Interview met Escape Room van de Maand: Epic Escape Waalwijk

november 21, 2017 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Deze maand hebben we een Escape Room van de Maand uit Noord-Brabant. In Waalwijk is Epic Escape te vinden. We hebben beide eigenaren wat vragen gesteld om er achter te komen wat ze drijft in escaperooms en wat we nog van ze kunnen verwachten.

Roy en Maurice hebben een verleden in de leisure-wereld. “Escape rooms kunnen eigenlijk een attractie op zich zijn”, vertelt Maurice. “Je krijgt als bezoeker een verhaal mee en een missie. Dat is in de meeste attracties die afhangen van storytelling ook. Je bent een onderdeel van de verhaallijn, en dat is waarom wij een eigen escape room zijn gestart. We wilden onze gasten van begin tot eind een hoofdrolspeler laten voelen in het verhaal.” Dat doen ze met overdadige thematisering en een compleet uitgewerkt achtergrondverhaal. Dat zijn ze verplicht aan hun locatie, vinden ze zelf.

‘Verplicht om een Efteling-beleving neer te zetten’

“Als je vijf minuten over de snelweg rijdt vanaf de Efteling, kom je bij ons uit. Wanneer bezoekers van het themapark nog in de avond een escaperoom willen spelen, moet ook daar een sterke verhaal-ervaring op hen wachten.”Dat is ook waar de heren het meest trots op zijn: de storytelling die van begin tot eind doorloopt. “Gasten komen bij ons al binnen in een ruimte met sfeermuziek en een ‘nieuwsuitzending’ aan de muur die hen inleidt in het verhaal. In deze setting ontvangen wij ze als ‘proefpersonen’, die een medicijn komen testen bij de professor. Die professor kun je ook al horen, door de muren heen, in het laboratorium. Veel mensen verwachten een neutrale binnenkomst, maar dat is bij ons niet.” Roy lacht.

“Je stapt bij ons gelijk de eerste scène binnen, als het ware. De muziek en de video- en geluidseffecten die wij gebruiken lopen zó door dat je geen moment stilte hebt. Alles is geschakeld en getimed, het hele spel door, waardoor de beleving optimaal is. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook een aparte voorshow in een extra ruimte, met allerlei effecten om je heen. Niet zozeer omdat wij ons nu zo graag wilden onderscheiden van andere kamers, maar meer omdat we dat verplicht waren aan de beleving die we wilden neerzetten.”

Soms slaat die beleving een beetje door, geven Roy en Maurice toe. “We willen absoluut geen enge ervaring neerzetten in het begin, integendeel. Maar omdat we juist zo ‘eng’ vriendelijk de mensen ontvangen, alsof ze écht een medicijn gaan testen voor een dodelijk virus, breekt bij sommige spelers het angstzweet uit. Met de allergrootste glimlach vertrouwen wij ze toe dat er waarschijnlijk écht niets fout kan gaan tijdens hun bezoek aan het laboratorium – en dan rennen ze toch nog even snel naar de wc!”

Vernieuwen, vernieuwen, vernieuwen

Hoewel de kamer al ruim een jaar succesvol draait, blijven de twee investeren. “Dan zeggen we: misschien is het nóg gaver als hier ineens heel langzaam rook uit komt”, herinnert Maurice zich. “Of als de lichtshow op een bepaald moment een subtiele nuance geeft. En voor ik het door heb, heeft Roy het alweer technisch uitgedacht en bestelt hij de spullen die we nodig hebben.” De twee geloven dat deze vernieuwingsdrang ervoor gezorgd heeft dat sommige groepen al voor een derde keer de kamer zijn komen spelen. “En pas die derde keer hebben ze het gehaald. Toch mooi om te zien!”

Een tweede kamer op komst

Roy heeft nu ruim veertig kamers gespeeld, Maurice ongeveer de helft. “Het is verslavend”, vindt Roy. “We bezoeken kamers nu vooral om te zien welke effecten mensen tegenwoordig kunnen verwachten. En daarvan willen wij dan weer afwijken, omdat we in ieder opzicht onze eigen stempel op Epic Escape willen drukken. We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het verhaal en de doorloop voor onze nieuwe kamer, die we ook op onze locatie in Waalwijk gaan bouwen.”

Maurice valt hem bij. “Eigenlijk beginnen we daar weer van voren af aan. Maar we hebben er ontzettend veel vertrouwen in: bijna iedereen die uit onze huidige kamer Outbreak komt, of ze het nu hebben gehaald of niet, vraagt of wij nóg een kamer hebben. Dat is voor ons het teken dat we iets goed doen. Dat, gecombineerd met onze eigen ideeën en wensen, én de ontzettend fijne locatie op een bedrijventerrein waar we kunnen doen wat we willen, is voor ons de drijfveer om door te gaan met Epic Escape.”

Kantelpunt voor escaperooms

Volgens de bouwers hebben escape rooms nog zeker een lange toekomst, maar naderen we een kantelpunt. “Het aantal zal waarschijnlijk afnemen. Alleen de goede kamers blijven over, denken we. Dat is waarom wij ook onze volgende kamer weer naar een nog hoger niveau willen tillen.” Roy knikt. “We kunnen weer de lijn trekken met themaparken. Ben je helemaal overweldigd door een kamer? Waren alle ingrediënten aanwezig voor een topavond? Dan ben je bereid daar wederom naar toe te gaan. Niets is zo sterk als je eigen ervaring of positieve ervaringen van anderen. En dat is ook precies wat wij willen met de wereld van escape rooms. Dat overal de setting en het verhaal een absolute leidraad gaan worden voor de puzzels en de beleving. En dat geldt dus ook zeker weer voor onze volgende escaperoom die we hier gaan bouwen!”

Wat die volgende kamer gaat worden? De twee kijken elkaar even aan. “Misschien dat we daar binnenkort meer over los gaan laten”, zeggen ze geheimzinnig. “Hou ons in de gaten!”

Meer informatie over Epic Escape

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest