In gesprek met Escape Mystery over de Online Escape Competitie

januari 17, 2023 | Interviews,Nieuws | Karin Goumans

Eind december schreven we een artikel over de derde editie van de online escape competitie van Escape Mystery. We spraken deze week met Martijn Keijzer, eigenaar van Escape Mystery.

Wat houdt deze online escape competitie precies in en waar zijn ze tegenaan gelopen tijdens het maken en organiseren? Welke escape rooms vindt hij zelf leuk om te spelen en…. heeft hij misschien nog een kortingscode voor ons?
Afgelopen 15 januari is de competitie van start gegaan en we zijn heel benieuwd hoe het gaat.

Hoelang bestaat Escape Mystery al?

“Escape Mystery bestaat sinds corona, nu dus ruim twee jaar.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om VR escape rooms te gaan maken?

“In de corona tijd zijn Arthur Verkerke en ikzelf (Martijn Keijzer) begonnen met online puzzels maken voor vrienden. Dit begon klein met een simpele website waarop een versleutelde tekst stond die gekraakt moest worden maar dit is toen snel uit de hand gelopen tot online VR escape rooms. De eerste echte VR escape rooms werd gebouwd als finale van de eerste Online Escape Competitie in 2021.”

Hebben jullie ze allemaal zelf ontwikkeld?

“Ja! Wij bouwen de VR escape rooms van begin tot einde helemaal zelf. Voor de online escape competitie worden we overigens wel geholpen door een vriend die net als wijzelf van puzzels en escape rooms houdt. Met z’n drieën gaan we naar locaties toe om de foto’s te maken die de basis voor de VR escape room vormen. We bouwen daar dan zelf een interactieve laag overheen waarin de puzzels verstopt zitten.”

Hoe onderscheiden jullie je tov de rest?

“Wij gebruiken een 360° camera waarmee we van een fysieke ruimte een online VR escape room maken. Je loopt dus virtueel op echte locaties rond in onze escape rooms. In de Online Escape Competitie van 2022 was je bijvoorbeeld op een oude zeilboot in Harlingen en in een sterrenwacht in Utrecht. Op die manier kom je dus virtueel op plekken waar je zelf niet zomaar zou komen, laat staan een escape room zou spelen!”

Waarom alleen VR escape rooms en geen fysieke escape room? 

Omdat wij in een VR escape room op de mooiste plekken een virtuele escape room kunnen bouwen. Als we een escape room in een vuurtoren willen maken dan gaan we naar een vuurtoren om foto’s te maken en niet veel later is het een VR escape room. Dat zou lastiger gaan met fysieke escape rooms. Wij zouden het naast onze VR escape rooms overigens heel leuk vinden om op een gegeven moment ook een fysieke escape room te bouwen hoor.

Wat trekt jullie zo in de VR wereld?

Alles is mogelijk! Je kan je creativiteit er helemaal in kwijt en je kan zorgen dat iemand door op één knopje te klikken opeens op een heel andere plek is.

Wat is dit jaar anders t.o.v. andere jaren?

Dit jaar worden de teams meegenomen in een spannend verhaal in een Dan Brown thema. Het verhaal voert langs spectaculaire locaties en spannende mysteries. Op elke locatie moet je puzzels en raadsels oplossen om zo steeds verder in het verhaal te komen.

Wat is het mooiste moment van het afgelopen jaar voor jullie? 

Het mooiste moment is altijd als we de eerste puzzels voor Online Escape Competitie onderling gaan rondsturen. We gaan dan zelf als eerste test elkaars puzzel proberen te kraken. Het liefst zouden we namelijk zelf mee kunnen spelen met onze competitie, maar dat kan natuurlijk niet. Maar we vinden het alle drie heel erg leuk om elkaars puzzels te proberen te kraken.

Welke fysieke en VR escape rooms vind je zelf echt heel leuk om te spelen?

Molly’s game vonden wij erg goed, daar wordt je helemaal in een andere realiteit ondergedompeld. Jason’s Curse en Verdieping 13 vonden we ook heel erg goed in elkaar zitten. Voldoende spanning, leuke variatie in puzzels, voldoende te doen voor alle spelers. Wij laten ons graag inspireren door de echt goede fysieke escaperooms om die flow ook digitaal te realiseren.

Het is niet echt een VR escape room, maar wij zijn erg fan van het boekje Journal 29. Allemaal korte raadsels die onderling verband houden en puzzel is weer helemaal anders dan de vorige.

Wanneer is de Escape Mystery competitie voor jullie geslaagd?

Als er een spannende strijd uitbreekt in de klassementen. We hebben een algemeen klassement en een sprintklassement. In elke ronde zit een korte puzzel die voor het sprintklassement meetelt en de totale tijd telt telkens mee voor het algemeen klassement. Daarnaast is elke ronde op zich ook een klassement. We hebben afgelopen edities soms verschillen gezien van enkele seconden na uren puzzelen, dat maakt het voor ons ook heel leuk. Wij kijken zelf ook dagelijks naar hoe alle teams het doen en hoe snel ze de verschillende onderdelen afronden!

Waar ben je het meest trots op van elke editie? En wat van deze editie?

We zijn er enorm trots op dat 2/3 van de teams het volgende jaar weer mee wilt doen. Dat geeft ons energie om weer allemaal nieuwe puzzels te bedenken om de competitie nog gaver en spannender te maken dan het jaar ervoor.

Voor deze editie zijn we het meest trots op de locaties waar de verschillende rondes zich afspelen. We kunnen natuurlijk nog niet vertellen welke locaties dit zijn, want sommige locaties zijn het antwoord van een eerder deel. Er zitten weer klassieke escape room locaties bij, waar je uit een ruimte moet ontsnappen, maar ook grote ruimtes waar je op zoek moet naar clues zoals je bijvoorbeeld in de boeken van Dan Brown gewend bent.

Wat kunnen de deelnemers winnen?

We hebben dit jaar meer prijzen dan vorige edities. De snelste puzzelaars van elke ronde krijgen een prijs en de top 3 van het sprint- en algemeen klassement kunnen prijzen winnen. Prijzen lopen uiteen van kleine puzzel cadeautjes, tot toegangscodes voor al onze escape rooms en gratis deelname aan de competitie volgend jaar.

De competitie start op 15 januari. Hoeveel mensen/teams doen er mee?

De meeste inschrijvingen komen meestal in de laatste week. Op 10 januari zijn er 50 teams ingeschreven, maar we verwachten er dus nog meer! De eerste ronde sluit pas eind januari, dus tot dat moment kan je jouw team nog opgeven.

Heb je nog tips/nieuwtjes die je met ons wilt delen?

Zeker! Als je deze kortingscode kan kraken krijg je na aanmelden voor de Online Escape Competitie niet alleen 10 euro korting maar gelijk ook gratis toegang tot een escape room van Escape Mystery naar keuze:

LPTYOMHDVPFR RDVS[R23459692

Zoals Martijn al benoemde kun je je nog tot en met eind januari aanmelden voor deze online escape competitie. Dus wil jij met je team een leuke uitdaging aangaan? Op een moment dat voor jullie het beste uitkomt? Dan kraak de kortingscode, dit is al de eerste uitdaging voor jullie team! Let’s go!

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest