Maker innovatieve online escaperoom Opa’s Fortuin deelt tips hoe haar droom uitkwam

oktober 15, 2021 | Interviews | Mike van Hoenselaar

Corona is inmiddels al lang onder ons. Vele maanden heeft de wereld van escaperooms stilgelegen. Geen enkele fysieke escaperoom meer te spelen. In deze periode zijn er veel ondernemers en ontwerpers aan de slag gegaan om de beleving die je kent van fysieke escaperooms online mogelijk te maken.

Hoe vertel je online een verhaal waarbij je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent? We hebben een van deze online escaperoom makers gevraagd hoe je zoiets aanpakt en hoe je zorgt dat je ook online een onvergetelijke ervaring mogelijk maakt. Hiervoor hebben we gesproken met Carlijn Bergshoeff, eigenaar van The Cari Mysteries.

Carlijn was op zoek naar een manier om haar verhaal en Indische achtergrond op een unieke manier aan haar twee zoons te vertellen. Al snel bleek haar verhaal zo inspirerend dat er besloten is om de hele wereld er van mee te laten genieten. Dit is uiteindelijk online escaperoom Opa’s Fortuin geworden. Nu 6 maanden later draait het op volle toeren en zijn de reacties hartverwarmend. Met emotionele reviews en niets dan lof van spelers. Over deze online escaperoom schreven we eerder al een uitgebreid artikel, met hoogwaardige trailer van de beleving en waarom deze innovatief is.

Speciaal voor jouw zoons?

“Ja, ik merk dat onze Indische identiteit voor mij heel belangrijk is en ik zocht een manier om mijn Indische achtergrond op een leuke manier met mijn kinderen te delen. Soms is het me heel duidelijk waar bepaalde gewoontes vandaan komen en soms kom ik er pas in gesprek met een andere Indo achter dat een bepaalde gewoonte uit die cultuur komt. Dat gecombineerd met de dagboeken en fotoalbums uit de jaren ’30 van de vorige eeuw die ik vond bij mijn ouders op zolder was de basis voor het verhaal van Opa’s Fortuin.”

De zoons van Carlijn hebben ook in Opa’s Fortuin een rol.

Hoe heb je deze droom realiteit gemaakt?

“Naast mijn achtergrondverhaal vertellen was het mijn droom om meer te gaan ondernemen. Ik had ruim vier jaar een eigen bedrijf, maar werkte alleen op uur-factuur basis. Ik had de wens om zelf iets te gaan ontwikkelen, maar wist nog niet helemaal waar ik het in moest zoeken. Privé vond ik escaperooms geweldig en ik sprak altijd na afloop uitgebreid met de eigenaren of degene die het spel begeleidde. Dat leek me alleen niet haalbaar om te exploiteren in combinatie met mijn werk in de bouw. Totdat de coronacrisis langs kwam. Ik maakte kennis met het concept van online escape rooms en toen zag ik ook een kans voor mezelf. Samen met Wonderling heb ik uiteindelijk de keus gemaakt om dit verhaal voor een veel groter publiek mogelijk te maken en er een online escaperoom van te maken. Zo was The Cari Mysteries geboren.”

Waarom heet je bedrijf The Cari Mysteries?

“Opa’s Fortuin is een ode aan mijn Indische roots, maar mijn familie heeft ook een oorsprong in Nederland, Suriname, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Cari betekent ‘zoektocht’ in het Bahassa Indonesia en ‘geliefd’ in het Welsh. Ook wordt het als afkorting gebruikt voor Caroline, mijn doopnaam. The Cari Mysteries is dus eigenlijk een hele persoonlijke naam, waarmee ik ook het escapen hoopte te vangen. Ik hoop met The Cari Mysteries nog meer online belevingen te creëren die me net zo rijk laten voelen als ik dat met Opa’s Fortuin heb ervaren.”

Welke drempels waren het lastigst?

“Voor mij is tijd de grootste uitdaging. Ik werk ruim vier dagen per week in de bouw en heb twee jonge kinderen. Het ontwikkelen van dit concept geeft me heel erg veel energie. Ik vind het ontzettend leuk om een verhaal te bedenken, heb een super speciale locatie gevonden en ik ben in de geschiedenis van mijn familie gedoken om het verhaal uniek te maken. In de bouw kan je je geen 9-tot-5-mentaliteit veroorloven, die heb ik nu helemaal los moeten laten. Creatief werk voelt voor mij gelukkig niet als werk, dat helpt heel erg.”

Wat heeft je uiteindelijk over de streep getrokken?

“Ik hoef nooit over de streep getrokken te worden haha, ik ren er zelf overheen. Mijn uitdaging is meer om goed focus aan te brengen waar ik mijn tijd en energie in stop. Ik heb altijd meerdere ijzertjes in het vuur. Dit project ontwikkelde zich gaandeweg in zoiets gaafs, dat ik hier vol in ben gedoken. Dankzij het team wat samen met Wonderling verzameld is. Zoals Studio Zakmes die de grafische postproductie gedaan heeft of Amaze Design die de 360 graden panoramatechniek leverde.”

Wat is je advies voor andere dromers?

“Je droom delen met anderen. Input vragen. Ik kijk altijd om me heen, wie doet wat en waar wordt iemand blij van? Ik klankbord veel met alle mensen om me heen om te kijken hoe bepaalde ideeën vallen en om te zien hoe ik dingen kan verbeteren. Een voorbeeld: ik ben actief als vrijwilligster op mijn hockeyvereniging. Ik kwam erachter dat een vader werkte in de reclamewereld en daar veel doet met verhalen. Met de gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ vraag ik zulke mensen dan om kritisch eens naar mijn verhaal te kijken.”

Hoe belangrijk is budget?

“Dat is voor iedereen natuurlijk verschillend. Ik vind het zelf belangrijk om me niet in de schulden te steken. Aan de andere kant: projecten lopen altijd net iets anders dan hoe je van tevoren hebt bedacht. Als je eenmaal bezig bent en iets creëert wat echt heel mooi wordt, dan is de verleiding groot om toch nog net even die ene extra toevoeging of verbetering eraan toe te voegen. Dan moet je je financiële randvoorwaarden wel goed in het oog blijven houden. Met Opa’s Fortuin hadden we dit ook. Maar we hebben nu wel op zoveel manieren de grenzen verlegd van mogelijk was in een online beleving.”

Wat vind je goede voorbeelden van andere bedrijven die de sprong in het diepe gemaakt hebben?

“Ik put sowieso inspiratie uit bedrijven die wendbaar zijn in tijden van corona. Die niet bij het pakken neer zijn gaan zitten omdat het leven niet meer loopt, zoals het liep, maar die iets nieuws hebben bedacht. Ik vind daarom de samenwerking tussen Escape Room Egmond met Fort Kijkduin een hele mooie en creatieve. Of jouw Circus Pief Paf samen met Karin. Maar ook de thuisspellen van Escape Room Rijswijk en Dark Park vond ik erg tof.”

Welke 3 dingen moeten anderen eerst doen voordat ze starten met springen?

“Ik denk dat je heel goed moet weten wie je zelf bent. Wat breng je mee aan tafel, wat onderscheidt jou van anderen? Dat is wat men van je onthoudt. Daarnaast is het ook goed om te weten wat je niet zelf in huis hebt. Dat moet je dan op een andere manier zien te regelen. In je eigen netwerk is er vaak veel mogelijk. Het is dus zaak om niet alleen te kijken naar wat je collega’s te brengen hebben, wellicht kan je buurman je ook verder helpen. Als iets jou 2 weken kost en een specialist 1 dag, dan is dat wel een groot verschil. Dingen die je maar 1 keer hoeft te doen, zijn prima dingen die je uit kunt besteden Tot slot moet je je randvoorwaarden rondom tijd en geld goed in kaart brengen en daar naar blijven handelen. Ik voel mij heel fortuinlijk dat ik met zoveel getalenteerde mensen heb mogen samenwerken om Opa’s Fortuin tot leven te wekken.”

Hoe belangrijk is een business case?

“Een business case is vaak de basis. Voordat je begint uitrekenen wat er nodig is en wat de potentie is. Het is vaak koffiedik kijken, maar het geeft een eerste blik waar je rekening mee moet houden. Een escape room is een leuke hobby, maar als je er serieus geld in steekt, moet je ook wel een goed beeld hebben van hoe je dat geld weer terug gaat verdienen. Ik ben zelf niet het beste voorbeeld wat dit zakelijke deel betreft, want ik kan me nog wel eens verliezen in m’n enthousiasme. Voor mezelf hou ik aan: enthousiasme is goed, maar blijf onthouden wat de harde grens is en zorg dat je daar niet overheen gaat. We hebben met deze online escaperoom een hele grote gok genomen. Tijdens de piek van corona was iedereen bezig om online iets leuks te vinden, nu is dat al weer een stuk minder. Toch is wat we gemaakt hebben uniek, onderscheidend en 100% schaalbaar. Spelers kunnen kopen, spelen en delen op het moment dat ze zelf het beste uitkomt.”

Welke dingen zou je bij een volgende beleving anders doen?

“Opa’s Fortuin is mijn eerste beleving en vaak stap ik daarom nu blanco in bepaalde dingen. Ik heb wel een beeld van wat ik mooi vind of belangrijk bij het spelen, maar het complete overzicht van wat er allemaal bij de realisatie van een kamer komt kijken, had ik nog niet toen ik met dit project startte. Wat mij betreft zit daar ook een groot deel van de lol in. Als je iets niet weet, ga je je erin verdiepen en dan leer je iets nieuws.

Een van de dingen die ik anders zou doen, is eerder lanceren. We hebben elk detail uitgewerkt. Als we spelers na het spelen vertellen welke 100 dingen ze niet gezien hebben waar we wel over nagedacht hebben, dan is de reactie prachtig om te zien, maar het heeft de lancering wel vertraagd.

Deze ervaringen neem ik mee naar een volgende kamer, die ik absoluut graag zou willen maken! Ik leer nog elke dag, maar deze reis neemt niemand mij meer af en zou ik zo weer doen als ik de kans krijg. Genoeg verhalen te vertellen.”

Opa’s Fortuin is sinds 1 september 2021 te ervaren. Met onbeperkt aantal spelers (op afstand) te ervaren. Je speelt al vanaf 8,50 per persoon en als je nu een ticket koopt kun je elk moment starten. Dus ook over een maand pas. De donkere periode van het jaar komt er weer aan. Het spelen van een online escaperoom is dus helemaal niet zo’n slecht idee. Welke onvergetelijke online escaperooms heb jij al gespeeld?

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest