Interview met Stephan Tensen, eigenaar van One Hour Lockup in Naarden

november 27, 2019 | Interviews | Mike van Hoenselaar 1 Comment

Het was eventjes stil maar we hebben weer een super leuk interview deze week. Namelijk met Stephan Tensen, eigenaar van One Hour Lockup in Naarden. Hij vertelt over zijn ervaring binnen de escaperoomwereld, hoe hij de toekomst ziet, en geeft een tipje van de sluier over zijn nieuwe derde kamer die hij in 2020 mag openen! We zijn heel benieuwd!

Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord?

“Met een vaste vriendengroep doen we een aantal keer per jaar een leuke activiteit. Eind 2013 had iemand een nieuwe activiteit in Bunschoten ontdekt onder de naam ‘Laboratoriumkamer’. Geen idee wat ons te wachten stond. Bleek de allereerste escaperoom van Nederland. Ik was meteen verkocht! Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Daarna zijn we vrij snel nog een kamer gaan spelen (The Dentist in Delft) en toen wist ik het zeker: dit wil ik ook!”

Waarom ben je een escaperoom begonnen?

“Ondernemen heb ik altijd leuk gevonden. Iets meer dan 25 jaar geleden ben ik een eenmanszaak begonnen. Lange tijd naast een volledige baan, toen naast een parttimebaan en uiteindelijk geheel zelfstandig. Ik ben begonnen met het verhuren van licht- en geluidsapparatuur en het verzorgen van drive-in-shows. Het stelde allemaal niet veel voor, maar ik pakte het zo professioneel mogelijk aan en leerde ondernemen. Later ging ik websites bouwen en startte ik ook met Detectivedinner, een moorddiner-concept dat groepen kunnen spelen in restaurants. Dat doe ik nog steeds met veel succes en plezier (www.detectivedinner.nl). Ondertussen werkte ik ook bij een televisieproducent, waar ik allerlei functies doorliep en als redacteur, producer en regisseur ervaring opdeed in het regelen van het onmogelijke, het vertellen van een verhaal en het aansturen van mensen. Ook op technisch gebied leerde ik er heel veel.”

“Erik was in die tijd een collega van me, hij was facilitair manager en video-editor bij het bedrijf waar ik werkte. Ook nadat we beiden daar niet meer werkten hielden we contact en bespraken we allerlei wilde zakelijke plannen. Toen ik hem vertelde over het fenomeen escaperoom was hij direct zeer enthousiast. We waren beiden ondernemer, beiden toe aan een nieuwe / extra uitdaging en dit leek er een waar we veel van onze kennis en interesses in kwijt konden (ondernemen, techniek, video, horeca, automatisering). Gelukkig bleken we in de loop der jaren toevalligerwijs een zeer handige club aan vrienden en kennissen te hebben opgebouwd, dus voor bijna alles wat we zelf niet konden was snel iemand gevonden. Na een paar zware maanden voorbereiding en bouwen konden we half juli 2015 open en hadden we in ons pand in Naarden een escaperoom. Een jaar later volgde de tweede. Inmiddels is Erik een andere weg ingeslagen, maar nog wel betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen. Janneke (een van onze vaste spelleiders) is sindsdien mijn steun en toeverlaat achter de schermen.”

Heb je tips aan andere escaperoom eigenaren?

“Eigenaren van escaperooms geven elkaar veel tips. Ik vind het erg leuk en interessant dat we elkaar nodig hebben en dat de meeste eigenaren dat idee snappen. Natuurlijk ben je in enige mate concurrenten, maar je hebt elkaar vaak ook nodig en onze activiteiten bijten elkaar niet: we zijn geen bowlingbaan die wil voorkomen dat hun gasten ooit naar een andere bowlingbaan gaan. Als escaperooms weten we dat onze gasten op een gegeven moment al onze kamers gespeeld hebben en dan doen we er verstandig aan ze door te verwijzen naar andere goede escaperooms. Als dat over en weer gebeurt worden beide partijen er beter van.”

“Qua algemene tips zou ik iedere eigenaar van een escaperoom aanraden om vooral continue kritisch te kijken naar je bedrijf. Laat je gasten actief aangeven wat nog beter kan en wees niet bang voor een klacht. Een klacht is een gratis advies om je bedrijf te verbeteren. Verder is het belangrijk om niet alleen je escaperooms op orde te hebben, maar ook de rest er omheen. Wij hebben een sfeervolle lounge met hapjes en drankjes en bieden allerlei activiteiten aan, zoals een pubquiz en GPS-tocht. Op die manier zijn we ook interessanter voor grotere groepen, want die kunnen tijdens het wachten een aanvullende activiteit doen. Ook zorgen we dat we erg goed telefonisch bereikbaar zijn.”

Welke leuke dingen heb je meegemaakt tijdens het spelen?

“Geen hele specifieke voorbeelden, maar het blijft leuk om te merken dat ook na heel veel groepjes begeleiden er nog steeds teams met ideeën en oplossingen komen die je nog niet eerder gezien hebt.”

Hoe zie je de toekomst van escaperooms?

“De afgelopen vier jaar is het aantal escaperooms in Nederland minstens vertienvoudigd. Misschien is dat een normale ontwikkeling in iedere nieuwe branche, maar ik had dat niet zo verwacht. Ik had wel een sterke groei verwacht, maar niet zo snel: wij waren zo’n beetje de 60e escaperoom van Nederland en nu gaan we hard richting de 1000! Ik had persoonlijk gedacht dat we nu rond de 500 kamers zouden zitten. Het grote aantal zorgt ervoor dat de ‘taart aan potentiële gasten’ onder meer ondernemers verdeeld moet worden. Gelukkig wordt de taart zelf ook steeds groter, maar het aantal ondernemers is naar mijn idee tot nu harder gegroeid dan het aantal mensen dat een escaperoom wil spelen. Ik denk wel dat dit een tijdelijke ontwikkeling is. De markt is volgens mij nog lang niet volwassenen, er zijn nog legio Nederlanders die het spelen van een escaperoom nog niet als nieuwe hobby ontdekt hebben.”

“Verder denk ik dat het aantal kamers minder snel zal gaan stijgen in de toekomst of misschien wel zal stabiliseren of zelfs afnemen. Er komt voor zover ik het ervaar veel kijken om een escaperoom-locatie draaiende te houden; de hoeveelheid tijd en geld die je erin moet steken was altijd al fors en wordt met de toenemende vraag van de consument alleen maar groter.”

Merk je een verschuiving in de escaperoomwereld?

“Zeker, de markt wordt steeds meer volwassen. Het publiek ziet steeds duidelijker de verschillen tussen escaperooms en wil steeds meer een complete ervaring. Met een matig thema en een kamer vol puzzeltjes kom je er echt niet meer, het moet steeds meer een totaalbeleving worden. Iedereen hoopt op een privé-Efteling 😉 Met name de ondernemers die al een tijdje meedraaien laten met hun nieuwste kamers zien welke kant het op gaat. Het wordt nog meer een ervaring, waarbij het ontsnappen in mijn ogen niet zozeer gezien moet worden als het ontsnappen uit de kamer, maar als het ontsnappen aan de werkelijkheid en je volledig onderdompelen in een andere wereld. Mensen moeten tijdens het regelmatig vergeten dat ze een spel aan het spelen zijn, dan ben je goed bezig.”

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt of die je moeilijk vindt?

“Marketing blijft een lastig aspect. In de afgelopen jaren hebben we allerlei verschillende dingen uitgeprobeerd om reclame te maken en ons in de kijker te spelen. Toch spreek ik nog te vaak mensen die geen flauw idee hadden dat wij bestonden. Nadeel is natuurlijk ook dat je zonder problemen meerdere dagen per week aan marketing kan besteden en die tijd is er bijna nooit. Gelukkig zijn onze gasten goede ambassadeurs en vertellen zij door dat je bij ons moet zijn voor een gave escaperoomervaring.”

Zijn er nog dingen die je wilt vertellen waar je mee bezig bent? Nieuwe ontwikkelingen?

“We zijn al bijna twee jaar druk bezig met een interne verbouwing, met als hoogtepunt onze derde escaperoom. Die gaat in de loop van 2020 open en gaat Expedition Bermuda heten. Een interessant thema: In de Bermudadriehoek zijn in de loop der tijd talloze schepen en vliegtuigen op mysterieuze wijze verdwenen. Er werd nooit meer iets van vernomen. In onze nieuwe escaperoom dagen wij een team uit om de meest recente verdwijning in deze duivelsdriehoek tot op de bodem uit te zoeken. De vraag is natuurlijk: lossen ze het mysterie op of doen ze ook de verdwijntruc? ;-).”

“Ik kan niet wachten tot de eerste mensen de nieuwe kamer kunnen gaan spelen! We gaan echter pas open als we helemaal tevreden zijn en we leggen de lat hoog op alle gebieden. Het moet een meer dan volwaardige opvolger worden voor onze huidige kamers ‘Zodiac Killer’ en ‘Illuminati Headquarters’. En kwaliteit kost nu eenmaal tijd….”

 

Meer informatie over One Hour Lockup Naarden.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest