Interview met Timo van Schaik, eigenaar van Doctor Watsons Rotterdam

december 9, 2019 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Deze week is het de beurt aan Timo van Schaik, eigenaar van Doctor Watsons in Rotterdam. Hij vertelt waardoor zijn passie voor escaperooms is ontstaan en over de nieuwe plannen voor 2020!

Wat is de naam van jouw escaperoom?

“Doctor Watsons Rotterdam. La Residence.”

Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord

“Het begrip escaperoom is eigenlijk pas 10 jaar actueel. Een nieuwe naam voor historisch concept. Ik was gefascineerd door het programma van De Sleutels van Fort Boyard uit 1991. De gelijkenis met het hedendaagse principe is erg groot. Alleen de uitvoering van de huidige kamers is echt subliem.”

Waarom ben je een escaperoom begonnen?

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door storytelling. Om een verhaal echt tastbaar te maken is een escaperoom ideaal. We proberen spelers in het verhaal “te trekken” zodat ze het gevoel krijgen de hoofdrol te spelen in hun eigen avontuur.”

Hoe betrek je de spelers in het verhaallijn?

“DoctorWatsons is de bekendste storyteller uit de geschiedenis. Alle avonturen die in de schitterende kelder van de Arminiuskerk gespeeld worden zijn gekoppeld aan een verhaal. Onze storytellers leiden je in, in de geschiedenis van de kerk, waardoor je je in de jaren 20 van de 19e eeuw waant. Een turbulente periode waarin Europa een belangrijke metamorfose onder ging.”

“DoktorWatsons is een specialist in ongebruikelijk belevenissen en gebeurtenissen. DoctorWatsons is een sophisticated verteller en verslaggever. De bekendste victoriaanse “voice” over van zijn tijd.  Een verteller van het hoogste niveau. Altijd snel en scherp van geest. Dr. Watson experimenteert, improviseert en blijft daarbij vooral een (dandy) gentlemen. Hij neemt mensen mee op avonturen die hij zelf allang beleefd heeft. En jij, jij maakt ze opnieuw mee, en ervaar je het ze als echt!”

Wat maakt jullie escaperoom anders of speciaal tov andere escaperooms?

“We zitten op een schitterende historische locatie in Rotterdam. Daar zijn er niet zoveel van. De Arminiuskerk aan de WittedeWithstraat in het stadscentrum. Door de inrichting van de entourage waan je je in de 20-jaren van de 19e eeuw. De verhalenlijnen zijn goed doordacht en we besteden veel tijd aan de ontvangst en de inleiding van de kamers. En we hebben hele lekkere koffie die bij de game play is inbegrepen. 😉 ”

Gaat er nog iets veranderen aan de escaperoom? Hoe ziet jullie escaperoom toekomst er uit denk je?

“Yep, we willen eind van dit jaar de kamer gaan uitbreiden met extra mysteries en raadsels. We zijn bezig met het scenario voor een nieuwe kamer. En sinds juni 2019 hebben we onze entree opgebouwd naar een Speakeasy bar.”

Wat heb je geleerd van het maken van de eerste kamer?

“Onze kamers zijn volledig geprogrammeerd en de gameflow is daardoor moeilijk aan te passen. Hiernaast komt dat de ruimtes volstaan met antiek. Deze zijn vaak fragiel en moeilijk te vervangen.”

Zijn er negatieve dingen die je meegemaakt hebt met spelers?

“En de escaperoom markt ontwikkeld zich in razend tempo. Het verwachtingspatroon van spelers wordt hierdoor steeds hoger. Vanzelfsprekend zijn mensen teleurgesteld als ze de kamer niet haalden. Tijdens het spelen hebben we wel korte ruzies meegemaakt. Gelukkig niet met onze hosts.”

Zijn er leuke positieve/grappige dingen die je meegemaakt hebt met spelers?

“We hebben een keer iemand meegemaakt die na het drinken van de Aqua da Vida zijn rolstoel heeft laten staan…..”

Heb je tips voor andere eigenaren?

“Probeer elke team wat komt spelen, de maximale belevenis te geven.”

Wanneer denk je de nieuwe kamer klaar te hebben? Hoe gaat het daarmee?

“De start van de nieuwe kamer is gepland in april. Het concept voor de nieuwe ruimte wordt momenteel ontwikkeld.”

Zijn er nog dingen die je graag zou willen vertellen over jouw escaperoom?

“Bij een kleine verbouwing is er een originele fles Aqua da Vida gevonden. De entourage is schitterend ingericht als gentlemenslounge uit de jaren 20. Het schijnt dat op sommige late avonduren de ruimte ook gebruikt is als Speakeasy bar. Maar we kunnen er uren over vertellen, beter is om langs te komen. 😉 ”

 

Meer informatie over Doctor Watsons in Rotterdam

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest