Heb jij de ‘skills’ om voor de klas te staan? Ontdek het in de Escapebus

november 24, 2023 | Nieuws | Karin Goumans

De campagne ‘Skills voor de klas’ laat middelbare scholieren (van 3 havo tot vwo 6) op een zeer bijzondere, creatieve en speelse manier ontdekken of zij skills voor de klas hebben.

De campagne is bedoeld om het ‘werken in het basisonderwijs’ vroegtijdig te promoten en te laten zien hoe mooi en veelzijdig het beroep is. Dit project is een initiatief van verschillende onderwijsbesturen i.s.m. de pabo’s uit heel Nederland. Samen organiseren ze een roadtour langs middelbare scholen met een speciale ‘Skills voor de klas Escaperoombus’.

Het verhaal

Het lokaal van meester Bart
Op middelbare scholen door heel Nederland komt er een bijzondere ‘bus’ langs. Scholieren denken in een ‘normale’ stadsbus te stappen, maar ze komen in een echt ‘klaslokaal’ terecht. En niet zomaar een klaslokaal. Dit is het lokaal van meester Bart. Hij is er alleen zelf niet, want hij is genomineerd voor World Best Teacher. Hij is hard op zoek naar een vervanger en is nieuwsgierig wie de juiste skills bezit om hem te kunnen vervangen.

In teams van zes stappen scholieren het lokaal van meester Bart binnen. Hij heeft een overdrachtsbrief geschreven en opdrachten bedacht om te testen of de scholieren skills voor de klas hebben. Alle opdrachten zijn gekoppeld aan skills die je nodig hebt als leraar. Denk o.a. aan organiseren, begrijpend lezen, rekenen, taal, spelling, maar ook sociale vaardigheden als samenwerken en luisteren komen aan bod. Het is dé uitdaging om alle opdrachten binnen 15 minuten op te lossen en zo uit het klaslokaal van meester Bart te ontsnappen. Als dat lukt kunnen de scholieren vol trots zeggen: ‘Ik heb skills voor de klas’!

Elke middelbare scholier (havo 4/5 of vwo 5/6) die door dit project besluit om leerkracht te worden, is natuurlijk meer dan welkom in tijden van een nijpend lerarentekort. En de Escapebus is zeker niet zonder succes. Tijdens de vorige campagne hebben zelfs 18 leerlingen door de actie al aangegeven na hun examen de PABO te willen volgen.

‘Hierdoor wist ik het zeker’ 
De 17-jarige Wende Lugtenburg uit Zuidland is een van de leerlingen die door Skills voor de klas en de stage-pilot nu voor de PABO kiest. ‘Ik vond het altijd al leuk om met kinderen te werken, maar hierdoor wist ik het zeker. Het gaf mij het laatste zetje om straks te kiezen voor de Academische PABO’, vertelt Wende, die dit schooljaar haar vwo-diploma hoopt te behalen. ‘De opdrachten waar je als leerkracht voor komt te staan, het contact met leerlingen; dat past helemaal bij mij.’

Iets voor jullie?

De Escaperoombus zal in Hellevoetsluis de scholen Jacob van Liesveldt (16-11-2023) en Helinium (24-1-2024) bezoeken en in Spijkenisse de scholen Scala (7-12-2023) en de Ring van Putten (30 november 2023). Kijk voor meer informatie over de campagne op hun website.

Willen jullie als primair- of voorgezet onderwijsbestuur i.s.m. de pabo’s ook graag aan de slag met deze ‘Skills voor de klas Escaperoombus’? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Bronnen: https://www.skillsvoordeklas.nl/
https://www.grootnissewaard.nl/nieuws/algemeen/187040/campagne-skills-voor-de-klas-laat-zien-hoe-mooi-en-veelzijdig

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest