Nederlandse ondernemer start live escaperoom in Thailand vanuit zijn badkamer

mei 18, 2020 | Nieuws | Karin Goumans

Djemie Tuankotta is een industrieel ontwerper en een echte puzzelfanaat. Hij is in 2018 begonnen met het ontwerpen van puzzelkistjes. 16 maart is hij met zijn vriendin naar Thailand vertrokken voor een vakantie van 3 maanden, maar dit pakte helaas iets anders uit. Ze kwamen vast te zitten op Phuket, maar hebben daar gelukkig een prachtig appartement weten te vinden. Door het Coronavirus kunnen ze niks in Thailand ondernemen behalve boodschappen doen. Het dure appartement was zonde van het geld.
Als puzzelfanaat en escaperoomfan besloot Djemie een escaperoom in dit appartement te bouwen voor zijn vriendin. Nadat hij dit idee geplaatst had op sociale media waren vrienden en familie zo enthousiast dat hij besloot ze via een videocall mee te nemen in hun badkamer.
Na veel positieve reacties bedachten ze, waarom maken we hier geen business van? Daaruit ontstond Quarantine Escape, een live video escaperoom die je overal ter wereld kan spelen!

Het verhaal

Je had het allemaal. Je trouwde je beste vriend, een knappe wetenschapper die je al heel je leven kent. Toen gebeurde er een auto-ongeluk. Het resulteerde in ernstig geheugenverlies, zonder bekende behandeling. Vanaf dat moment veranderde haar doel in het leven in het vinden van een medicijn voor jou. Toen ze eindelijk dichtbij de oplossing kwam, werd ze gewelddadig beroofd van haar onderzoek en eindigde ze in een kritieke toestand. In het ziekenhuis vertelt ze je dat haar onderzoek van een mogelijk medicijn opgesloten zit in een kluis in je badkamer. Er is geen zekerheid dat dit medicijn werkt, maar het is je beste kans. Vanwege de instabiliteit van de chemische oplossing zal het medicijn niet lang werken, je moet opschieten!

We spreken Djemie vanuit zijn appartement in Thailand en vragen hem hoe hij op dit idee gekomen is. Lockdown in Thailand, en dan een live escaperoom bouwen? We zijn heel benieuwd hoe hij dit aangepakt heeft.

Wie ben je en wat is je achtergrond met escaperooms?

“Mijn naam is Djemie, ik ben een industrieel ontwerper en puzzelfanaat. In 2018 ben ik begonnen met het ontwerpen van puzzelboxes. Ik had een van mijn eerste boxes op YouTube gedeeld en die kreeg veel aandacht, sindsdien heb ik er nog een aantal ontworpen. Gek genoeg had ik toen nog nooit een escaperoom gespeeld, dat was pas een jaar later. Ik vond de ervaring geweldig! Gecombineerd met de passie voor puzzels was het maken van een eigen escaperoom een logische stap.”

Hoe is het nu daar? Mag je überhaupt naar huis?

“Ik zit momenteel met mijn vriendin vast in Thailand, op het eiland Phuket. Nu is de situatie al weer iets verbetert. Tot eind april zaten we vast in een lockdown en mochten we alleen naar buiten om boodschappen te halen, dat was een stuk minder prettig. We hebben vlak voor de lockdown een ruim appartement met een grote tuin kunnen huren, dus voor nu zitten we hier goed! Eind mei starten de internationale vluchten weer op, waarschijnlijk vliegen we dan terug, maar we kijken de situatie nog even aan.”

Je vertelde dat je een escaperoom vanuit je badkamer gemaakt hebt. Welke dingen ben je tegen gekomen die minder handig waren of je onderschat had?

“Het tekort aan materialen. Normaal als ik een idee heb, maak ik een materiaallijst en raap ik alles wat ik nodig heb bij elkaar. Nu was het andersom, kijk naar wat je hebt en daar moet je het mee doen. Ducttape was een essentieel onderdeel bij de eerste kamer, haha. Na de lockdown hebben we alles gelukkig kunnen professionaliseren.”
“Verder miste ik m’n laptop enorm. Naast het opzetten van de kamer kwam ook het opzetten van de site, promomateriaal maken, veel testen en marketing kijken. Dit hebben we allemaal vanaf onze telefoon geregeld, dat was een helse klus. Gelukkig hebben we veel hulp van vrienden en familie gekregen.”

Waarom een escaperoom daar bouwen?

“Tijdens de lockdown hadden we weinig mogelijkheden tot vermaak, we konden natuurlijk geen kant op. We vermaakten ons in het begin met puzzels, daarna met het maken van puzzels voor elkaar, al gauw werden dit escaperooms.”

Hoe maak je goed gebruik van een bestaande ruimte om daar een escaperoom van te maken?

“Het niet kunnen aanpassen van een ruimte kan je als een nadeel zien, maar zorgde bij ons vooral voor veel creatief denken. Dit resulteerde in een kamer met veel onverwachte vernieuwende puzzels, de spelers waren erg enthousiast!”

Hoe ben je aan spelers gekomen die wilde spelen?

“Het live spelen begon als een cadeautje voor m’n neefje. Vervolgens hebben we veel gefinetuned, en weer getest met vrienden. Nu krijgen we onze spelers vooral via onze Facebookpagina!”

Is de escape beleving nog open/te spelen?

“Jazeker! Je kunt boeken tot eind mei via quarantine-escape.com. Je moet dus wel snel zijn, en let op het tijdsverschil tijdens het boeken!”

We vinden het echt enorm creatief hoe Djemie met deze situatie omgegaan is. We wensen hem heel veel succes en hopen dat hij weer veilig in Nederland terug mag keren samen met zijn vriendin.
Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest