Nederlandse schattenjacht gaat van start

januari 6, 2023 | Nieuws | Karin Goumans

Update 17 januari 2023:
Zo’n 5 uur na de start is de schat van 1000 euro gevonden door een sterk en ervaren puzzelteam. De nieuwe schatjacht zal worden gehouden op 4 maart dit jaar. De puzzels zullen dit keer moeilijker gemaakt worden zodat de schat dit keer niet zo snel gevonden wordt.

Ergens in Nederland ligt €1000,- verstopt. Weet jij die te vinden?

De adrenaline giert door je lijf. Eerder dat weekend heb je de puzzels weten te kraken en nu loop je ergens in Nederland rond op zoek naar een schat. Je weet zeker dat je goed zit en probeert zo onopvallend mogelijk te doen.

Maar wacht, zijn die andere mensen die hier rondlopen ook schatjagers?

Ze doen wel heel verdacht want ze beginnen te fluisteren als ze jou zien. Nee hè, alsof het al nog niet spannend genoeg was komen er nog meer mensen aan. Zouden ze allemaal op jacht zijn naar de schat?

Je besluit om in actie modus over te gaan en met volle concentratie bekijk je de aanwijzingen nog een keer……

Zo werkt het

Op zaterdag 7 januari 2023, om 10:00 uur, zal de eerste aanwijzing per e-mail naar de deelnemers gestuurd worden. Vanaf dat moment is het aan jou (en eventueel je team) om zo snel mogelijk vanuit je eigen huis de puzzels op te lossen. Heb je een idee van de locatie van de schat, ga dan naar de locatie ergens in Nederland en vind het voorwerp waarmee je de €1000,- kan claimen.

Voor deelnemers die vaker escape rooms of escape games spelen, zullen de puzzels en raadsels herkenbaar zijn.

TIP! Als je met een team meedoet, dan wordt een teamgrootte van maximaal 4 personen aangeraden.

Wat als niemand de schat vindt?

Als de schat na twee weken nog niet gevonden is zal er een nieuwe aanwijzing gegeven worden. Daarna volgt er om de 3 a 4 dagen een nieuwe aanwijzing tot de schat gevonden is. Het doel van de maker van de schatjacht is dat de schat binnen 1 maand gevonden wordt.

We spraken Jachin Letwory, de maker en bedenker van deze schattenjacht. Hoe is hij op dit idee gekomen?

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“De eerste escape game die ik in 2018 gemaakt heb was een schatjacht. Daarvoor had ik al een drietal outdoor schatjachten gemaakt in mijn woonplaats Zwolle. Bijna tegelijkertijd ben ik in 2019 gestart met het zoeken naar een schat die ergens op de wereld verstopt ligt. Alle aanwijzingen van die schatjacht zitten verstopt in een bordspel die je gewoon in de winkel kan kopen. Inmiddels heb ik een team van 5 personen om mij heen verzameld waarmee we die schat zoeken. Zo’n drie jaar verder is die schat nog steeds niet gevonden en soms frustreert dat wel. Omdat ik zelf zoveel plezier haal uit het meedoen aan de schatjacht waarbij je daadwerkelijk een prijs kan vinden, leek het mij ook leuk om zelf zoiets te creëren. Mijn doel is echter dat de schat wel gevonden gaat worden. De puzzel(s) zullen dan ook zo zijn dat de schat binnen 1 tot 30 dagen gevonden wordt.”

Is het te vergelijken met een outdoor escaperoom? 

“Nee, je kunt vanuit huis de eerste puzzel(s) oplossen. Als je denkt die goed opgelost te hebben kan je naar een locatie gaan waar mogelijk nog een extra puzzel opgelost moet worden om de precieze locatie te vinden. Maar meer kan ik daar natuurlijk nog niet over zeggen.”

“Voor mij is het de uitdaging een specifieke locatie via puzzels zo in beeld te brengen dat het voor de goede kijker een duidelijke plek weergeeft. Om te voorkomen dat iedereen die meedoet het halve bos vol gaten achterlaat of bijvoorbeeld in gebouwen dingen omver trekt is het wel handig om te vertellen dat de schat nooit op een plek ligt waar je niet zou mogen komen.”

Waarom een hoofdprijs van 1000 euro?

“Het is mijn doel om een community op te bouwen van mensen die het leuk vinden om aan treasure hunting te doen. Het zou geweldig zijn als er maandelijks of tweemaandelijks een nieuwe schatjacht gelanceerd wordt waarbij de deelnemers telkens kans maken op een leuke prijs. Omdat de kans bestaat dat je naar de andere kant van het land moet rijden om een schat eventueel te vinden, moet daar wel een realistische prijs tegenover staan. €1000,- lijkt mij daarom een mooi bedrag als schat. Om dit voor elkaar te krijgen moet er bij elke schatjacht wel een een minimum aantal teams zijn dat meedoet. Ik heb dat aantal op 100 teams gezet.”

Zit er een verhaal verwerkt in deze schattenjacht? 

“Voor mijn schatjachten doe ik altijd veel research. Als ik een leuke thema of onderwerp vind, dan bouw ik daar de schatjacht omheen. Het kan dus zijn dat de schatjacht gebaseerd is op een historische gebeurtenis, een voorwerp of…. bedenk maar wat het nog meer zou kunnen zijn. Ik probeer elke keer een verrassende wending te geven aan de puzzels.”

Ben je nieuwsgierig geworden? Er zijn nog tickets te bestellen voor deze schattenjacht. Een ticket kost 25,- euro. Het leuke is dat je deze beleving alleen kunt spelen maar ook samen met een team.

Ook na vandaag kun je je nog aanmelden. Dit kan zolang de schat nog niet gevonden is.

We zijn erg benieuwd hoe lang het gaat duren voordat de eerste schat, de hoofdprijs van 1000 euro, gevonden word.

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest