Interview en review online escaperoom Hooked Escapes met acteur

november 25, 2020 | Interviews,Nieuws,Reviews | Karin Goumans

Ruben Kuppens is de maker en bedenker van Hooked Escapes. Ruben is zelf professioneel acteur van beroep en speelt in grote musicals zoals ‘On Your Feet’ en ‘Soldaat van Oranje’. Hij heeft zijn achtergrond als acteur ingezet in zijn nieuwe online escaperoom ‘Hooked Escapes’.

We spreken Ruben over zijn nieuwste beleving. Hoe is dit tot stand gekomen? Waar liep hij tegenaan en waarin onderscheid hij zich ten opzichte van de rest? Ook hebben we dit spel zelf mogen ervaren. Onze ervaring lees je verder in het artikel.

Wat betekent Hooked Escapes?

“Hooked Escapes is ontstaan tijdens de coronacrisis: door het virus kunnen veel mensen hun familie, vrienden en/of collega’s minder tot niet zien, terwijl iedereen in zo’n rare tijd juist snakt naar contact. Ik wil er graag voor zorgen dat mensen verbonden, hooked, met elkaar kunnen blijven. Daarnaast ben ik altijd hooked geweest aan spelletjes en de laatste jaren ook aan escape rooms. Mijn passie voor die categorie wilde ik graag combineren met het vak waarin ik ben opgeleid en zo dus een hook maken tussen twee werelden. Een live acteur vormt daarnaast ook een hook tussen de spelers en het spel.”

Wat is je achtergrond?

“Van kleins af aan ben ik bezig geweest met theater maken en mensen entertainen. Na mijn opleidingen tot professioneel acteur ben ik de afgelopen jaren vooral werkzaam geweest in grote musicals als On Your Feet!, Soldaat van Oranje en Hello, Dolly!. Daarnaast ben ik actief als voice-over en produceer ik voorstellingen met De Brug Musicaltheater.”

Hoe ben je op dit concept gekomen?

“Het begon eigenlijk heel simpel als vermaak voor mijn eigen familie en vrienden, zoals ik vroeger als klein jongetje ook met theater ben gestart. Ik organiseerde een online quiz met een escape als eindspel en wilde graag een actueel thema. Ik zocht hier een vorm voor, de escape sloeg erg aan en zo besloot ik het wat professioneler aan te gaan pakken.”

Waar gaat deze online escaperoom over?

“Voor deze online escape heb ik ‘een vaccin tegen COVID-19 en daarmee hopelijk het einde van deze rare tijd’ als uitgangspunt genomen. De spelers worden als onderzoekers van een geheim laboratorium door Dr. Brink, een live acteur, aangespoord om de eerste lading van ‘Het Vaccin’ (al ontwikkeld en succesvol getest) op te halen uit de kluis van het laboratorium en mee te nemen richting de persconferentie om het te lanceren. Dan blijkt dat één van hun concurrenten hier een stokje voor wil steken… Komen de onderzoekers nu wel op tijd op de persconferentie?”

Hoe gaat het in zijn werk?

“De groep ontvangt een link voor Zoom, waar de onderzoekers zich fictief in de hal van het laboratorium zullen bevinden: hier zal Dr. Brink hen toespreken. Ook zal de groep hier plattegronden gaan zien, waardoor ze weten waar ze zich bevinden. Voor aanvang van het spel zal de groep een telefoonnummer ontvangen dat moet worden toegevoegd aan hun groepsapp, waarna de communicatie via Whatsapp zal verlopen. Hier ontvangen de onderzoekers alle informatie die gelinkt is aan de plattegronden om zo snel mogelijk richting de persconferentie te kunnen vertrekken.”

Heb je alles zelf gemaakt of in samenwerking met anderen?

“Dit spel is helemaal zelf in elkaar gedraaid, van begin tot eind. De vormgeving van de escape is gedaan door Chunky Cyclist Design en uiteraard heb ik alle tips en opmerkingen van (test)groepen ter harte genomen en daar waar nodig aangepast.”

Heb je zelf al vaker escaperooms gespeeld of online escaperooms?

“Intussen heb ik aardig wat escaperooms gespeeld, waarvan ‘Anna’s Dollhouse’ van MindEscape in Rotterdam en ‘Bloody Mary’ van Rock City Escape in Amersfoort er voor mij uitsprongen: zij wisten voor mij hun thema’s goed te koppelen aan het decor en de puzzels, waardoor je echt een totaalbeleving krijgt die klopt.”

“Online heb ik er minder gespeeld, omdat ik hier echt mijn eigen signatuur wilde creëren.”

Waar ben je tegenaan gelopen tijdens het maken van deze game?

“Vanuit mijn achtergrond vind ik voornamelijk leuk om me bezig te houden met het verhaal en de entourage, maar technisch liep ik nog wel eens tegen wat deuren op. Als je beslist zelf je website te maken, de boekingen te doen en technisch alles rondom de escape zelf gaat regelen, kom je nog wel eens wat te kort als startende ondernemer, maar daar leer je ook weer van en dan kun je alleen maar groeien.”

Wat ging soepel?

“De ontwikkeling van het verhaal en het integreren van de puzzels is redelijk soepel verlopen. Als je eenmaal een thema hebt en ervoor zorgt dat de beleving binnen het verhaal past, kom je al een heel eind. Als acteur vind ik het uiteraard heerlijk om een type als Dr. Brink vorm te kunnen geven…”

Waar haalde je de inspiratie vandaan?

“Voornamelijk uit mijn fantasie! Daarnaast helpt sparren met familie en vrienden ook altijd om tot bepaalde ideeën te komen.”

Wat maakt deze online escaperoom zo speciaal tov andere online escaperooms? Hoe onderscheid jij je?

“Bij Hooked Escapes is de insteek om sowieso met live acteur(s) te werken. Hierdoor krijg je een persoonlijke benadering en een interactieve draai aan het spel, waardoor de avond nooit hetzelfde verloopt en je dus iets unieks meemaakt met jouw groep.”

Hoe trek jij de spelers in het verhaal?

“Dr. Brink zal jullie direct aanspreken, waardoor je meteen in je rol als onderzoeker moet duiken. Daarnaast zal de originele vormgeving van de plattegronden en puzzels in combinatie met de toestroom van informatie ervoor zorgen dat je ogen te kort komt, letterlijk en figuurlijk.”

Zijn er nog andere dingen die je kwijt wilt over deze online escaperoom?

“Als jij je familie, vrienden en/of collega’s mist in deze rare tijden en behoefte hebt aan wat live entertainment, kun je door ‘Het Vaccin’ te spelen tóch hooked blijven en een gezellig avondje beleven door met hen zo snel mogelijk uit deze online game te ontsnappen!”

Onze ervaring

Wij hebben het spel met zijn tweeën mogen spelen. Het spel is eigenlijk bedoeld vanaf 4 tot 6 spelers. Dit konden we ook goed merken tijdens het spelen. We kwamen handen en ogen tekort haha. Maar hierdoor was het juist erg goed merkbaar hoe Ruben zijn spel heeft ingericht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hooked-Escapes-foto-ERN-1024x711.png


De puzzels passen heel erg goed in het thema. Het gebruik van je laptop en je whatsapp maakte het af en toe een beetje lastig, maar dat was juist uitdagend. De acteur is fantastisch!! Zo leuk en persoonlijk hoe Dr. Brink ons aansprak hahaha en hoe hij zijn rol vertolkt. We hebben echt gelachen en het was een waardevolle toevoeging aan de avond.
Zonder al teveel te verklappen heb je elkaar echt nodig tijdens dit spel. Het stukje verbinding is voelbaar en dat vonden wij eigenlijk wel het mooiste. Een heerlijke avond hebben samen met vrienden of familie op afstand. Je hebt elkaar ook letterlijk nodig om verder in het spel te komen.

We hebben het helaas net niet gered in het uur en hebben het vaccin dus niet op tijd in Den Haag weten te brengen. Maar wij dagen iedereen uit om dit wel te gaan proberen, want het is natuurlijk van levensbelang dat dit vaccin op tijd in Den Haag komt!

Help Dr. Brink en boek deze beleving!

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest