Interview met Marieke de Boer, eigenaresse van Escape from Wonderland in Leiden

februari 5, 2019 | Interviews | Mike van Hoenselaar 1 Comment

We spreken Marieke de Boer, eigenaresse van Escape from Wonderland in Leiden. Na het spelen van 25 escaperooms begon het haar te kriebelen om zelf een escaperoom te beginnen. Met haar achtergrond in de creatieve sector was dit natuurlijk een mooie basis.

Wat is je naam?

“Marieke de Boer.”

Wat is de naam van jouw escaperoom?

“Escape from Wonderland.”

Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord?

“Ik kreeg 3,5 jaar geleden een escaperoom cadeau voor m’n verjaardag. Inmiddels heb ik er een stuk of 25 gespeeld. O.a. Kruithuisje Leiden, Kamer 237, Cooper Case, The Flight, Jasons Curse en nog vele andere.”

Waarom ben je een escaperoom begonnen?

“Ik ben altijd in de creatieve hoek werkzaam geweest. Van huis uit ben ik styliste en illustrator. Voordat ik de escaperoom opende had ik een baan als creatief Studiomanager, maar was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Begin vorig jaar, nadat ik met mijn vaste escapegroepje een kamer had gespeeld, ontstond het idee om zelf een escaperoom te beginnen. Het leek me geweldig om zelf iets vanaf de grond af op te starten. Om iets te creëren waar mensen helemaal vrolijk weer uit komen en even ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Een quote uit Alice in Wonderland sluit daar wel goed bij aan; “Imagination is the only weapon in the war against reality”.”

De passie en liefde waarmee de meeste escaperoom eigenaren over hun kamer praten, vind ik erg mooi om te zien. Elke keer als ik bij een andere escaperoom eigenaar uitsprak dat ik ook met een kamer bezig was, kreeg ik eigenlijk alleen maar leuke reacties en tips. Dat vind ik bijzonder, dat andere eigenaren ook echt hopen dat jouw kamer mooi wordt omdat het dan een aanwinst is voor de escaperoombranche in Nederland.”

Wat maakt jullie escaperoom anders ten opzichte van andere escaperooms?

“Ik denk dat wij in vergelijking tot andere escaperooms iets meer zijn doorgeschoten in de aankleding, haha. Alle ruimtes zijn met heel veel liefde en detail ingericht. Dat begint eigenlijk al bij binnenkomst. Ons doel is echt om mensen zich al vanaf de voordeur te laten verwonderen… daarnaast zitten wij echt midden in het centrum van de stad tussen de gezellige winkels, kroegjes en restaurants.”

Heb je al leuke dingen meegemaakt vanaf de opening van de escaperoom?

“Ik vind het vooral erg leuk om te zien hoe divers groepen een kamer spelen. En dan ook vooral hoe mensen hints denken te zien in dingen die helemaal geen hint zijn. Er zit een bepaald element in Escape from Wonderland dat elke keer weer voor veel hilariteit in de kamer, maar ook in de controlekamer zorgt (ik kan niets verklappen natuurlijk). Het blijft grappig om mensen in hun handen te zien klappen, of juichen of dansjes doen als ze een puzzel hebben opgelost.”

“En wat ik ook echt heel erg bijzonder vond, was toen een van de eerste groepen die de kamer had gespeeld, een week na hun bezoek langskwam met een supermooie zelfgemaakte kijkdoos in de stijl van Alice in Wonderland om te bedanken voor de leuke avond.”

Heb je zelf minder leuke dingen meegemaakt tijdens het spelen van een escaperoom?

“Dat 25 minuten voor tijd de deur opeens openging en de game master zei dat we het gehaald hadden, terwijl we echt geen idee hadden wat we dan hadden opgelost, of wat het verhaal was geweest.”

Gaat er nog iets veranderen aan jullie escaperoom?

“We zijn heel erg blij dat we nu na maanden keihard werken de eerste kamer officieel hebben kunnen openen. Er zijn plannen voor een 2e kamer in de eerste helft van 2019, maar nu eerst even genieten van deze.”

Hoe ziet de toekomst van escaperooms eruit denk je?

“Ik denk dat escaperooms bij een steeds groter publiek bekend worden en ook nog steeds aan populariteit zullen blijven winnen. Je ziet nu dat veel escaperooms steeds groter en technischer worden. Ik denk wel dat sfeer en beleving minstens zo belangrijk zijn. Zelf vind ik een kleine escaperoom die met veel liefde is gemaakt en die mooi in elkaar zitten, zeker net zo leuk om te spelen als een grotere kamer met meerdere ruimtes en allerlei hightech foefjes. Juist die diversiteit in kamers maakt het zo super leuk om ze te spelen!”

Zijn er nog dingen die je zou willen vertellen over jullie locatie?

“Nee, behalve dat iedereen hartstikke welkom is om hem een keer te komen spelen.”

Lees hier meer over Escape from Wonderland

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

One Comment

  1. Avatar

    Leuke Review, mooi dat andere kamers, ook de ontvangst in thema gaan maken, wanneer kom je bij ons langs Mike?
    Wij hebben ook een mooi verhaal, en hadden de KVK al gevraagd maar die is stop gezet.
    Bij ons begint het verhaal vanaf dat je boekt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest