Interview met Bas Pittens, eigenaar van Escaperoom Wijchen

november 22, 2018 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Deze maand is Escaperoom Wijchen onze Escaperoom van de maand November. Hun tweede kamer Energy Battle is inmiddels up and running. Ze hebben nog ruimte voor de uitbreiding van twee nieuwe kamers.  Maar zijn ze van plan om deze al te gaan benutten? We spreken Bas Pittens, een van de eigenaren van Escaperoom Wijchen over de eerste twee kamers en hun toekomstplannen.

Kun je ons iets vertellen over het ontstaan van de escaperoom?

“We hebben beiden een leuke en uitdagende baan, maar we vinden het ook leuk om mensen of initiatieven te ondersteunen en nieuwe dingen te ondernemen. Zo hebben wij in 2011 in bouwteamverband met een aannemer een passief huis (energiezuinig huis) gebouwd. Dat stond toen nog in de kinderschoenen. Vanaf die tijd hebben we altijd gezegd dat we samen een bedrijf wilden starten als we daarvoor een mooi en leuk idee hadden. Zo ontstond aan het eind van de zomer 2017 het idee om de eerste escaperoom van Wijchen te gaan bouwen. We hebben een aantal escaperooms gespeeld en wat ons aantrok om er zelf ook één te beginnen was de creativiteit die je erin kwijt kan, het idee dat je mensen vermaakt en daarnaast een stukje techniek en handenarbeid. We hebben in September allebei een eigen themakamer in concept uitgewerkt en vervolgens elkaars kamers verbeterd. Daarna hebben we al snel een prachtig centraal in Wijchen gelegen ruimte gevonden en hebben we de concepten technisch verder uitgewerkt. Joyce haar kamer “De Erfenis” is in januari 2018 geopend en mijn kamer “Energy Battle” is in juni 2018 geopend. Het was en jaar keihard werken en we zijn ontzettend trots op het resultaat. Het was ook erg gaaf dat we zoveel hulp gehad hebben van enthousiaste vrienden, buren en familie.”

Hoe gaat het tot nu toe?

“Het gaat boven verwachting goed. De eerste kamer waren we gestart met een “jij bepaalt, wat je betaalt” maandactie. Het feit dat bijna iedereen toch het volle pond betaalde, gaf ons natuurlijk enorm veel vertrouwen. Al snel hebben we onze eerste oproepkracht Tamara aangenomen. Met de combinatie van het draaien van De Erfenis, het bouwen van de Energy Battle, ons gezinnetje en ons dagelijkse werk was dat wel noodzakelijk. Inmiddels draait dus ook de Energy Battle. Deze blijkt toch wel iets lastiger te zijn, maar net als bij de Erfenis krijgen we lovende reviews. Het aantal groepen dat we krijgen stijgt gestaag. Dat komt door alle mond tot mond reclame, waardoor steeds meer mensen ons weten te vinden. Verder hebben we nu ook meer tijd om aan marketing te doen, wat zijn vruchten ook begint af te werpen.”

Wat zijn enkele leuke en minder leuke momenten die je meegemaakt hebt?

“De mooiste momenten die wij nu beleven zijn de momenten dat we beseffen wat we voor elkaar gekregen hebben en hoe trots we daarop zijn. Zo hadden we laatst ons teamoverleg. Dan zitten we inmiddels al met 8 gedreven collega’s aan tafel. En dat een half jaar na de opstart. Wat ons ook heel erg stimuleert zijn al die verschillende mensen die enthousiast de kamer uitkomen, of ze het nu gehaald hebben of niet. Daar doen we het uiteindelijk voor.

Minder leuke momenten hebben toch wel te maken met de periode van de bouw van de escaperoom. Ondanks dat het een enorm leuke tijd was om samen met anderen dit op te bouwen, hadden we de lat toch wel redelijk hoog gelegd. Het koste enorm veel energie en tijd en dat ging nog wel eens ten koste van andere belangrijke zaken. Maar dat is ook wel weer een mooi leerpunt voor een volgende uitdaging.”

Wat is de toekomst van jullie escaperoom? Komen er meer kamers bij?

“We hebben nog een mooie ruimte naast ons om uit te breiden met zo’n 2 kamers. We hebben echter besloten om eerst ons bedrijf goed te organiseren en onszelf ruimte te gunnen om weer creatieve ideeën te ontwikkelen. Als het aan de spelers ligt, kunnen ze niet wachten tot de volgende kamer open gaat.”

Zijn de kamers al aangepast na opening en op welke manier?

“De Erfenis draaide direct perfect. De allereerste groep had een bug ontdekt (we hadden zelf een puzzel niet goed opgelost ?), maar verder is er nooit iets veranderd. In de Energy Battle hebben we al snel enkele details gewijzigd om de kamer iets makkelijker te maken. Het thema of het spelverloop is niet echt gewijzigd.”

Zijn er tijdens de escaperoom van de maand leuke acties?

“Naast het feit dat we erg trots zijn op het feit dat we Escaperoom van de Maand zijn, zijn we ook nog allebei jarig in deze maand. We hebben geen specifieke actie deze maand.”

Als je 1 tip mag geven aan andere eigenaren. Wat zou dat dan zijn?

“In de ontwerpfase van onze escaperoom hebben we verschillende escaperoom-teams uitgenodigd om met ons te sparren over wat een escaperoom nu eigenlijk leuk, interessant en uitdagend maakt. Die input hebben we gebruikt en heeft ons enorm geholpen om deze goed gewaardeerde escaperooms in Wijchen te realiseren.”

Als je 1 tip mag geven aan spelers. Wat zou dat dan zijn?

“Beginners geven we altijd een aantal tips mee: zeg hardop wat je ziet, gebruik al je zintuigen en als je ergens vastloopt, laat een ander het dan proberen.”

Wat zijn locaties die jij leuk vond om te spelen?

“Het aantal door ons gespeelde kamers is niet erg groot. Maar de kamers die we met ons gezin gespeeld hebben en erg leuk vonden zijn de Drukkerij van Project Escape in Nijmegen en Kamer 237 in Volkel. Er zijn er echter zo’n 800 in Nederland, dus er valt nog genoeg te ontdekken.”

Meer informatie over Escaperoom Wijchen. Heb je hun kamers De Erfenis of de Energy Battle al gespeeld? Wat vond jij er van?

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest