Interview met André de Ruijter, eigenaar van escaperoom Camping de Hogenood

juli 8, 2020 | Interviews | Karin Goumans

Deze week hebben we André de Ruijter gesproken. Hij is eigenaar van escaperoom Camping de Hogenood in Zeewolde en heeft een mobiele escape caravan. Ook heeft hij in de corona periode een gratis online escaperoom gemaakt. Naast zijn passie voor escaperooms is hij ook online marketeer. Hij heeft deze online escaperoom dan ook helemaal zelfstandig gebouwd. We zijn heel benieuwd naar deze online variant. André vertelt over zijn escape ervaring en wat er zo uniek is aan deze mobiele escape caravan.

Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord?

“Ongeveer drie jaar geleden werden we voor het eerst uitgenodigd door vrienden om een escape room te spelen. Ze hadden er al eens een gedaan en waren heel enthousiast. Met enige tegenzin stemden we ermee in om mee te gaan. Het werd De Meisjeskamer. Met de nutteloze tip van onze vrienden “je moet gewoon overal naar aanwijzingen zoeken” hadden we nog steeds geen idee wat ons te wachten stond. Maar tien seconden nadat we de kamer mochten betreden waren we net zo fanatiek aan het zoeken als onze vrienden, naar wat dan ook…
59 minuten en 23 seconden later stonden we te juichen van blijdschap, we hadden het gehaald! En we waren verslingerd aan escape rooms.”

Wanneer en waarom ben je een escaperoom begonnen?

“In de zomer van 2019 gaven we een tuinfeest voor vrienden en familie. We regelde een springkussen voor de kinderen maar we vonden dat we ook iets voor de rest moesten regelen. Omdat we zelf verslingerd waren aan escape rooms en we bijna iedere terugweg bedachten dat we zelf maar eens een escape room moesten bouwen moest dat het worden.
Maar waar moet je een escape room in bouwen? De schuur? Een slaapkamer? Dat werd wat lastig dus zochten we naar een optie die makkelijk te behouden, maar wel te verplaatsen was. Dat werd een oude caravan waarna we in het geheim aan deze mobiele escape room moesten werken, het zou tenslotte een verrassing worden. Vrienden en familie die naar de oude caravan vroegen werden afgescheept met het feit dat het “een hobbyprojectje” was.”

“Deze eerste escape room zou in het voorjaar en zomer van 2020 op festivals ingezet worden. Maar door Corona kwam het daar helaas niet van. Om dat te compenseren zijn we gaan werken aan een alternatieve optie: een online escape room. Te spelen vanuit huis en via een online meeting ook met vrienden te spelen.”

Wat maakt jullie escaperoom anders of speciaal tov andere escaperooms?

“Het meest unieke is het feit dat de caravan overal te plaatsen is. Al is de caravan niet groot, hij biedt toch plek voor twee verschillende spelvarianten. Van 10 en 35 minuten, zonder spoilers voor elkaar op te leveren. De korte speelduur is ideaal wanneer meerdere mensen willen spelen (festivals, feestjes, etc.). De wat langere speelduur is ideaal wanneer er niet een heel grote groep is en die langer de tijd hebben om te spelen.
Daarbij is het niet zozeer dat je een kamer uit moet komen, je moet vooral op tijd de wc-rol zien te vinden, de nood is hoog op Camping Hogenood.
(het vinden van een wc-rol sloot achteraf gezien juist goed aan op de situatie tijdens Corona, waar mensen vooral wc-papier aan het hamsteren waren…). ”

“Anderzijds is het thema ook vrij uniek. Waarbij het bij de meeste escape rooms vaak draait om het oplossen van een moord, verdwijning of ander mysterie, daar draait het bij onze escape room om een veel alledaagser thema, namelijk dat je op een camping bent en nodig naar het toilet moet. De kinderen hebben echter de wc-rol verstopt en – slim als ze zijn – hebben ze met de voorwerpen die voorhanden waren in de caravan diverse puzzels gemaakt die je moet oplossen. Ondanks dit luchtige en alledaagse thema gaat het toch niet ten koste van de spanning die een escape room doorgaans met zich meebrengt. Daar zorgt de sfeer en juiste muziek voor.”

“De online variant is uniek omdat er op het moment van ontwikkelen nog niet heel veel online escape games beschikbaar waren. Vooral niet escape games waarmee je wel zo’n 3 tot 5 uur speelplezier kunt hebben maar geheel gratis worden aangeboden! Het leuke van campinghogenood.online is misschien ook wel dat het geen spannende maar juist een feelgood-escapegame is geworden.”

Gaat er nog iets veranderen aan de escaperoom? Hoe ziet jullie escape room toekomst er uit denk je?

“De mobiele escape room blijft voorlopig zoals hij is. Een echte 1.0 escape room, zonder veel techniek. Precies waar we zelf van houden en wat goed bij de caravan past. Ik hoop dat we snel met Camping Hogenood op pad kunnen, maar alleen als het 100% veilig kan.”

“Van de online variant bekijken we steeds de statistieken en feedback. Op basis daarvan passen we de Camping Hogenood Online steeds verder aan, zodat hij nog beter wordt. Bij voldoende donaties (want er zit wel een optie in om vrijwillig te doneren) overwegen we om een nieuwe online escape room te ontwikkelen, die dan natuurlijk nog beter moet worden dan de eerste.”

Waarom is een escaperoom volgens jou zo populair?

“Het feit dat je in andermans wereld stapt, samen met de spanning die het puzzelen en de tijdsdruk met zich meebrengen maakt fysieke escape rooms zo populair.
Daarnaast denk ik dat het succes van online escape games juist in de gezelligheid en ongedwongenheid zit.”

Wat heeft een escaperoom dat een bowling, lasergame of glowgolf niet heeft?

“Het unieke karakter van iedere escape room zorgt steeds weer voor een nieuwe ervaring. Waar je met bowling, lasergame of glowgolf eenmaal een nieuwe ervaring hebt, alleen de eerste keer.”

Wat is een moment van een groep wat je nog bijstaat als de dag van gisteren?

“Ondanks het advies om het spel met niet meer dan 2 mensen te spelen was er een groepje dames dat graag met zijn vijven wilden spelen. Prima, daar doen we niet moeilijk over. Maar hadden we al gezegd dat de caravan slechts de ruimte van één parkeerplaats inneemt. Dat was een gezellige drukte daarbinnen.”

Als geld geen rol speelt, wat voor thema escaperoom of puzzel zou je dan graag willen realiseren?

“Dan zou ik een online game willen maken die de spanning en beleving van fysieke escape rooms kan evenaren. Een thema dat me nu te binnen schiet is iets met kastelen, een kasteel heeft van zichzelf al iets spannends. Als je daar een mooie escape game omheen kunt bouwen zou dat wel gaaf zijn.”

Hoeveel escaperooms heb je zelf al gespeeld? Welke vind je aanraders om te gaan spelen?

“Zelf heb ik ongeveer 25 escape rooms gespeeld. De Meisjeskamer en Bella Ciao zijn de kamers die ik zeker zou aanraden om te spelen.”

Het je nog tips voor andere eigenaren?

“Als tip voor andere eigenaren: probeer focus op het thema te houden. Ik merk dat dat bij ons soms lastig was. We hadden superleuke puzzels bedacht, die eigenlijk niet in het thema “camping” pasten. Dan moeten die puzzels maar even blijven liggen tot ze wel in een volgende escape room passen.”

Zijn er nog dingen die je graag zou willen vertellen over jouw escaperoom?

“De online escape room is voor iedereen gratis te spelen. Op ieder moment van de dag. En pauzeren is een optie, want door de codes te bewaren kan je altijd weer terugkeren naar waar je gebleven was.”

“De mobiele escape room is ook zeer geschikt om eens bij het werk te plaatsen. Gedurende de dag kunnen collega’s de escape room spelen. Een leuk teamuitje voor de deur, waarbij collega’s ongetwijfeld de strijd met elkaar aan zullen gaan. De caravan is en blijft een caravan. Zo wordt hij ook door de spelers gebruikt, het is dus niet alleen maar een mobiele ruimte waarin een escape room is gebouwd. Van buiten en binnen ziet de caravan er zoveel mogelijk als een gewone, kleine, oude caravan uit. En ook de puzzels zijn vooral gemaakt met gewone spullen die je op de camping tegenkomt zoals tentharingen, campingplattegrond, pingpongballetjes, etc.”

 

Meer informatie over Camping Hogenood.

 

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest