Nieuwe poging wereldrecord “meeste escaperooms in 24 uur”

september 28, 2020 | Interviews,Nieuws | Mike van Hoenselaar

Op 3 oktober om 7 uur ’s morgens zullen Kobe, Rob, Lieze en Pieter-Jan een poging doen om het wereldrecord “het meest uitgespeelde escaperooms in 24 uur” te verbreken. Ze oefenen redelijk veel. “We trainen momenteel in Brussel”, vertelt Kobe. “Het wordt nog spannend, want we zijn nog niet helemaal op elkaar ingespeeld. Het doel is uit te breken uit 23 of 24 escaperooms.” 

De groep escapers zal de wereldrecordpoging spelen in escaperooms in Gent en Aalst. Dat was voor het team een bewuste keuze, omdat ze de escaperooms daar nog niet kennen.

We hebben Kobe gesproken over deze geweldige challenge. Hij vertelt ons alles over hoe ze het aan gaan pakken en hoe hij zijn kansen inschat om dit wereldrecord naar België te halen.

Waar komt jullie passie voor escaperooms vandaan?

“Onze passie voor Escape Rooms is begonnen bij een eerste kamer te spelen rond 2017. Hier speelden we onze eerste escaperoom en zo is de bal eigenlijk aan het rollen gegaan. We werden allemaal Gamemaster in 2018 en organiseerden zo ook mee het eerste Belgisch Kampioenschap Escape Rooms in 2019! In 2020 startte Rob Van Esser en ikzelf dan ons bedrijfje Loconsilio Game Design en gingen Liese en Pieterjan van start met PiliPili Games. In de tussentijd groeide de passie natuurlijk eens zoveel door te blijven spelen.”

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

“Het idee kwam eigenlijk vrij zotjes en extreem, zoals gewoonlijk! Tijdens een webresearch stootte ik op het huidige record van 22 kamers, gevestigd door 4 Amerikanen in Rusland. We lazen zorgvuldig het artikel en deden het nodige opzoekwerk, met maar één conclusie: ‘Dit record moet naar België komen!’ Ik trommelde mijn vaste rscaperoom maat Rob Van Esser op en contacteerden ook mijn oud-collega’s van Escape Room Leuven, Pieterjan Uytterhoeven en Liese Luijten om het kwartet te vervolledigen! We speelden in het verleden al vaak Escape Rooms samen, doch wilden we zeker genoeg tijd steken in de voorbereiding en de organisatie van het hele event, om te eindigen met ons motto ‘Time Management is alles!’.”

Hoe kennen jullie elkaar en wat zijn jullie van elkaar?

“Liese en Pieterjan en ikzelf werkten alle drie in Escape Room Leuven, hier waren we collega’s en waren we gamemaster. Rob en ikzelf kennen mekaar van onze opleiding farmaceutische wetenschappen aan de KU Leuven. Naast samen in deze opleiding te zitten hebben Rob en ikzelf ook nog een eigen bedrijfje opgericht voor het bedenken van concepten voor Escape Rooms en andere game-concepten. Zo focussen we ons op de drie pijlers: Kant-en-klare rooms voor in bestaande of opstartende Escape Room-locaties, Pop-up rooms voor events en korte termijn projecten en last but not least de Op-Maat gemaakte Escape Rooms. Deze worden dan volledig afgestemd naar wens van de klant en bevatten alle gewenste elementen die gevraagd worden. Volledig jouw eigen zin dus!”

“Liese Luijten en Pieterjan Uytterhoeven startten ook een eigen bedrijfje op, PiliPili Games. Pilipili Games is een jonge start-up uit het Leuvense die het veld van gamification en game-based learning betreedt met offline en online spelvormen. Leren door te spelen en al spelend iets aanleren werkt grensverleggend en drempelverlagend.”

“Ten slotte zijn we allevier ook gewoon zeer radicale Escape fanaten wat ons sowieso als vriendengroep en collega’s eens zo hard samen brengt!”

Hoeveel escaperooms hebben jullie al gespeeld?

“Ikzelf zit nu aan 130 Escape Rooms gespeeld, Liese en PJ zitten ook rond die 100 aantallen. Rob heeft er ook al een heel pak gespeeld tegen de 70-80. Het is een vrij uit de hand gelopen hobby durven ze wel eens zeggen, maar anderzijds is het ook onze passie, en zeg nu eerlijk, wat is er mooier dan van je hobby je job maken?”

Hoe denken jullie dit record te kunnen halen? Hebben jullie een tactiek?

“Zoals ik al vermeldde zal alles die dag draaien rond time-management. Dat zal ons de overwinning opleveren of kan evenzeer de doodsteek zijn. Hiervoor schaften we dus ook een time-manager aan, Michiel De Foer, die ons de gehele 24u zal begeleiden en sturen van kamer tot kamer en van locatie tot locatie. Hij neemt deze hele logistiek zware taak op zich en zal zo dus instaan voor het tijdig regelen van vervoer, eten en drinken, tijden bijhouden, etc. Kortom zijn taak en workload die dag is minstens even groot als de onze!”

Hoe bereiden jullie je hierop voor?

“Hier volledig op voorbereid zijn ben je natuurlijk nooit. We hebben wel nog extra training-sessies ingelast, om nog beter op mekaar afgestemd te geraken en nog beter mekaars krachten en kwaliteiten te leren kennen. Twee weken terug hadden we onze eerste training sessie, hier speelden we 4 kamers uit op 2u58min. De tweede training was op 25/09/2020. Hier speelde we weer een reeks kamers, meteen achter mekaar om al in de flow te geraken van volgende week vrijdag!”

Hoe heb je de route van escaperooms die je gaat spelen uitgekozen?

“Dat is een zeer goede vraag. Natuurlijk speel je 24u lang en telt iedere minuut, wat zeg ik, seconde. Zo mochten we dus niet al te veel tijd verliezen door onderweg te zijn naar de volgende locatie. De hele route werd dus ook volledig geoptimaliseerd door alle factoren: Enkel Escape Rooms kiezen die op de route lagen, Escape Rooms kiezen die niet uit de richting lagen, het aantal rooms per locatie telde mee, etc… Zo kwamen we tot de optimale planning en zeker ook de beste kans om het record dus te breken!”

Hebben jullie contact gehad met de mensen die het vorige wereld record hebben gehaald?

“We hebben voorlopig nog geen contact gehad met de huidige recordhouders, ik kan eerlijk gezegd ook niet meteen zeggen waarom, we hebben vooral gefocust op een zeer goed event te organiseren dat enerzijds ons hopelijk de titel van World Record Escape Rooms oplevert en anderzijds ook nog eens de hobby, Escape Rooms en andere game-gerelateerde activiteiten, in de verf zet. Zeker nu met de huidige COVID-19 toestand.”

Wij zijn echt heel erg benieuwd of ze het gaan redden 3 oktober en wensen ze heel veel succes maar vooral veel plezier!!

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest