Interview met Nicole van de Sande eigenaresse van Escaperoom Rijen

januari 29, 2020 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Nieuw jaar, nieuwe mooie gesprekken en interviews! Nicole van de Sande, eigenaresse van Escaperoom Rijen, mag aftrappen. Deze escaperoom locatie in Rijen heeft onlangs 2 nieuwe kamers mogen openen. Nicole vertelt dat ze op papier een jaar bezig zijn geweest met het ontwikkelen van de kamers: story-line, spellen bedenken, spellen maken, spullen bestellen, klussen, website aanpassen, passende muziek creëren,… Ze zijn nu erg blij met het eindresultaat en kunnen niet wachten om de reacties van spelers te mogen horen.

Ook wij zijn heel erg benieuwd naar de nieuwe kamers!

Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord?

“Een aantal jaren geleden kwam ik zakelijk in contact met iemand die voor zijn bedrijf test-spelers zocht voor zijn 1e kamer. Escaperoom? Wat is dat? Volledig blanco ging ik met nog 4 anderen de kamer in. Als een stel ‘zotjes’ gingen we aan de slag, geen idee wat we moesten verwachten of doen. Al vrij snel werd het ons duidelijk: hersens kraken! Van de 9 puzzels die er opgelost moesten worden, hadden we er 8. Echter, elke puzzel opende OP VOLGORDE een kistje met een cijfer. Wij hebben die cijfers er steeds uit gehaald en ze op een stapeltje gelegd. Tja, weg volgorde, niet gehaald dus. Maar, de adrenaline die dan vrijkomt, wauw, heerlijk! Hoewel we die kamer niet hebben gehaald (ook mede door opstart-problemen in het spel zelf), was ik vanaf dat moment wel verkocht.”

Waarom ben je een escaperoom begonnen?

“Dezelfde persoon maakte mij en mijn man enthousiast toen hij op mijn recreatiepark (d’n Mastendol) een prachtige, leegstaande ruimte zag. Samen met zijn compagnon heeft hij een spel bedacht. Zij waren de know-how, wij de uitbaters. Helaas bleek door het drukke schema van onze partners de samenwerking niet naar behoren te verlopen. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om de battle-room die we hadden te sluiten en zelf 2 nieuwe kamers te bedenken EN maken.”

Wat maakt jullie escaperoom anders of speciaal tov andere escaperooms?

“Wij zitten met onze locatie op zo’n 500 meter van de leger-vliegbasis in Gilze-Rijen. Toen we een thema gingen bedenken, was dat voor ons het meest logische. Er zijn niet veel oorlogs-thema’s in escaperoom-land, dus wat ons betreft een mazzeltje.”
“Omdat wij ook de eigenaren zijn van een recreatiepark met moderne horeca, kunnen we grotere groepen ontvangen, die (desgewenst) ook bij ons kunnen vergaderen/borrelen/barbecueën/eten.”

Hoe betrek je de spelers in het verhaallijn?

“We hebben er nu voor gekozen om gebruik te maken van de nabijgelegen leger-vliegbasis, daar kun je natuurlijk allerlei kanten mee op. Natuurlijk denk je dan al snel aan oorlog en wij vinden dat zelf wel een tof thema. We hebben bewust de keuze gemaakt om het niet te zwaar te maken, je wilt tenslotte een leuk uitje met je groep. Om alle spellen te thematiseren, dat was wel lastig. We blijven daarom in onze opstartfase nog kritisch. Er staan (op aanwijzing van spelers) al een paar puzzels op de nominatie om te verdwijnen. Ze zullen t.z.t. vervangen worden door puzzels die meer oorlogs-gerelateerd zijn.”

Gaat er nog iets veranderen aan de escaperoom?

“De kamers zijn pas 2 weken open. Uiteraard hebben naar aanleiding van de feedback van onze testgroepen al het een en ander aangepast, zowel in de spellen als in de tijd (1 kamer bleek wel ERG lastig). Maar, nu we inmiddels een aantal ‘gewone’ spelers hebben ontvangen, blijven we nadenken over een paar puzzels die we wellicht gaan aanpassen, verbeteren of vervangen.”

Doe je bij je de nieuwe kamers dingen anders? Wat heb je geleerd van de eerste kamer? Welke dingen pak je anders aan? Welke dingen zou je zo opnieuw weer kunnen doen?

“We hebben nu bewust voor een duidelijker thema en verhaal gekozen, dat kwam in onze vorige kamer niet goed tot zijn recht. Ook het battle-gedeelte hebben we los gelaten. Hoewel we weten dat 2.0 kamers steeds minder slotjes/sleuteltjes hebben, zijn we daar zelf (als we spelen bij collega’s) nog best gecharmeerd van. We hebben dus zeker meer electronische onderdelen, maar hebben ook de sloten niet losgelaten. Ik denk dat we een mooie mix hebben gevonden.”

Heb je tips voor andere eigenaren?

“Eigenlijk niet. Iedere bedenker/bouwer heeft zijn eigen creativiteit. Als je die zijn gang laat gaan, ontstaan er de mooiste dingen. Wat ik bedenk, bedenkt een ander niet en vice versa. De diversiteit in kamers, geweldig!”

Zijn er negatieve dingen die je meegemaakt hebt met spelers?

“Mensen in groepen vanuit het werk vind ik vaak lastig. Er zitten altijd wel spelers bij die met de groep mee moesten, maar er eigenlijk niks aan vinden. Zie die dan maar eens te enthousiasmeren… Als er per ongeluk iets stuk gaat, ach, vervelend, maar dat kan gebeuren. Als mensen echter moedwillig iets kapot maken (terwijl je duidelijk vooraf hebt verteld dat als iets niet los komt, dat ook niet hoort) en daar dan achteraf laconiek over doen, je kunt me niet bozer maken!”

Zijn er leuke positieve/grappige dingen die je meegemaakt hebt met spelers?

“Familiegroep die komt met spelertje van 11, maar ook met oma van 75 en allemaal volop plezier, love it! Als dan ook nog de 11-jarige tot 3x toe met DE oplossing van een puzzel komt, dan zit ik achter de camera wel te genieten.”

Zijn er nog dingen die je graag zou willen vertellen over jouw escape room?

“We zijn op papier een jaar bezig geweest met het ontwikkelen van de kamers: story-line, spellen bedenken, spellen maken, spullen bestellen, klussen, website aanpassen, passende muziek creëren,… We zijn nu erg blij met het eindresultaat en kunnen niet wachten om de reacties van spelers te mogen horen.”

“Ik ben eigenaar van een recreatiepark. De kamers zijn ook op ons park. We hebben een prachtige horeca. Bij ons kun je dus met je groep een leuk uitje regelen. Wij hebben de mogelijkheden en de kunde om een arrangement op 1 locatie aan te bieden. Wil je na-kletsen met een drankje? Barbecueën? Borrelplankje erbij? Bij ons kan dat. Met mooi weer kun je zelfs nog even een frisse duik nemen in ons zwembad.”

 

Meer informatie over Escaperoom Rijen.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest