Nieuwste gratis AIVD Kerstpuzzel staat online

december 21, 2021 | Nieuws | Karin Goumans

De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) kerstpuzzel is inmiddels echt een begrip. Het NBV (Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging) brengt iedere kerst een puzzel uit vol cryptische opgaven die de hersens flink doen kraken.

Ga jij de uitdaging aan om zoveel mogelijk puzzels op te lossen? De winnaar krijgt eeuwige roem én de felbegeerde beker.

Wat is de AIVD kerstpuzzel?

Deze kerstpuzzel is een jaarlijkse kersttraditie van de AIVD. Oorspronkelijk vooral bedoeld om systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren, maar de puzzel wordt al sinds 2011 ook op de website geplaatst. Sindsdien gaan veel mensen – en ook steeds vaker teams – de uitdaging aan om zoveel mogelijk vragen op te lossen. In 2020 waren er zelfs 430 deelnemers die de uitdaging aangegaan zijn. In 2011 waren dit er nog maar 27.

En om mee te puzzelen hoef je niet uit je luie stoel te komen, dus je kunt weer volledig coronaproof met de opgaven aan de slag!

Ook een editie voor kinderen

Sinds 2019 brengen ze aparte edities van deze kerstpuzzel uit voor twee doelgroepen: de AIVD kerstpuzzel en de AIVD juniorkerstpuzzel.Die eerste editie werd enthousiast ontvangen door jongeren (en bleek eveneens populair onder oudere deelnemers die de gewone puzzel te lastig vonden). Daarom maken ze sindsdien standaard twee puzzels en ligt er ook dit jaar dus weer een leuke junioredtie voor je klaar.

Kan ik me voorbereiden?

Eerst het goede nieuws: je hoeft geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog te zijn om onze puzzel goed te kunnen maken. Hij is niets voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

De AIVD kerstpuzzel los je namelijk niet zomaar even op. Sommige opgaven kunnen je uren of zelfs dagen bezighouden voor je ineens de oplossing ziet.

Een waardevolle tip van de kerstpuzzelmakers: oefenen met puzzels uit voorgaande jaren kan helpen om inzicht te krijgen in het type vragen dat vaak wordt gesteld. En kijk ook eens naar hun tips om de AIVD kerstpuzzel te kraken.

Uiteindelijk houdt de AIVD kerstpuzzel altijd verband met gebeurtenissen van het afgelopen jaar en dus zit iedere editie net even anders in elkaar.

Zijn er hints beschikbaar?

Zij geven zelf in principe geen aanwijzingen, maar er worden soms wel hints in de puzzel verwerkt.

“Hints zijn nooit willekeurig”, aldus de puzzelmakers. “Blijft een aanwijzing na het oplossen van een vraag vaag? Dan klopt de oplossing waarschijnlijk niet.”

Club van 100

De Club van 100 is opgericht om de puzzelaars te eren die erin slagen om meer dan 100 punten te scoren. Dit is in 2016 voor het eerst gebeurd.

Wil jij ook ‘lid worden’ van deze club? Dan wacht je doorgaans een pittige uitdaging. Om de groep een beetje exclusief te houden, waren de kerstpuzzels van de laatste jaren namelijk een stuk pittiger. Komen er dit jaar nieuwe clubleden bij?

Stuur jouw oplossingen op tijd in

Het laatste moment dat je de oplossingen kunt insturen is: dinsdag 18 januari 2022 om 23.59 uur. Het e-mailadres vind je op de eerste pagina van de puzzel. 

De uitslag en uitwerkingen van beide puzzels maken ze in de loop van komend jaar bekend. 

De AIVD kerstpuzzel bestaat uit een aantal cryptisch omschreven opgaven die los van elkaar kunnen worden opgelost. Elk goed antwoord levert punten op. De deelnemer met de meeste punten wint.

Download en ga de uitdaging aan!

De AIVD kerstpuzzel en AIVD juniorkerstpuzzel zijn afgelopen dinsdag 14 december 2021 gepubliceerd. Hieronder kun je de puzzels downloaden:

Iedereen heel veel succes maar vooral veel plezier tijdens het oplossen van deze puzzels. We zijn heel benieuwd of er dit jaar meer mensen bij de Club van 100 mogen horen en of het deelnemersaantal weer gestegen is tov van vorig jaar.

Bron:https://www.aivd.nl/onderwerpen/aivd-kerstpuzzel

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest