Veel kritiek op escape room Auschwitz

Kritiek op escape room Auschwitz

januari 30, 2017 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Escape rooms worden met de dag populairder en het wordt voor de bouwers dan ook steeds uitdagender om unieke thema’s, vernieuwende technieken en perfect doordachte verhaallijnen te ontwikkelen. Dat blijkt wel uit het thema dat we langs zagen komen bij een escape room in Praag, Tsjechië.

Douche waaruit je wél kunt ontsnappen

Het Praagse bedrijf ‘Dostan Se Ven’ bouwde een kamer genaamd ‘Auschwitz’; een kamer die, zoals de naam al doet vermoeden, het thema Tweede Wereldoorlog in een vernietigingskamp heeft. Het bedrijf zegt zelf dat spelers ‘op die manier in de schoenen staan van de slachtoffers van het concentratiekamp in Auschwitz’. Volgens hen is de kamer gebouwd om aandacht te vragen voor de Holocaust. Als beschrijving van de kamer lezen we: “en de laatste douche wacht op jou” en “maar er is een verschil: uit deze kamer kan je levend ontsnappen.”.

 

Hevige kritiekKritiek op escape room Auschwitz

Vanuit alle hoeken wordt kritiek geuit. Zo is het onbegrijpelijk dat dit bedrijf geld wil verdienen aan een concentratiekamp terwijl er duizenden mensen overleden zijn in Auschwitz. Daarnaast worden ook vraagtekens gezet achter de geestelijke gezondheid van de makers; hoe kunnen ze zo’n kamer tot in detail nabouwen zonder dat ze een gevoel van schuld of medeleven hebben? Iets diepgaander is de kritiek op de historiek van de kamer. Er wordt door de escape room gesuggereerd dat je kon ontsnappen aan zo’n gaskamer, wat feitelijk onmogelijk was.

Andere omstreden escape room

Kritiek op escape room Het AchterhuisNaast escape room Auschwitz in Praag, is er ook in Nederland een escape room waarover kritiek geuit is in het verleden. Zo is in Valkenswaard ‘De Achterkamer’ te spelen, waarbij je uit handen moet blijven van de Duitsers. De kamer kreeg veel kritiek te verwerken van o.a. de Anne Frank Stichting.

Vaticaan boos op escape room De Duivelskamer, NijmegenEen escape room in Nijmegen, escape room ‘De Duivelskamer’, kreeg zelfs een brief van het Vaticaan: een bisschop zou de kamer gespeeld hebben en na de schokkende constateringen het Vaticaan ingelicht hebben. Later bleek dit een 1-aprilgrap te zijn.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Pin It on Pinterest