Liefde voor escaperooms? Ga niet voor korting op dealsites! [opinie]

juni 15, 2018 | Personal | Mike van Hoenselaar 4 Comments

Heb je een liefde voor escaperooms, vraag je dan af of je dan wel een escaperoom via kortingsites en dealsites moet boeken zoals Groupon, WOWdeal, Socialdeal en Ticketveiling. Ik vind het een klap in het gezicht van de maker en bedenker van de escaperooms. Deze moet soms wel 65% korting geven om op een korting- of dealsite te mogen komen. 65%! Dus van de 100 euro die het normaliter kost voor een escaperoom krijgt deze eigenaar dan nog maar 35 euro. Hieronder wat overwegingen zoals ik deze zelf zie.

Van deze 35 euro moet de eigenaar van de escaperoom alles betalen. De huur, elektra, medewerkers, 6% BTW, kapotte onderdelen en ander onderhoud. Met wat overblijft de escaperoom terugverdienen om dan nog voldoende op te bouwen zodat er ook een nieuwe escaperoom gemaakt kan worden en zelf nog een boterham te kunnen betalen.

Dat is heel moeilijk voor 35 euro per groep. Laat er dan 10 euro per groep overblijven, op 500 groepen per jaar. Dat is 5000 euro winst. Op een investering van gemiddeld 25.000 euro voor een escaperoom kost het de eigenaar dan 5 jaar om de escaperoom terug te verdienen. Daarbij zelf niks te verdienen en geen ruimte te ontwikkelen om ooit een andere escaperoom te openen.

Als we willen dat er betere escaperooms komen in Nederland, moeten we dan nog wel willen dat we met hoge kortingen escaperooms gaan spelen?

Escaperoom aanbiedingen

Iedereen houdt van aanbiedingen en korting. Ook voor escaperooms. Hoe kun je verwachten dat een eigenaar alles uit de kast haalt voor je om het onvergetelijk te maken als je er 10 euro per persoon voor over hebt? Maar als je de verwachting hebt een onvergetelijke escaperoom te kunnen spelen in positieve zin voor dat geld, dan is de kans groot dat je bedrogen uitkomt als je al wat vaker een escaperooms gespeeld hebt.

Ik heb ooit in een sterrenrestaurant gegeten met 50% korting. Ik ben nu continu aan het wachten totdat ze weer een 50% kortingsactie doen voordat ik daar weer terug ga. Ik ben hiermee geen loyale klant geworden. Dit doen velen met mij. Van korting naar korting gaan. Goed voor mijn eigen portemonnee, maar niet voor die van de de escaperoom eigenaar.

Waarom willen we korting als we de beste kwaliteit vragen?

De vraag is ook waarom überhaupt korting gegeven moet worden. Je vraagt eigenlijk om dezelfde service, kwaliteit en spelbeleving te bieden voor een lagere prijs. Dat is vreemd. Voor je eerste 3 escaperooms of als je lekker even wilt puzzelen in een escaperoom kan korting zeker een drijfveer zijn om toch ergens te gaan spelen. Budget voor een teamuitje of vrijgezellenfeest weegt ook zeker mee. Hoe minder je betaald voor een kamer, hoe meer geld er over blijft voor het eten en drinken. Waarom heb je dat wel voor goed eten over, maar niet voor een onvergetelijke escaperoom?

Gebruik de mening van andere die je voor gingen

Er zijn zeker escaperooms met een aanbieding of korting op een dealsite die super leuk zijn. Blijf ook vooral kijken naar reviews of het je geld waard zal zijn. Wil je meer uit die beleving halen, dan zul je op zoek moeten gaan naar andere manieren om de betere escaperooms van Nederland te ontdekken. Overzichten vergelijkingssites zoals Escape Rooms Nederland, vrienden en kennissen, advies vragen bij escaperooms die je erg leuk vindt om te spelen. Daar kom je er snel achter of het die aanbieding of korting waard is.

Goede escaperooms bouwen kost tijd

Mijn ervaring is dat escaperooms bouwen veel tijd kost. Ik ben inmiddels aan mijn tweede bezig. Ik gun alle escaperooms het succes van de wereld. Ik vind het zonde dat eigenaren om omzet te krijgen een dealsite in de hand moeten nemen. Jij kunt als speler ervoor zorgen dat we in Nederland nog betere escaperooms kunnen krijgen. Dat is dus niet altijd voor een dubbeltje een escaperoom te willen spelen.

Investeren in escaperooms is investeren in je eigen plezier in een escaperoom

Aanbiedingen voor escape rooms zijn leuk, natuurlijk. Als je voor minder geld een escaperoom kan spelen dan lijkt dat een logische keuze. Want met kortingen van 50% kun je voor 100 euro dan 2 kamers spelen in plaats van 1. Maar mijn advies is om dan nog even door te sparen als je wilt zorgen dat er meer onvergetelijke escaperooms gemaakt kunnen worden. Zodat jij een betere beleving en dus een leuker uitje (teamuitje, bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest) hebt en de eigenaar ruimte krijgt om nog mooiere en betere escaperooms te bouwen. Doe je het wel, dan verklein je jouw eigen kans op het spelen van escaperooms in de toekomst. Dat wil ik niet :). Wat jij?

Disclaimer: Escape Rooms Nederland biedt ook abonnementen aan om een betere zichtbaarheid of meer boekingen op dit platform te krijgen. Gemiddeld betalen escaperooms ~10% van de totale boekingswaarde voor 1 boeking die via Escape Rooms Nederland komt.

Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

4 Comments

 1. Volgens mij ligt de eerste keuze bij de ondernemer. Ben je als ondernemer om je room tegen of onder kostprijs aan te bieden? Mijns inziens kun je het geld dat je dan misloopt beter investeren in advies bij een online marketeer of google ad-campagne zodat je in de searchengine beter vondbaar bent.
  Vanuit klantperspectief blijft dit een lastige. Persoonlijk denk ik dat de eenmalige escapers deze acties goed kunnen gebruiken. Heb je een liefde ontwikkeld voor escaperooms, dan kan ik me inderdaad vinden in bovenstaand pleidooi: investeer in kwaliteit en dus spelplezier!

  Beantwoorden

 2. 500 groepen per jaar?

  Met 5 of 6 tijdslots per dag en 5 of 6 werkdagen zit je per week al op 25 tot 36 groepen.

  Per maand dus 100 – 144 groepen en dus 3500 – 5040 euro per maand. Daar zouden ze de maandelijkse huur, electra en sporadische reparaties ‘ nauwelijks’ van kunnen betalen? Dat is meer geld dan veel mensen met een full-time baan verdienen!

  Ik speel iedere keer een room met twee anderen omdat ze anders te makkelijk zijn, toch moeten wij iedere keer de hoofdprijs betalen. Veel rooms vragen gewoon 120 euro per groep, ongeacht de grootte! Vind je het dan gek dat mensen korting willen?

  Daarnaast is het de keuze van de eigenaar om de korting aan te bieden. Als je het aanbied moet je niet mopperen dat mensen er gebruik van maken.

  Beantwoorden

  • Mike van Hoenselaar

   Dag Hans,

   36 groepen per week zou 144 groepen per maand zijn inderdaad.
   Alleen moeten ze dat wel halen.
   Het gemiddelde is 10 boekingen per kamer per week.
   In jouw situatie ga je uit van 100% bezetting.
   Dat is onrealistisch.

   Gemiddeld heeft een escaperoom 30% marge op die 100 euro omzet.
   Van die 30 euro moeten ze zichzelf nog betalen, de escaperoom terugverdienen en ruimte opbouwen voor nieuwe escaperooms.

   Ik vind het niet vreemd dat mensen korting willen.
   Ik wil alleen aangeven dat door korting te willen je het niet gek moet vinden als er niet zomaar meer nieuwe escaperooms bij worden gemaakt.

   Beantwoorden

 3. Van die 35€ die je aan Groupon betaalt, krijg de escape room maar een fractie: er blijft 30-80% aan de strijkstok hangen bij Groupon: kortom je geeft de kamer eigenlijk gratis weg in de hoop dat iemand nog eens terug komt en dan wel het volle pond betaalt

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest