Lockdown Homebound: online escaperoom voor thuis

mei 18, 2020 | Nieuws | Karin Goumans 1 Comment

Op het moment dat de eerste maatregelen voor het Corona virus bekend werden wisten Escape Room Rijswijk en Escape room Katwijk dat het geen tijd was om stil te zitten en sloegen de handen in een. Tijdens de eerste online meeting werd al snel bekend dat er een team bij elkaar gekomen was met een hoop creatieve ideeën. Niet veel daarna was de eerste e-scaperoom, Lockdown Homebound geboren.

Het Verhaal

Nederland anno 2023 verkeert in de meest bizarre tijd ooit. Een situatie die niemand zich had kunnen indenken, waarin het kabinet nog maar één mogelijkheid ziet, een complete lockdown. Na de toch zeer alarmerende berichten van hogerhand is het land afgesloten voor alles en iedereen, met alle gevolgen van dien. Straten zijn verlaten, winkels worden bruut gesloten en iedereen is verplicht te allen tijden binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Door het strikte regime en strenge controles vanuit defensie overheerst angst en verkeert men in volledige shock. We are homebound!

Hoe speel je Lockdown Homebound

Na een aantal weken hard werken werd het eerste spel: Lockdown Homebound gelanceerd. Een online escaperoom die je op afstand met elkaar kan spelen. Het doel is om gescheiden van elkaar toch samen de strijd aan te gaan met de puzzels en een gezellige avond te hebben. Het spel kan volledig online gespeeld worden door middel van een uniek dossiernummer. Het spel kan altijd gepauzeerd worden en je kunt dus op elk gewenst weer verder spelen, zonder daadwerkelijk bij elkaar te komen.

Als je dit spel in de webshop aankoopt, krijg je een mail met een uniek dossiernummer en de eerste opdracht in de PDF. Iedere speler die meedoet kan inloggen in het systeem met dezelfde code, hierdoor speel je samen in dezelfde spelomgeving. Het spel bevat zijn eigen hints en kunnen zelf worden opgevraagd in het spel.

Het ideale aantal om te spelen is 2 tot 4 personen, maar het is zeker mogelijk om met meer personen te spelen of per koppel samen te spelen met 2 andere koppels. De spelduur zal variëren van 2 tot 4 uur.

Om het spel te spelen heb je het volgende nodig:

 • 1 van de deelnemers is lid van Instagram.
 • 1 van de deelnemers is lid van Facebook.
 • 1 van de deelnemers is lid van LinkedIn.
 • Elke speler heeft pen en papier.
 • Internettoegang, het hele spel speelt zich online af.

Onze ervaring met Lockdown Homebound

Samen met een vriendenstel op afstand en een Houseparty videogesprek zaten we klaar om de wereld te redden en uit te vinden waarom deze mysterieuze lockdown plaats had gevonden. Eenmaal de neuzen dezelfde kant op begint het verhaal zich te ontplooien. Met elke opdracht komen we dieper en dieper in de wereld van intriges en mysterieuze organisaties. Dossier na dossier met informatie over deze lockdown wordt doorgespit en opgelost. Eerste uur gaat voorbij voor we het doorhebben. Tweede uur gaat voorbij. De missie trekt ons steeds dieper de onderwereld in waarom deze lockdown er nu eigenlijk is. Na +/- 4 uur ontdekte we de schokkende waarheid. Maar niet alleen onze hulp is nodig. Er is nog zoveel dat wij niet hebben kunnen ontdekken. Daarom vragen ze weer nieuwe mensen die het geheim achter Lockdown Homebound verder willen gaan onderzoeken.

Wij hebben voor Lockdown Homebound twee laptops gebruikt. Door middel van het inloggen met dezelfde code konden we heel makkelijk samen spelen. De puzzels zijn een mooie uitdaging voor ons als ervaren speler. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Ook voor mensen met minder ervaring met escaperooms is deze online variant erg leuk te spelen. We hebben uiteindelijk de opdrachten/puzzels verdeeld onder elkaar. Dit omdat we met 4 mensen aan dezelfde puzzel werken een beetje lastig vonden. Een voordeel is dat we hierdoor sneller door het spel heen waren, een nadeel is dat je sommige puzzels niet meekrijgt en dan een stukje verhaal mist. Herkenbaar ook wel, want als je een escaperoom met een grotere groep speelt dan heb je al snel dat je dingen mist. Maar ook hier is communiceren de sleutel :). We hebben er tussen de 3 en 4 uur over gedaan! Een mooie tijd dachten we zo!

Nadat wij gespeeld hebben zijn er alweer een hoop dingen aangepast. Er zijn verschillende puzzels aangepast zodat een printer nog minder snel nodig is en je nog meer een puzzelgevoel krijgt. Ook is er gezorgd dat aanwijzingen makkelijker te linken zijn en is er inmiddels een Facebook community.

Een mooi avondvullend programma. Hapje, drankje erbij en je vrienden op afstand via de chat en met beeld! Wat wil je nog meer in deze tijd?!

Het spel is tijdelijk te verkrijgen met € 10,- korting voor maar liefst € 29,95.  Het spel aanschaffen kan in de webshop van www.e-scaperooms.nl. Er is ook een Engelse versie te spelen.

Plannen voor het volgende deel en andere thema’s liggen al klaar. Zo hopen zij ervoor te zorgen dat niemand het escaperoom virus verliest en zij vele groepen op afstand van elkaar een topavond kunnen bezorgen.

Disclaimer: Wij hebben deze online escaperoom gratis mogen testen.

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

One Comment

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Pin It on Pinterest