Interview met Michiel van Eunen en Karen Sikkema, eigenaren van Wintertuin Experience in Baarn

augustus 5, 2019 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Deze week is het de beurt aan Michiel van Eunen en Karen Sikkema. Eigenaren van de Wintertuin Experience in Baarn. Ze zijn erg gefocust op wat er gebeurd met groepen in een escaperoom. Communicatie, teamrollen, skills, hiërarchie, cultuur, leiderschap etc.

Hun escaperoom ‘Elixir’ is de eerste en enige escaperoom ter wereld in een kas. En niet zomaar een kas. De Wintertuin is een 100 jaar oude botanische kas in het Cantonspark in Baarn. Ze hebben 2 identieke kassen en hebben capaciteit voor 12 personen tegelijkertijd. Tussen de planten door kun je naar een rivaliserend team in de andere kas kijken.

Lees hieronder verder over hun bijzondere escaperoom en wat er misschien nog gaat veranderen in de toekomst.

 

Wat is de naam van jouw escaperoom?

“Wintertuin Experience Baarn”

Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord?

“We maken met Living Story al 15 jaar experiences voor groepen. We zijn begonnen als evenementenbureau en speelden in 2006 al gethematiseerde citygames & teamgames zoals GPS Quest, Robin Hood, Pirates en The Phone. We letten daarbij altijd op wat er om ons heen gebeurde als het gaat om teamuitjes en activiteiten voor groepen.”

Waarom ben je een escaperoom begonnen?

“Omdat we keer op keer zagen dat er ontzettend veel gebeurde met groepen die aan het spelen waren (communicatie, teamrollen, skills, hiërarchie, cultuur, leiderschap) zijn we games vaker gaan combineren met een reflectie en met training. Escaperooms leken ons een perfecte, gecontroleerde, duidelijk afgebakende en vooral gave manier om te kijken naar gedrag van teams. Michiel heeft in de afgelopen jaren tientallen (pop-up) escaperooms ontwikkeld en gespeeld voor organisaties wereldwijd (in Europa, VS, Zuid-Afrika & Azië).
Over het waaróm van Escape Rooms scheef hij dit artikel op Linkedin: https://www.linkedin.com/pulse/why-i-design-escape-rooms-companies-michiel-van-eunen/ ”

“In 2017 maakten we onze eerste ‘vaste’ escaperoom: Hôtel Central, over een hotelkamer in de jaren ’20. Het was een tijdelijke escaperoom die we samen met vrienden ontwikkelden voor het goede doel. De kamer is destijds bezocht door de keuringsdienst van Kamers (https://www.escaperoomsnederland.nl/review-hotel-central-escape-room-baarn/). De kamer was indertijd in no time volgeboekt. Het was voor het publiek in Baarn dan ook in de eerste escaperoom in hun woonplaats.”

“We hadden met Hôtel Central de luxe van de welwillendheid van veel mensen, en een diverse groep aan bouwers; We hadden bijvoorbeeld mensen met een technische bouw-achtergrond (die voor ons de roemruchte jaren-20 schuiflift hebben gemaakt). Zelf brachten we gamedesign expertise in. Hôtel Central was een groot succes. Gasten waardeerden vooral dat het thema en de backstory helemaal doorgevoerd waren. Zo werden gasten ontvangen in een Hotel-lobby (waar al de eerste aanwijzingen te vinden waren). Hoewel deze escaperoom niet meer bestaat hebben we ‘m vereeuwigd; Je kunt er nog 3D in rondkijken op onze site.”

“In diezelfde tijd (begin 2017) kregen we te horen dat we een unieke locatie in Baarn mochten gaan uitbaten; De Wintertuin. Het leek ons fantastisch om op die locatie een unieke escaperoom te maken, gebaseerd op de plek en de locatie waar je op dat moment bent.”

Wat maakt jullie escaperoom anders of speciaal tov andere escaperooms?

“Elixir is de eerste en enige escaperoom ter wereld in een kas. En niet zomaar een kas. De Wintertuin is een 100 jaar oude botanische kas in het Cantonspark in Baarn. De kas is begin 20e eeuw gebouwd door een rijke koopman, en kwam in 1920 in het bezit van de Universiteit Utrecht. Bijna 60 jaar was het in gebruik als de botanische afdeling van de Universiteit Utrecht. Sinds de roerige jaren ’20 liepen er dagelijks studenten en professoren rond in de kassen en het park, er werden exotische plante en bomen geïmporteerd (waarvan er een aantal nog in het park staan), en de kassen zelf waren een jungle; Een grote palmboom (die er nog steeds staat), koffie- en bananenplanten, een fontein en diverse vogels maakten de kas tot een unieke tropische ruimte.”

“Elixir speelt zich af in 1929, in de kas waar professor Pulle al jaren bezig is met botanisch onderzoek. Eén van de gaafste aspecten van de escaperoom vinden we zelf de nauwe verbondenheid; met de plek, het verleden en het hier- en nu. De locatie waar je bent was en is een kas. Er was een professor Pulle (die koloniale expedities heeft gedaan naar oa Nederlands Indïe en Papua Nieuw Guinea), en in de kamer werk je aan bijzondere puzzels (die allemaal de backstory dienen), waarvan de meeste uniek zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een ladekast van 20 lades voor determinatie van bladeren.
De escaperoomkassen (we hebben 2 identieke kassen voor groepen tot 12 personen) staan middenin de grote botanische kas. Je kunt er alleen komen via het botanische Cantonspark. Voordat je bent begonnen ben je al een paar keer verrast door de bijzondere plek.”

“Terwijl vrijwel alle escaperooms donker zijn, speelt Elixir zich af in een kas. Tussen de planten door kun je naar een rivaliserend team in de andere kas kijken. En, leuker nog; eventuele extra gasten die niet mee naar binnen gaan, kunnen de teams teams live aan het werk zien.”

“We houden ervan om een totale, immersieve beleving neer te zetten. Onze gasten worden door onze spelleiders dan ook ‘in character’ het verhaal in gesleurd, en blijven wat ons betreft tot aan het einde in de botanische sfeer van 1929.”

Gaat er nog iets veranderen aan de escaperoom? Hoe ziet jullie escaperoom toekomst er uit denk je?

“Elixir is open sinds 1 mei dit jaar. We hebben gemerkt dat de escaperoom uitdagend is; In ieder geval voor de first-timers, waarvan we er (gelukkig) veel krijgen. Op dit moment weet een kwart van de groepen binnen het uur het Elixir te maken. Hoewel we het gaaf vinden om te horen dat veel spelers het – ondanks dat ze ‘het niet gehaald hebben’ – een ontzettend gave beleving hebben gehad, willen we de escape room zo tweaken dat de escaperate hoger wordt. Eén van de mogelijkheden die we overwegen is om informatie te verstoppen op onze site; Je hebt dan écht een voordeel als je je van tevoren hebt ingelezen.”

“Op dit moment zijn we blij met onze twee identieke Elxir-kassen. Als we een paar duizend groepen verder zijn, dan kunnen we ons voorstellen dat we in één van de kassen een nieuwe kamer gaan bouwen. Daarnaast zijn er nog andere onontdekte plekken in de Wintertuin die we kunnen verbouwen. Én we zitten in een uniek park (Waar we nu met groepen onze iPad-spel spel ‘Mysterie van de Botanische Tuin’ spelen). Dat biedt ook genoeg mogelijkheden voor de toekomst…”

Zijn er nog dingen die je graag zou willen vertellen over jouw escaperoom?

“Winteruin Experience biedt naast de escaperooms ook een horeca gelegenheid. Dat maakt het ideaal om van tevoren te lunchen of wat te drinken of na je escaperoom na te borrelen. Een unieke toevoeging daarbij is de Elixir cocktail. In de escaperoom doe je een poging om een botanisch levenselixir te creëren. Teams die dat lukt – en dat zijn er net veel – krijgen allemaal een eigen flesje levenselixir. Wij schenken een unieke (en heerlijke) Elixir-cocktail (gebaseerd op meer dan 100 planten en kruiden), waarvan dat Elixir het ontbrekende ingrediënt is. Als je het mixt en drinkt zóu je zomaar de eeuwige jeugd kunnen houden.”

 

Meer lezen over Wintertuin Experience Baarn.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest