mei 2017 zal Escape Rooms Nederland op zwart gaan.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9 Comments

 1. Avatar

  Begrijp het, maar erg jammer want er zijn nog steeds leuke nieuwe kamers in de maak zeg maar. Succes verder en dank voor alles tot heden.

  Beantwoorden

 2. Avatar

  Toen ik de titel van het artikel voorbij zag komen op Twitter dacht ik even dat jullie een grapje maakte (net zoals Blendle met “We stoppen ermee en houden wel je geld” – “Zo nu we de aandacht hebben kondigen we onze veranderingen aan” -achtige strategie).., maar het is dus serieus =0.

  Wat ontzettend jammer, maar als je er geen voldoening meer uit haalt is dat een juiste keuze. Wij merken gelukkig (nog) geen afname in populariteit. Mensen die op vakantie zijn met vrienden in Zeeland komen nog graag spelen en ook van mensen hier in de omgeving krijgen we vaak te horen dat ze weer wachten op een nieuwe kamer. Ik kan me wel vinden in reacties van spelers dat sommige kamers echt minder zijn dan anderen. Gelukkig worden de kamers van Kamer 51 wel als origineel en veelzijdig beschouwd.

  Het is jammer dat hele ervaren spelers of de Keuringsdienst van Kamers nog niet naar Zeeland is geweest. We krijgen vaak positieve feedback van spelers, maar een blik van kamerexperts waarbij er mee wordt gedacht wat er anders kan, is ook altijd welkom.

  Toen wij begonnen maakten we ons al zorgen om mensen die zomaar een slot op de deur deden en het een Escape Room noemde. We merken in onze omgeving dat spelers dat zelf ook afkeuren en reclame maken voor kamers die het echt goed doen. Ik kan me voorstellen dat Escape Room Nederland dat voor ogen had met het platform, maar als iedere kamer als positief wordt ervaren, dan klopt er inderdaad iets niet.

  Het is erg jammer dat het platform verdwijnt. Als speler had ik wat aan de recensies en als eigenaar aan de artikelen. Ik hoop dat jullie een leuk nieuw project vinden om je mee bezig te gaan houden en de uitnodiging staat nog steeds, mocht je in de buurt van Middelburg zijn, kom dan een keertje langs voor een bolus en opsluiting 😉

  Beantwoorden

 3. Avatar

  Dag Mike & co,

  wat ontzettend jammer.
  Ik heb jullie ervaren als zeer gedreven, betrokken en professioneel.
  De keuringsdienst van kamers is een geweldig initiatief.
  Iedere markt kent bewegingen en ‘stadia van groei’ tot aan de verzadiging. Met de daarbij behorende kenmerken.
  Zou je niet juist in deze fase, een enorm belangrijke plek in kunnen nemen in het professionaliseren van die markt?

  ik hoop dat jullie er nog eens over nadeneken.

  Beantwoorden

 4. Avatar

  Mark van den Eijnden

  Hallo Mike en andere,

  Jammer dat jullie er mee stoppen. Net nu ik bezig ben met een onderzoek voor school. Hierin wil ik proberen te achterhalen of er manieren zijn om escape rooms herhaalbaar te maken. Dus dat iemand dezelfde escape room vaker zou kunnen spelen. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat er een goede kwaliteit escape room staat. Ik hoop dat de escape room nog een tijdje in Nederland blijft. Ik ben in ieder geval nog lang niet uitgespeeld.

  Met een herhaalbare escape room kan een escape room ook langer open blijven en een klantenbestand opbouwen. Wedstrijden houden etc.

  Ik heb heel veel informatie van jullie website kunnen halen. Bedankt daarvoor,

  Mark

  Beantwoorden

 5. Avatar

  Heren…

  (Silance) …

  Kwaliteit moet bij iedereen bovenaan staan! Prutsers verpesten de escaperoom markt.. Bah… ik stuurde iedereen altijd door naar jullie.
  I’ll miss you guys!!!

  Rik
  Mystery House Valkenburg

  Beantwoorden

 6. Avatar

  Net nu Brussel aan het bijbenen is, met aankomende chique decorbouw van nieuwe escape rooms, kunnen we ons niet langer informeren over wat in voortrekkersland-Nederland aan de gang is. Dat zou jammer zijn. Lees er op 18/4 over in het nieuwe printmagazine BRUZZ en online, dat uw site vermeldt ten goede.Direct contact met Mike van Hoenselaar was spijtig genoeg niet mogelijk. Geen reactie op een persinterview.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest