Prison Island: Nieuwe spelvorm waait over naar Nederland

oktober 28, 2015 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Inmiddels telt Nederland alweer meer dan 250 escaperooms. Wat gaat het toch hard. We zien ook al allerlei varianten daarop qua thema, uitvoering en het begrip ‘room’. Het is al lang niet meer een kamer met 4 muren. We hebben al bussen, onderzeeërs, boten en auto’s. Het valt allemaal onder de naam escaperoom. Nu is er sinds kort een gloednieuwe vorm bijgekomen die erg veel lijkt op een escaperoom. Deze gaat een stap verder en heeft meerdere mini escaperooms die je een voor een kunt spelen. Maar toch is het weer geen escaperoom. Het heet Prison Island.

Prison Island?

Prison Island is een mix van Fort Broyard en escaperooms en komt oorspronkelijk uit Zweden waar er inmiddels 7 locaties zijn waar je Prison Island kunt spelen. Wereldwijd zijn er 12 verschillende Prison Escape locaties. Speel deze attractie in groepjes van 2 of 3 personen. Bij elke cel staat aangegeven met hoeveel personen deze te spelen is. Je gaat dan cel voor cel af om zoveel mogelijk punten te verdienen. Je kunt met je groep zelf bepalen welke cel je wilt spelen. Elke cel heeft eigen kenmerken. Wil je dus opdrachten doen waarbij je fysiek bezig moet zijn. Ben je liever een denker, dan kies je voor cellen met denkopdrachten.

Je ontvangt samen met je team een persoonlijke sleutel waarmee je de deuren van de cellen kunt openen. Prison Island is met heel veel mensen tegelijk te spelen. Tot wel 100 man tegelijk. Probeer bij Prison Island knoppen te vinden, codes te ontcijferen, nummers op de juiste volgorde te zetten of enkele fysieke cellen op te lossen, iedere cel heeft zijn eigen unieke opdracht. Als je een score hebt gehaald dan wordt deze automatisch toegevoegd aan je totaalscore. Je kunt Prison Island voor 1 uur spelen, maar ook langer. Dat is per locatie verschillend.

Het mooie van dit concept is dat je vaker terug kunt komen, omdat er zoveel verschillende cellen zijn. Maar ook omdat je je eigen highscore kunt blijven verbeteren. Een escaperoom kun je maar één keer spelen. Daarnaast is het voor de oprichters ook een stuk makkelijker om de cellen te blijven vernieuwen. Ze zijn namelijk een stuk kleiner. Dat is bij een goede escaperoom wel anders. Ik ben wel benieuwd hoe het zit met veiligheid. Want als je met 100 man in 20 kleine kamertjes zit en de pleuris breekt uit. Dan ben ik benieuwd hoe je met zijn allen snel naar buiten gaat komen.

Prison Island in Nederland

In Nederland is er op dit moment 1 geopend. Kartbaan en evenementenhal Winterswijk is de eerste in Nederland waar je Prison Island kunt spelen. Hier zijn 20 verschillende cellen beschikbaar om te spelen. In Utrecht wordt er ook al druk gewerkt aan een Prison Island. Op 17 december opent De Fabrique hier een Prison Island met 24 cellen.

De organisatie van Prison Island heeft als doel om 200 locaties wereldwijd te maken. Het blijft weer mooi dat Nederland dit zo snel oppakt. Wat we ook zien met escaperooms hier. Wij vinden Prison Island zelf weer iets anders dan escaperooms, maar het is wel een hele mooie nieuwe toevoeging voor teamuitjes, bedrijfsfeestjes of een leuk avondje uit met vrienden of familie. We gaan het snel een keer spelen.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest