Puzzelpost lanceert thuismysterie trilogie

juli 9, 2018 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Aan je keukentafel mysterieuze puzzels oplossen; het is een trend die we steeds vaker zien. Onze kast staat vol met escaperoom bordspellen. Volgens mij staat de teller inmiddels op 25 verschillende. Met meer dan 800 escaperooms in Nederland zijn thuismysteries ook in opkomst. Puzzelpost is thuismysterie die vorig jaar Het Boekanier Dossier uit heeft gebracht. Een thuismysterie met een ongeëvenaarde kwaliteit. De escaperoom spellen van Puzzelpost zijn ontworpen voor 1 tot 4 detectives. Het kan ook met een grotere groep, maar dan heeft niet iedereen altijd iets te doen.

Puzzelpost trilogie

Het eerste avontuur van Puzzelpost het Boekanier Dossier eindigt met een cliffhanger. Daarom komen dit jaar twee nieuwe delen om het verhaal af te maken: deel 2 Het Medusa Rapport wordt verwacht in september en deel 3 Het [XXXX] Geheim in november. De voorverkoop voor de vervolgdelen is gestart op 6 juli. Wie de hele trilogie bestelt, krijgt de mini-prequel De Filomela Brieven cadeau.

“Vanaf het allereerste begin was een trilogie het plan”, aldus Ruud Kool, eigenaar en ontwerper van Puzzelpost. “Ik wilde een serie maken, zodat ik een groter verhaal kon vertellen. In een Puzzelpost pakket krijg je alle materialen meteen aan het begin, en kun je ze lezen in iedere volgorde die je maar wilt. Daarom is het voor mij heel moeilijk om een verhaal te regisseren: hoe zorg ik dat je die ene twist pas op het einde ontdekt? Door het in delen op te splitsen heb meer controle.”

Het Medusa Rapport

Het Boekanier Dossier was een detectiveverhaal in een klein dorpje. Met een beperkt aantal personages en locaties. In de volgende delen wordt het een veel groter, internationaler avontuur, over geheimagenten in de Koude Oorlog. Het lot van Abby wordt sterk verweven met dat van haar vader, die overleed toen ze 9 was. En Het Medusa Rapport wordt misschien wel nog iets moeilijker dan zijn voorganger! Meer wil Ruud er nog niet over kwijt helaas. De komende weken moet blijken welke kant het verhaal opgaat.

Van crowdfunding naar serieus bedrijf

Puzzelpost werd vorig jaar gelanceerd a.d.h.v. een zeer succesvolle crowdfundingcampagne, en gaf daarmee Nederlands eerste thuismysterie uit: Het Boekanier Dossier. Het dossier van een oude vermissingszaak, met levensechte oude kranten, plattegronden, politierapporten, etc. Hierin lag dan ook het grote verschil met andere spellen. De aandacht voor kwaliteit en detail. Dat hebben we ook na 24 andere spellen te spelen nog niet eerder gezien. We verwachten dan ook veel van deze nieuwe trilogie.

Op de vraag wat hij geleerd heeft uit Het Boekanier Dossier, antwoord Ruud: “Testen, testen, testen. Eigenlijk wist ik het natuurlijk al lang, maar geen enkel spel komt in één keer perfect uit je vingers. Bij Het Boekanier Dossier had ik de ‘mazzel’ dat er een proefoplage van 100 stuks was. Daar kwam heel veel feedback uit, waarmee ik de uiteindelijke versie flink heb verbeterd. Die luxe heb ik nu niet, dus moet ik veel meer testen.”

“En nog iets over het tempo, de pacing van het avontuur: Het Boekanier Dossier eindigt met een cliffhanger, waardoor sommige spelers met een licht onbevredigd gevoel achterblijven. Dat komt ook doordat de coolste effecten en de mooiste puzzels in het midden van het spel zitten. De laatste puzzel is wat ‘droger’. Dat ga ik bij Het Medusa Rapport beter aanpakken.”

Postpakketten in opkomst

Sindsdien worden er steeds meer speciale postpakketten aangekondigd en uitgegeven, in Nederland en daarbuiten. Een goed voorbeeld is Crimibox uit Vlaanderen, waarbij je elke maand een deel van een onopgeloste moordzaak toegestuurd krijgt. Het is aan de spelers om de moordenaar te ontmaskeren. Recentelijk werd The Wilson Wolfe Affair in Engeland binnen 10 uur volledig gefinancierd op Kickstarter. Uit de Verenigde Staten zijn er nog veel meer voorbeelden; er zijn duidelijk veel mensen die thuis detective willen spelen. Escape Rooms Nederland speelt het zelf ook minimaal twee keer per maand. De trend hangt samen met de explosieve groei van zowel escaperooms als bordspellen, en zogenaamde ‘subscription boxes’: periodieke verrassingspakketten vol gadgets en merchandise. Op welke ben jij geabonneerd of ben jij erg enthousiast over?

Kan ik de spellen van Puzzelpost vaker spelen?

Na een keer spelen weet je wel alle geheimen. Het spel is echter wel weer in oorspronkelijke staat te herstellen, zodat je het aan al je vrienden kunt uitlenen. Dat hebben we bij Escape Rooms Nederland ook gedaan. We hebben nog enkele spellen staan van Boekanier Dossier waar nog nooit mee gespeeld is, die gaan we maar eens op een leuke manier weggeven. To be continued.

Ook als je geen echte puzzelaar bent, zijn de spellen van Puzzelpost leuk om te doen. Kom je er niet uit? Geen probleem. Op de website staat een hintsysteem, waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel hulp je wilt.

Waarom Puzzelpost volgens Ruud

“Ik wil de spelers heel even overtuigen dat ze echt onderdeel zijn van al deze intrige! Daarom worden de pakketten thuisgestuurd, ziet het er allemaal zo echt mogelijk uit, en zorg ik dat alle puzzels op een logische manier in het verhaal verweven zijn. En het is iets heel nieuws: ik vind het heel inspirerend om hier aan te werken en ik hoop dat er de komende jaren nog heel veel thuismysteries komen die ik zelf kan spelen!”

We kennen maar weinig gepassioneerde spelmakers die zo open staan voor feedback om een nog betere beleving te bieden. We hebben enorm kunnen genieten van Het Boekanier Dossier, we kijken dan ook erg uit naar de volgende 2 delen. Het Medusa Rapport moet na de zomer uit gaan komen.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest