Interview Johan Post, eigenaar The Great Escape Zwolle

april 24, 2017 | Interviews | Mike van Hoenselaar 1 Comment

Deze maand hebben we een escaperoom van de maand die bij velen hoog in de toplijstjes staat. Zo ook bij ons. We hebben een hele tijd geleden Johan al eens geinterviewd om hem te vragen naar zijn visie op escaperooms en hoe ze zelf bij The Great Escape escaperooms bouwen. Dat was toen net voordat hun tweede kamer The Prison Cell open ging. Inmiddels is er een derde kamer The Experiment en hebben ze een VR-beleving en is de ontvangstruimte inmiddels een volwaardige plek waar je kunt drinken, eten en napraten over de escape beleving van The Great Escape.
Een VR experience? Die zien we op meer plekken in Nederland voorbij komen. Wat voor VR experience hebben jullie gemaakt?
“Het is geen escape room en heeft hier ook niets mee te maken. Het is wel echt een hele gave experience waarbij je in een andere wereld kunt stappen. Een voorbeeld is dat we een ervaring hebben waarbij je over een plank moet lopen met de bril op, en dat je dan het gevoel hebt dat je op 100 meter hoogte staat. Zelf had ik nooit gedacht dat ik met beide benen op de grond echt hoogtevrees zou ervaren. Maar ook zombies schieten of met pijl en boog is ook een echte beleving.”
In hoeverre geloof je dat VR ten next big thing is voor escaperooms?
“Niet. Het fysieke element van een escape room blijft toch wel erg belangrijk. Wel heb je escape games welke je kunt downloaden welke je met de VR-Bril kunt spelen. Maar het hele samenwerken en high fives zijn er niet bij met een VR escape rooms. Wel is mogelijk dat wanneer het binnen het thema past dat er een puzzel met een VR bril is, of dat bijvoorbeeld de intro met de VR bril wordt gedaan om je in de stemming te brengen.”
Johan is eigenaar van The Great Escape in Zwolle en ergens in 2014 is het escaperoomvirus op hem overgeslagen en is hij in Zwolle The Great Escape begonnen. Inmiddels 3 jaar verder hebben ze een van de betere escaperooms van Nederland en bepalen ze wat ons betreft de standaard voor veel andere escaperooms. Kwaliteit en hoge standaard was in het interview in augustus 2015 ook al sterk aanwezig.
“Maar ook zijn er door de enthousiaste deelnemers nogal wat items gesneuveld. Sommige puzzels zijn daarom niet meer zo mooi/goed als hoe we ze in het begin hebben gemaakt. De upgrade zal dus niet zijn om deelnemers de kamer een tweede keer te laten beleven, maar zal gericht zijn om dezelfde hoge standaard te blijven handhaven als toen we begonnen waren.”
Inmiddels zijn we een hele tijd verder en heeft Johan met zijn team ook velen aanpassingen aangebracht aan zowel spel, flow, kwaliteit van materiaal en vooral beleving. Als we kijken naar hoe ze eerst kamers maakte en hoe dat nu veranderd is dan heeft Johan een duidelijk mening.
“Toen we begonnen met de eerste kamer lag de focus minder op een verhaallijn en het thema, ook de puzzels waren wel gave ideeën, maar niet zozeer in lijn met het verhaal of het thema. Tegenwoordig proberen we door de puzzels mensen mee te nemen door het verhaal. Bij The Experiment is bijvoorbeeld ook echte elke puzzel in thema en past hij binnen de setting. Verder kijken we nu veel meer naar de beleving en het gevoel welke we in het verhaal willen hebben. Acteurs spelen daar een grote rol bij en geven de escape room een extra dimensie.”
Niet alleen bij The Great Escape zijn er zaken veranderd. Dit zien we bij meer eigenaren die er al vanaf het begin bij zijn. We vroegen hem wat er allemaal veranderd is mbt escaperooms voor jullie en waar ziet hij het naartoe gaan.
“In een hele korte tijd is het ontzettend snel gegaan. Toen wij begonnen kende nog niemand het idee en werden we veelal voor gek verklaard. Vanaf het moment dat het op de wereld draait door was geweest in 2014 is het pas echt snel gegaan. In het begin waren het veelal de “early adopters” welke de nieuwste sensatie kwamen uitproberen, en nu wil iedereen het doen. Ook het aanbod is explosief gegroeid, helaas soms ook ten nadelen doordat sommige kamers puur commercieel uit de grond gestampt worden om te kunnen mee liften op de trend.”
Escaperooms zijn niet meer weg te denken. Inmiddels meer dan 600 locaties in Nederland, wereldwijd meer dan 10.000. De stijle groei is er wel wat uit aan het gaan, waardoor er meer tijd komt voor kwaliteit. Van trend naar uitje zoals ook een bowlingbaan of karten dat is. Dat is waar Escape Rooms Nederland zelf in geloofd voor 2017. Johan heeft een soortgelijke visie.
“Wij denken dat de escape rooms een nieuwe vaste activiteit is geworden binnen het leisure aanbod. Het grote voordeel van escape rooms is dat ze allemaal anders zijn, zelf zien we het als de concurrent van de film, waarbij je niet naar de film gaat maar zelf de film beleeft. Hier is voor de “escaper” een breed aanbod van genre’s, moeilijkheidsgradaties en kwaliteit in escape rooms. Net zoals we dit zien bij films.”
In de 3 jaar dat ze open zijn is er vanalles gebeurd. Van groepen die alles slopen tot grappige momenten dat je niet had verwacht toen je de escaperoom bedacht. Natuurlijk gebeuren er ook veel grappige momenten. Johan heeft bij The Great Escape vooral veel plezier bij het gedrag van escapers. Met een hele leuke nummer 1 als grappig moment in een escaperoom.

“De creatieve oplossingen die deelnemers (denken) te hebben om puzzels op te lossen zijn grappig om vanuit de control room te zien. Hierbij wordt soms alle logica over boord gegooid om het toch te proberen. Maar wat mij toch wel erg bij blijft is dat we in de Mailroom een ouderwetse werkende klok hadden. En dat een deelnemer naar de tijd keek, welke op dat moment 14.24 aangaf en dit ook bij een cijferslot uitprobeerde waarop dat toevallig ook die code was.”

Als je 1 ding zou moeten veranderen aan de wereld van escaperooms, wat zou dat zijn?

“Het weren van slechte escape rooms. Deze zijn de vijand van de “escape room wereld”. Als iemand namelijk een slechte escape room doet is de kans vrij klein dat hij/zei hierna nog vaker een escape room gaat doen.”

Dit kunnen wij ook beamen. Ook de belangrijkste missie van Escape Rooms Nederland. De kwaliteit van escaperooms in Nederland verbeteren. Gelukkig zien we de kwaliteit op alle vlakken stijgen. Maar we kunnen ieders hulp goed daarbij altijd goed gebruiken. Wij zijn erg blij dat Johan en zijn team dagelijks streven naar een betere beleving en een betere escaperoom voor haar klanten.

Nog 2 weken voordat het grootste escaperoom conferentie van de wereld in Breda van start gaat. Up The Game gaat ook dit jaar weer een geweldig weerzien zijn van de creme de la creme in escaperoomland. Van geweldige bouwers, makers, creatievelingen, maar bovenal mensen die gepassioneerd zijn over escaperooms. We kijken er erg naar uit. Johan is ook van plan om met zijn team naar Up The Game te gaan dus mocht je hem willen spreken, dan is dit je kans.
“Het lijkt me ontzettend leuk om te kijken wat er allemaal gebeurt op escape room gebied. Maar ook om andere escape room eigenaren te spreken.”
Heb jij een vraag voor Johan, stel hem dan gerust hieronder. Ga vooral spelen bij The Great Escape. Je zult niet teleurgesteld worden. Laat ons dan zeker weten wat je er van gevonden hebt.
Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

One Comment

  1. Avatar

    Helemaal met deze visie eens. TOP Intervieuw!!! Als Escaperoom eigenaar ‘Mystery House Valkenburg’ beaam ik en deel ik de mening van Johan VOLLEDIG. Mooi hoor. Graag spreek ik je 9 mei te Breda ??

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest