LIVE video escaperoom: speel op afstand een bestaande escaperoom

april 10, 2020 | Nieuws | Mike van Hoenselaar 1 Comment

Laatste update: 29 april 2020

Met live video escaperooms speel je op afstand een bestaande escaperoom. Ja dat kan! Sinds enkele weken hebben we intensief te maken met het Corona virus en zijn we verplicht om thuis te blijven. Deze isolatie in je huis heeft er ook voor gezorgd dat escaperooms in Nederland dicht zijn. Veel escaperooms proberen iets nieuws. Zoals een escaperoom voor thuis, of starten een samenwerking zoals Creators United met De Verloren Herinnering. Live escape rooms stellen je in staat om overal ter wereld een escaperoom te kunnen spelen vanuit je woonkamer. Eigenaren van bestaande escaperooms geven jou de mogelijkheid om een bestaande escaperoom te spelen, maar dan vanuit jouw huis. Dit is een virtuele escaperoom. Dus door middel van jouw computer maak van je beeldscherm een escaperoom.

Iets wat dichtbij komt is de Real Life First Person Shooter. Dit was een beleving waarbij je via Chatroulette de mogelijkheid kreeg om als kijker iemand aanwijzigingen te geven wat deze moest doen. Heel vermakelijk en verrassend om te zien. De beleving was vanuit first-person te zien. Traditioneel lijkt een first-person view een meer meeslepend gevoel te geven.

Een andere hele toffe beleving is Real Life Hitman. Hitman is een hele bekende franchise van videogames. Er is ook al een film over gemaakt. Real Life Hitman is een online virtuele beleving waarbij je op afstand controle uit kunt oefenen op een huurmoordenaar. Jij hebt de touwtjes in handen wat Hitman wel en niet moet doen. Deze beleving is wel vanuit een ander perspectief opgenomen, third-person. Third-person shooters creëren een andere toon. Staren over de schouder van je avatar geeft dat karakter een bepaalde prominentie en onderdeel van het spel. Dat zie je ook terug in het filmpje. Je krijgt een andere dynamiek van camerabeelden, de speler ziet meer dan de hoofdpersoon. Dat is bij de Real Life First Person Shooter niet, omdat je dan vanuit de ogen van de hoofdpersoon kijkt.

Maar geen van beide is een echte live escaperoom, maar eerder een live real life game.

Wat is een live video escaperoom?

Bij een live video escaperoom speel je de escaperoom op afstand. Je speelt een escaperoom zoals je hem kent, alleen dan vanuit je laptop of computer. Vooralsnog vooral vanuit een first-person view. Het is dus geen digitale escaperoom beleving of thuismysterie. Jij ‘bestuurt’ de persoon of camera in de kamer en bepaald zo de voortgang van het spel. Een live escaperoom wordt ook wel virtuele escape room genoemd. Alleen die naam is niet duidelijk genoeg vinden wij. Ook een online escaperoom vinden we echt iets anders. Dat is eerder een compleet digitaal spel waarbij niks offline gebeurd. De rol van iets in de fysieke wereld spelen vinden we cruciaal bij deze nieuwe vorm van escaperooms spelen.

Vaak wordt er een live videoverbinding tot stand gebracht door middel van bijvoorbeeld Skype of Zoom. Het beeld van de escaperoom streamen ze naar jouw computer. Het voelt dan net alsof je iemand belt, alleen zie je dan niet iemands gezicht, maar de escaperoom die je op mag gaan lossen. Jij bent de ogen en oren van die persoon. Ook kunnen escaperooms anders soorten camera’s zoals een 360 graden camera inzetten die je vanuit je computer kan gebruiken.

Kenmerken live video escaperoom

 • Live video escaperoom spellen speel je op afstand
 • Het spel maakt gebruik van een communicatieverbinding
 • De hoofdpersoon of -personen krijgen aanwijzingen van de spelers
 • Spelers zijn niet fysiek aanwezig in de ruimte van het spel
 • Combinatie van online én offline
 • Puzzels en raadsels hebben de overhand
 • Vanaf 1 persoon te spelen

Andere instructies vooraf het spel dan gewend

Er is meestal een host of game master die je ontvangt en de regels uit legt. Deze kunnen afwijken zoals wat je wellicht gewend bent. Er wordt waarschijnlijk gevraagd dat je beleefd blijft en geduldig bent. Jullie zullen waarschijnlijk, net als wij, met zijn allen tegelijk via de microfoon tegen jouw game master praten. Hierdoor kan het zijn dat ze niet precies doet wat je wilt. De gemoederen kunnen, ook vanwege de tijdsdruk, hoog oplopen. Ze willen graag met deze instructies voorkomen dat het commanderen wordt, in plaats van instructies geven.

Ook kan het zijn dat door de kwaliteit van de internetverbinding het beeld ‘lagged’, oftewel hapert. Als dat te vaak gebeurd ontstaat er miscommunicatie en is een beetje extra geduld wel handig. 🙂

Live video escaperooms spelen wereldwijd mogelijk

Je kunt deze vorm van escaperooms van over de hele wereld spelen. Zolang beide partijen een degelijke verbinding hebben is het uitstekend te doen. We hadden zelf bij onze eerste ervaring wat kleine vertragingen af en toe, maar absoluut niet storend. Op deze manier zou je juist een escaperoom kunnen doen die je normaliter nooit zou spelen. Het nodigt dus juist uit om een escaperoom in het buitenland te gaan doen.

We hebben inmiddels zelf ook 7 live escaperooms gespeeld. Twee in Duitsland, twee in Nederland, toen die in Amerika en ook in Engeland en Litouwen zijn we ‘geweest’. We vertellen je graag over onze ervaringen met deze nieuwe manier van escaperooms spelen.

Live escaperoom Trapped Under Water van Paruzal (UK)

Dit bedrijf hebben we in alle fora veel aangeprezen zien worden, dus we wilde graag eens kijken wat voor beleving dit stel voor ons in petto had. Ze bieden op dit moment al 3 belevingen aan. Ze legde uit dat ze altijd hele uitgebreide Treasure Hunts voor elkaar maakten. Familie en vrienden wilde daar een stuk van meebeleven en daarom zijn ze deze belevingen online aan gaan bieden. Super tof om dit als stel samen te doen. We wisten niet goed wat we er van moesten verwachten. Er staan 5 regels tekst qua uitleg van deze beleving. Ze noemen hun belevingen zelf Live-Hosted Online Escape Rooms. We hebben deze beleving met 1 persoon gespeeld. Uiteindelijk bleek dit een beleving te zijn waarbij we een plaatje van een boot te zien kregen en waarbij je tegen de game master gaat zeggen wat je nu wilt zien en deze dan verteld wat daar gebeurd, alleen alles is digitaal. Dus je ziet geen echte beelden van een escaperoom. De game master is niet echt ín de escaperoom. Je krijgt alleen af en toe een plaatje te zien en de rest gebeurd door te luisteren, zelf notities te maken en een beeld te vormen en je creatieve brein. Persoonlijk vonden we dit heel erg tegenvallen, ook omdat de prijs hetzelfde is als veel daadwerkelijk live video escaperooms die we gespeeld hebben. Maar het is een leuke manier van escaperooms spelen, waarbij de rol van de game master extra waarde kan bieden. In theorie zou namelijk dit hele spel online gespeeld kunnen worden, zonder tussenkomst van de game master. Voor ons op dit moment niet echt een aanrader. Paruzal heeft inmiddels ook alweer een nieuw spel gemaakt. Leuk om te zien dat het toch zo populair is.

Live escaperoom Stanleys Toy Box van HelpUsEscape (US)

Virtuele escaperoom Stanleys Toy Box in AmerikaBij HelpUsEscape waren ze eigenlijk een mobiele escaperoom die op locatie een escaperoom kwam bouwen, door corona moesten ze iets anders. Ze hebben daarom hun puzzels in een vaste kamer geplaatst en er een live escaperoom van gemaakt.

De kamer is een kinderkamer waarbij de vader zijn telefoon kwijt is, jij moet hem helpen om deze terug te vinden, want Stanley zijn zoon heeft deze verstopt. De puzzels hier waren vrij simpel, maar een paar leuke verrassingen. Het voelde heel erg als kinderkamer. Er lagen wel veel ‘afleidingen’, wat in dit format niet zo goed werkt omdat je kostbare tijd verliest. De host was erg flexibel en we konden al om 08:00 zijn tijd starten met spelen. Werd erg gewaardeerd.

Hier werd gebruik gemaakt van 1 camera die first-person de kamer liet zien. We hadden de mogelijkheid tot 1 hint en 60 minuten de tijd om de telefoon te vinden. We hebben dit spel met 2 personen gespeeld en dat was heel erg goed te doen. Een leuke eerste live escaperoom om te proberen. Niet enorm uitdagend, niet hoogwaardige kwaliteit, maar wel erg leuk om te spelen.

Live escaperoom Don Vito van Harz Escape (DE)

Virtuele escaperoom Harz Escape DuitslandWij hebben een live escaperoom mogen ervaren bij Harz Escape in het midden van Duitsland. Eigenaresse Julia Ivancenco was onze game master. We waren een van de eerste groepen die deze unieke mogelijkheid had om haar escaperoom te spelen.

Wij hebben deze ervaring met 2 personen gespeeld en dat beviel ontzettend goed. Als je met 2 vanuit dezelfde laptop of desktop kijkt is dat heel goed te doen. Julia had ook de mogelijkheid dat meerdere mensen konden spelen, deze konden dan inbellen zodat haar beleving hierdoor tot maximaal 6 personen te spelen is.

Don Vito’s Investigation

Het verhaal was rondom een onderzoek van de FBI naar het hoofd van de maffia Don Vito. Aan ons om de geheime documenten te vinden. Eenmaal in de kamer is het zoeken naar aanwijzingen, maar waar begin je als je maar 1 camera hebt en je kunt haar maar een kant op sturen? Eenmaal de eerste objecten gevonden komt de normale gang van zaken bij een escaperoom en slaat het enthousiasme toe. We merkten wel dat we ook bij deze vrij passief speelde, waarschijnlijk omdat je niet extra hard kunt gaan, je blijft afhankelijk van iemand anders.

We vinden het erg leuk dat veel dingen heel lang verborgen blijven, die je normaal vrij snel zou vinden. De puzzels waren zo aangepast dat ze ook goed uit te leggen waren via een camera. Ook is er veel afleiding weggehaald zodat je daar niet onnodig op blijft hangen. Een hartstikke leuke ervaring bij een escaperoom die we normaliter nooit zouden spelen. Dus voor ons een absolute aanrader om te spelen.

Live escaperoom The Submarine van Locked Amsterdam (NL)

Locked in Amsterdam staat bekend als een van de betere escaperooms in Nederland. Ze hebben met man en macht gewerkt om hun The Submarine om te toveren tot live video escaperoom.

Wat Locked naast een camera van de game master heeft is een 360 graden camera die je vanaf afstand kan besturen. De puzzels in deze kamer lenen zich niet meteen goed om te gebruiken in een live escaperoom. Maar ze hebben ervoor gezorgd dat bij die plekken geheime codes liggen die je op de websites in kan voeren. Op deze manier kun je alles duidelijk zien. Bij de introductie was er wat vertraging, maar tijdens het spelen niet. Op basis van onze ervaring van de eerdere spellen hebben we alle programma’s afgesloten en de router opnieuw opgestart zodat er zo min mogelijk ruis op de lijn zou zijn. De techniek blijft lastig om goed onder de knie te krijgen. Gelukkig was Locked, maar wij ook geduldig en zijn we alsnog met 4 personen (2 stellen) tot een goed eind gekomen. We hebben de Submarine gehaald met 6 minuten over. De kwaliteit van de kamer maakt echt dat het een hoogwaardigere beleving wordt. Dit was echt heel erg leuk om te doen.

Zodra Locked weer open mag om regulier te spelen gaan we The Submarine nogmaals spelen om te kijken in hoeverre dit de ervaring aantast als je de kamer al gespeeld hebt. Deze beleving sloeg in als een bom. De kwaliteit van spellen en vooral de kamer maakt echt dat dit de beleving dermate verhoogd dat het de investering meer dan waard is.

Live escaperoom The Wizard room van Lost Escape in Litouwen (LT)

Deze kamer gaat over  een machtige tovenaar. Jij en je vrienden duiken in het geheim in het huis van een machtige tovenaar, in de hoop het elixer van onsterfelijkheid te vinden! De boze huisbaas komt over precies een uur terug, dus je moet opschieten! Een magische tovenaar die ongewenste gasten in zijn huis gaat vinden, zal zeker niet gelukkig zijn …

We hebben deze kamer op afstand gespeeld met 3 personen. Het was een onwijs leuke kamer om te doen. Ze werken met twee camera’s zodat je op twee plekken tegelijk kunt zijn en dit helpt je in het maken van de puzzels! De techniek in de kamer is erg gaaf. We hebben bij Lost Escape in Litouwen echt het idee gehad dat we de kamer fysiek gespeeld hebben en de hele beleving meegekregen hebben. We hebben ontzettend genoten en zijn ontsnapt in ongeveer 1 uur en 30 min.

Live escaperoom The Secrets of Eliza’s Heart van Logic Locks in Amsterdam (NL)

Hier willen we gewoon niet te veel van verklappen. Onderzoek de mysterieuze verdwijning van een van Amsterdams meest legendarische avonturiers!
Ook dit avontuur is vanuit thuis te spelen! The Secrets of Eliza’s Heart is een puzzel gerichte live video escaperoom met sterke nadruk op verhaal en sfeer. Het spel kan soms een beetje eng zijn, maar is absoluut geen horror.

We hebben deze kamer op afstand gespeeld met 2 personen. Wat was dit een genot om te doen. De sfeer, de puzzels, de manier hoe we de persoon in de kamer mochten begeleiden. Deze kamer is een uitstekend voorbeeld hoe een live video escaperoom zou horen te zijn. We hebben ontzettend genoten en zijn nipt ontsnapt met nog 2 minuten op de klok.

Live escaperoom The Lost Orphanage van  Escape Game Innsbruck (DE)

Deze live video escaperoom hebben we virtueel gespeeld begin april en was in Duitsland. We werden hier ook in ons Zoom-groepsgesprek ontvangen waarbij een vriendelijke jongedame ons te woord stond en de verschillende zaken aan ons uit heeft gelegd. Er is iets duisters gebeurd in dit verlaten weeshuis. Escape Game Innsbruck geeft aan dat het vanaf 14 jaar te spelen is, maar deze escaperoom is erg spannend waarbij veel geluidseffecten gebruikt worden om de spanning extra omhoog te brengen.

Het verlaten weeshuis

Mysterieuze plaatsen en verhalen spreken je aan en natuurlijk moesten we meteen gaan kijken in dit verlaten weeshuis. Het ziet er allemaal heel, heel donker en eng uit. De verantwoordelijke directeur van het weeshuis zou zonder medelijden de arme kinderen hebben opgeofferd voor hun eigen bestwil. Een overeenkomst met het kwaad – onschuldige kinderzielen in ruil voor onsterfelijkheid. De adem van vroegere wandaden hangt nog steeds in de lucht – en toch zijn we naar binnen gegaan. Zodra we binnen waren werd de tijd onze vijand en was deze directeur misschien nog wel niet zo dood als men dacht.

Deze escaperoom was erg leuk om te spelen. We hebben deze met 2 laptops gedaan en met 4 spelers. De puzzels waren uitdagend, paste goed in de sfeer. Verhaal was niet heel meeslepend voor ons, maar omdat we vanaf een afstand meekijken en het gedrag bepalen vinden we dat bij deze live video escaperoom niet zo erg. Enige wat erg jammer was is dat het erg donker is de hele tijd. Waardoor dingen niet altijd even goed te zien zijn. En nog een tip van ons, Ooghoogte is niet de enige hoogte waar je kunt vragen om te kijken :).

Live escaperoom The Crazy Doctor van Amaze Escape Events uit Den Haag (NL)

Wij hebben met een groepje van 4 personen The Crazy Doctor mogen spelen. Een thema waarbij de spanning op en neer gaat. Waarbij het griezelige ziekenhuis gevoel voor kippenvel zorgt. Aan ons de taak om uit te zoeken wat er waar is van de geruchten over experimenten op jonge meisjes. Het is onbekend of ze hebben kunnen ontsnappen uit zijn greep. Door middel van uitdagende puzzels worden stukje voor stukje in het verhaal van Dokter Condor gezogen.

Deze kamer leent zich heel erg voor dit concept. Een griezelig en mysterieus thema. Maar daar schuilt ook direct de grootste uitdaging. Bij een live video escaperoom zorgt de afstand ook dat de game master een veel prominentere rol heeft tijdens de beleving. Het is ook eerder acteren, dan game master zijn. Het thema van The Crazy Doctor verplicht een escaperoom dan ook om die spanning en sensatie die normaliter door geluid, reuk, techniek en effecten gedaan wordt, nu via die ene game master over te brengen.

De game master die wij hadden bij het spelen van deze live video escape room pakt onze instructies goed op en geeft hints op een manier waarop je het niet merkt. Ze stuurt je op een hele natuurlijke manier door de kamer. Voor ons mag de spanning en het thema nog meer overdreven worden. Zodat je de spanning thuis via een beeldscherm ook echt voelt. We willen natuurlijk haar bange reacties en haar spanning voelen via het beeldscherm. Dat maakt de beleving nog intenser.

Een mooie beleving en we zien dat er hard gewerkt is om deze live video escaperoom te realiseren. Amaze Escape heeft al aangegeven de nodige aanpassingen gedaan te hebben om de beleving nog intenser te maken. We kunnen niet wachten om de andere kamer ook te spelen.

Live escaperoom The KGB van Amaze Escape Events uit Den Haag (NL)

Deze kamer gaat over het jaar 1962. Wij zijn undercover CIA agenten op een missie in Sovjet-Unie. We zijn op zoek naar documenten die bewijzen dat de KGB geheime informatie voor de wereld achterhoud.

Een van onze mede- agenten wordt betrapt en wordt gevangen genomen in het hoofdkantoor van de KGB. Gelukkig heeft hij zijn spionage apparatuur mee en belt voor hulp. We moeten hem helpen om te kunnen ontsnappen uit de handen van de KGB.

Het was eindelijk zover. Ook The KGB hebben we mogen spelen bij Amaze Escape. Ze hebben hard gewerkt, dit zien we bij het spelen van deze kamer. De spanning is in het begin goed te voelen en de game master zit goed in haar rol. Alle puzzels waren in het thema van de kamer wat heel prettig was. We zaten als groep in een goede play flow en hadden een goede connectie met onze mede-agent.

Gelukkig hebben we onze missie kunnen voltooien en is onze mede-agent ontsnapt uit de handen van de KGB!

Live escaperooms wereldwijd

Het aanbod is nog niet zo heel groot, maar blijft elke week groeien. Je hebt nu de mogelijkheid om wereldwijd een escaperoom te spelen.  We zijn benieuwd hoe groot dit zal worden. Hoe langer corona aanhoudt, hoe groter live video escaperooms worden. We hebben enkele voor jou op een rij gezet. Mocht je er meer weten, laat het ons dan weten.

Amerika

 1. Beat The Lock (5 belevingen, California)
 2. Wndrbox (2 belevingen, Pennsylvania)
 3. Mystery Escape Room (1 beleving, Salt Lake City)
 4. Paruzal (3 belevingen, Denver)
 5. HelpUsEscape (2 belevingen, )

Europa

 1. Agent November (1 beleving, Penzance, UK)
 2. Know Escape (3 belevingen, Chemsford, UK)
 3. TRAP Door (16 belevingen, UK)
 4. Escape Southend (2 belevingen, Essex, UK)
 5. 11th Hour escape rooms (2 belevingen,Bromham, UK)
 6. Rock Ave Escape (1 beleving, Davinport, UK)
 7. Harz Escape (1 beleving,Wernigerode, DE)
 8. Escape Game Innsbruck (1 beleving,Innsbruck, DE)
 9. Locked Amsterdam (1 beleving, Amsterdam, NL)
 10. Logic Locks (1 beleving, Amsterdam, NL)
 11. Amaze Escape (2 belevingen, Den Haag, NL)
 12. Escape World (1 beleving, Amsterdam, NL)
 13. Escape Room Eindhoven (1 beleving, Eindhoven, NL)

Live video escaperooms een blijvertje?

We hebben met veel plezier deze live video escaperooms gedaan. We hebben deze week nog 2 escaperooms geboekt. We vinden het een erg leuke bezigheid om in de avonduren te doen zodat de TV uit kan blijven staan. We stimuleren je dan ook vooral om ook eens een live escaperoom te gaan spelen. Heb jij een live video escaperoom gedaan en vond je hem leuk, laat het ons weten, dan willen we die ook zeker graag spelen.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest