Opa’s Fortuin verlegt grens van online escaperooms

september 1, 2021 | Interviews | Karin Goumans

The Cari Mysteries lanceert op 1 september haar eerste online escape room ‘Opa’s Fortuin’. Een op waarheid gebaseerd verhaal over een Indische familie die in de jaren ’50 een plek probeert te vinden in Nederland als nieuw thuis. De spelers moeten missende puzzelstukjes uit het verleden zien te ontdekken om opa’s fortuin in het heden te vinden. Een uniek verhaal dat we nog niet eerder tegen zijn gekomen. De wereld is hiermee een online escaperoom rijker.

De rijkdom van een online escape room

In Opa’s Fortuin staat de zoektocht van een kleindochter naar de verloren familiegeschiedenis centraal. Er is naar verluidt een fortuin dat haar opa vanuit Nederlands-Indië heeft meegenomen. Op een dag na het overlijden van beide van haar grootouders ontvangt de kleindochter het dagboek. Het dagboek is volgens de familie de schatkaart naar het fortuin. Alleen heeft niemand het nog kunnen vinden. Het vreemde is dat het dagboek niet compleet is. Opa’s boerderij wordt volgende week verkocht. De kleindochter heeft dus snel hulp nodig om haar familiegeschiedenis, en wie weet ook opa’s fortuin, op tijd te kunnen vinden. 

“Tijdens de coronacrisis diende de oplossing zich aan om mijn liefde voor escaperooms toch te kunnen exploiteren en mijn familiegeschiedenis te kunnen vertellen. Samen met professionele partners is het verhaal van mijn eigen familie tot leven gekomen in deze online escaperoom. Ik vind veel online escaperooms heel erg vet, maar ik dacht, dat kan ik beter. We wilde de grens van online escaperooms verleggen en ik denk dat we dat dik en dubbel gedaan hebben.” aldus Carlijn Bergshoeff, eigenaar van The Cari Mysteries.

Authentieke Indische achtergrond

Carlijn vertelt: “Met deze escape room stappen mensen in een uniek verhaal over migratie, eeuwige liefde en nieuwe vriendschappen. Door het verhaal van mijn familie als uitgangspunt te gebruiken, hebben we een authentiek verhaal kunnen creëren tegen een Indische achtergrond. Dit laten we bijvoorbeeld ook terugkomen door woorden zoals banjeren, soebatten en amok. Deze leenwoorden zijn via het personeel van de VOC, zeelieden en reizigers in het scheepsjargon terechtgekomen en via die weg in de Nederlandse taal beland. Spelers lezen het dagboek van oma en krijgen zo een inkijkje hoe mensen die naar Nederland zijn verhuisd, hun leven weer hebben opgebouwd. Daarmee is deze online escape room erg actueel, want migratie is een thema van alle tijden.”

De beleving ademt van begin tot eind verhaal. Er is op dit moment geen enkele online escaperoom die we kennen die op deze manier jou als speler zo het verhaal intrekt. Veel unieke en innovatieve technieken zijn verwerkt die we nog niet eerder zagen in een van de andere 48 online escaperooms die we gespeeld hebben. Bijvoorbeeld hoe je tussen het heden en verleden kunt ‘reizen’ is erg uniek. We zien op de site dat er al veel lovende reacties zijn van spelers.

“De sfeer en het verhaal maken de online escape room uniek. Uitmuntende visuals!” zegt een van de testspelers. Een ander zegt. “We hebben al meer dan 25 online escaperooms gespeeld en hier klopt alles aan. De sfeer, het verhaal, de puzzels, aan alles is gedacht.”

Vernieuwende techniek met 360 graden panorama’s 

Om de escape room te realiseren, zijn 360 graden panorama’s gemaakt op locaties zoals een mysterieuze zolder of een oud bruin café. Dit is de eerste pop-up escape room in Nederland, die uitsluitend digitaal te spelen is. Dus niet een bestaande escaperoom die digitaal gemaakt is. Door de techniek van 360 graden panorama’s kunnen spelers door de ruimte bewegen en zoeken naar voorwerpen, net als bij fysieke escaperooms. Experience designer en tevens maker Mike van Hoenselaar: “Niet eerder zijn panoramabeelden op deze manier nabewerkt. Na lang bakkeleien was dit voor ons dé manier om een realistisch contrast tussen het heden en verleden te maken. Waarin de hommage aan de oude point-and-click spellen en hedendaagse technieken bij elkaar komen als herinneringen om dit op waarheid gebaseerde verhaal te laten beleven.”

Coronaproof entertainment voor familie, vrienden en collega’s 

‘Opa’s Fortuin’ is volledig digitaal te spelen en dus coronaproof entertainment. Je hoeft niet te reizen om met je vrienden, familie of collega’s in dit een nieuwe avontuur te duiken. Het spelen van de escape room kan op dit moment in het Nederlands en Engels en kost een groep van 1 tot 6 mensen ongeveer twee uur. Bedrijven kunnen meerdere tickets kopen waardoor ze met onbeperkte groepsgrootte de escaperoom kunnen ervaren. Je speelt Opa’s Fortuin al voor 8,50 per persoon.

We zien verder nog meer unieke zaken in deze online escaperoom. Aan het eind kun je een unieke groepsfoto maken, dit hebben we in een online beleving nog niet eerder gezien. Daarnaast is er ook geen extra videochatsoftware nodig. Dus geen Teams, Meet of andere software. Alles is aanwezig in het spel. Ook is het fijn dat je kunt zie hoe ver je bent en je kunt pauzeren wanneer je wilt zodat je later verder kan gaan.

De eerste 100 groepen krijgen 10 euro korting. Ben er dus snel bij om een deze online escaperoom te gaan ervaren. We horen heel graag wat jullie er van vinden.

Disclaimer: Escape Rooms Nederland heeft meegewerkt aan deze beleving. Samen met Experience Studio Wonderling, Amaze Design, Studio Zakmes en CULT.

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest