Nederland meeste escaperooms van de wereld per vierkante meter

augustus 9, 2016 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Nederland telt inmiddels meer dan 400 escaperooms op meer dan 200 verschillende locaties. “Een mijlpaal als je kijkt naar het aantal escaperooms in de wereld”, aldus Mike van Hoenselaar, mede-eigenaar van Escape Rooms Nederland. Nederland is hiermee het land met de meeste escaperooms per vierkante meter. Escape Rooms Nederland heeft onderzoek gedaan naar het aantal escaperooms wereldwijd en in de top 10 van landen met de meeste escaperooms is Nederland het land met de meeste escaperooms per vierkante meter. Een ware topprestatie.

Een escaperoom?

Een escaperoom is een ruimte waar je met vrienden, familie of collega’s opgesloten wordt en een beperkte tijd hebt om door middel van puzzels en raadsels te ontsnappen. Het begrip escape room kennen we online al veel langer, door middel van point-and-click op je mobiele telefoon verzamel je aanwijzingen om de ruimte uiteindelijk te verlaten.

Er zijn meerdere partijen die claimen de allereerste escaperoom ter wereld te zijn. Escape Rooms Nederland houdt 2011 aan als moment dat de eerste escaperoom in het echt te spelen was. De escape room verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld: in de VS, Rusland, Engeland, maar ook in Nederland zijn er honderden escape rooms verdeeld over het hele land. Escaperooms op locaties die alsmaar mooier worden en waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Van CSI tot maffia, van Tweede Wereldoorlog tot een bankoverval. Niet alleen in een gebouw, maar auto’s, bussen en boten zijn ook al geclaimd als locatie voor een escaperoom.

Groei escaperooms in Nederland

Eind 2013 waren er nog maar 5 escaperooms in Nederland. Eind 2014 was dat aantal al gegroeid tot 25 locaties. Een jaar later, eind 2015, waren het er al bijna 200 en was er een verviervoudiging te zien van het aantal escaperooms in Nederland. Nu begin augustus 2016 zijn we de 400 gepasseerd en zijn er al meer dan 250 nieuwe escaperooms toegevoegd op de website sinds het begin van het jaar. Dit zijn nieuwe locaties, maar ook bestaande locaties die een nieuwe kamer openen.

Escaperooms in de wereld

Wereldwijd zijn er richting de 10.000 escaperooms. Er is geen enkele website of overzichtssite, zoals bijvoorbeeld Escape Rooms Nederland, die ze allemaal heeft opgenomen. Als je bedenkt dat Nederland begin 2014 een handvol escaperooms kende en de wereld een paar honderd escaperooms, dan is het fenomeen escaperoom flink gegroeid nu 2,5 jaar later. Uitgaande van een paar honderd escaperooms 2,5 jaar geleden en bijna 10.000 op dit moment dan praten we over meer dan 10 escaperooms die elke dag geopend worden wereldwijd.

Nederland meeste escaperooms ter wereld per vierkante meter

Met 1 escaperoom op elke 102 vierkante kilometer heeft Nederland hiermee het hoogste aantal escaperooms per vierkante kilometer van de wereld. Op Escape Rooms Nederland worden nog steeds nieuwe escaperooms toegevoegd, naar verwachting gaan er dit jaar nog 50 kamers geopend worden in Nederland. Dit aantal per vierkante kilometer zal dus alleen maar stijgen.

Bronnen gebruikt in het onderzoek
Wereldwijd: http://escaperoomdirectory.com/
Amerika: http://www.escapereviewer.com/ en https://docs.google.com/spreadsheets/d/1L5DlTSgNkCIIGif50fIQSIfKUA7Zv3nf6Jprjn9gnGs/edit#gid=0
Polen: https://lockme.pl/
Frankrijk: http://www.escapegamefrance.fr/
Duitsland: https://www.escape-game.org/
Engeland http://exitgames.co.uk/exit-games/
Spanje: http://www.escaperoomlover.com/2015/05/escape-room-espana.html
Nederland: https://www.escaperoomsnederland.nl
China: http://www.chinaega.com/

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest