Gratis online escaperoom over Open Science

oktober 31, 2023 | Nieuws | Karin Goumans

Open Science is een steeds belangrijker onderdeel van wetenschap bedrijven. Om meer mensen met het begrip bekend te maken ontwierp het team van het Open Science Escape Room-project (OSER) de gratis online escaperoom ‘Last Contact‘.

Alexander Gierholz, co-founder en creative director bij Logic Locks, was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de online escaperoom en heeft het creatieve idee bedacht en uitgewerkt. Francine Boon en Victor van Doorn, de eigenaars van de Amsterdamse escaperoom Sherlocked, dachten als maatschappelijke partners mee over het projectvoorstel en de haalbaarheid van het bouwen van een escaperoom.

Op een speelse manier leren over Open Science

Het OSER-team zag dat er nog een grote groep onderzoekers bestaat die niet bekend is met het concept Open Science, of die er minder affiniteit mee heeft. Dat is jammer, vindt Fikkers (universitair docent Taal en communicatie aan de Universiteit Utrecht. )

“Met onze escaperoom kunnen onderzoekers op een speelse manier ervaren waarom Open Science dichter bij het ideaal van de wetenschap ligt, en daarom echt de moeite waard is.” aldus Karin Fikkers

Screenshot van online escaperoom Last Contact
Screenshot van escaperoom Last Contact

Gratis online Escape Room

Met de escaperoom Last Contact probeert het OSER-team de bekendheid van Open Science te vergroten.

“Het is een online game waarin je met een team een ruimteschip probeert te redden”, vertelt Fikkers. “Vanuit je luie stoel word je uitgezonden naar het ruimteschip. Daar is het aan jou en je teamgenoten om te achterhalen wat er met de bemanning is gebeurd.” Als team los je puzzels en problemen op: je deelt je kennis met elkaar. “Zonder dat we de term ‘Open Science’ noemen ga je er toch over nadenken.”

Het OSER-team achter escaperoom Last Contact: v.l.n.r. Anita Eerland, Alexander Gierholz, Francine Boon en Karin Fikkers.
Het OSER-team: v.l.n.r. Anita Eerland, Alexander Gierholz, Francine Boon en Karin Fikkers.

De leiding van het OSER-project lag in handen van universitair docent Anita Eerland (Radboud Universiteit). Net als bij haar vorige werkgever (Universiteit Utrecht) werkt ze aan het opzetten van Open Science-initiatieven, zoals de Open Science Community. Voor het OSER-project ontving ze zelfs een NWO Open Science Fund.

Een mooie samenwerking om op een creatieve en speelse manier aandacht te vragen en je kennis te vergroten over open science. Deze is escape room is gratis te spelen en bedoeld voor onderzoekers. Ben je benieuwd? Neem dan vooral een kijkje en speel de online escape room.

bron: https://www.uu.nl/nieuws/onderzoekers-lanceren-online-escaperoom-om-je-aan-het-denken-te-zetten-over-open-science

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest