Review Doomsday 2021 een levensecht avontuur vanuit huis

juni 7, 2021 | Nieuws,Reviews | Karin Goumans

Gebaseerd op realiteit

De Doomsday Clock is een symbolische klok die sinds 1947 wordt bijgehouden door een groep wetenschappers. Deze klok geeft aan hoe dicht we bij een fatale ramp zijn die het einde van de mensheid kan betekenen.

De toename van nucleaire dreiging, testen met kernwapens, een klimaatverandering, de verspreiding van nepnieuws. Als de dreiging toeneemt dan wordt de Doomsday klok verzet.

Het aantal minuten voor 12 uur middernacht geeft de mate van dreiging aan. In 2020 is de Doomsday Clock verzet naar 100 seconden voor 12. Dat betekent dat een wereldwijde ramp dichterbij is dan ooit.

Stap in de rol van Doomsday wetenschappers

Doomsday is een levensecht escape avontuur vanuit jullie eigen huiskamer gemaakt en bedacht door Uitjesbazen. Uitjesbazen heeft 2 jaar op rij het Nederlands kampioenschap escaperooms georganiseerd.

Nu is het tijd om zelf in de rol van een Doomsday wetenschapper te kruipen. Het is jullie missie om via 8 intensieve opdrachten Doomsday te voorkomen.

Dus sluit ramen en deuren en zet je televisie aan voor een optimale beleving. Presentatoren Cindy de Koning en Theo Verbruggen houden je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen tijdens jullie strijd om Doomsday te voorkomen.

Op bovenstaande afbeelding kun je de Prepperbox zien. Deze box bevat alles voor jullie eigen research wall. Meld je aan en jullie ontvangen deze uitgebreide overlevingsbox met kaarten, puzzels, posters, een uitgebreid noodpakket en zelfs een heerlijk snackpakket om tijdens het spel even te kunnen snoepen. De puzzels in deze box bevatten speciale effecten zoals hitte, kou, licht, en inkt.

Let op: met alle informatie kan jullie ‘wall’ zo’n 5 vierkante meter groot worden. Waan je als een echte detective en creëer je eigen research wall. Wij hebben dit altijd al willen doen!

Onze ervaring

Een tijdje geleden schreven we al over Doomsday en nu was het onze beurt. Wij mochten op 22 mei met een team van 4 personen de wereld proberen te behoeden voor Doomsday.

Om 19:00 startte de eerste nieuwsuitzending, die heel realistisch voelde. Je zit hierdoor meteen lekker in het spel. Tip: Kijk eerst rustig even het filmpje af. Wij begonnen al met puzzelen zonder dat we de nieuwsuitzending afgekeken hadden. Daardoor maakten we het ons onnodig een beetje moeilijker.

Na het openen van de prepperbox moesten we even overzicht creëren in de materialen die op tafel lagen. Aan die 50 materialen is niks gelogen. Na het orderen konden we echt beginnen.

Het spel is opgedeeld in 8 opdrachten die je moet voltooien om Doomsday te voorkomen. We vonden het best pittig, vooral de lengte van het spel. Het spel zit heel goed in elkaar en is zeker avondvullend (denk aan 19:00 – 00:00 of langer). Hoewel de snelste tijd van die avond 2,5 uur was.

Het is een super uitgebreid spel welke geschikt is voor de spelers die wel in zijn voor een uitdaging. We hebben al vele spellen mogen spelen, maar dit hebben we nog nooit gezien. Zo uitgebreid in variatie van materiaal en realistisch met o.a. nieuwsuitzendingen. Het zorgde af en toe ook wel voor een overkill aan materiaal. Want je hebt meerdere boxen, een hele ‘research wall’ met materiaal, 2 laptops met dashboards. Structuur aanbrengen in die chaos is wel een aanrader.

Het systeem helpt je om vooruit te komen door middel van natuurlijke hints. Dus mocht je te lang over een opdracht doen dan word je op een natuurlijk manier meegenomen in het verhaal en kun je lekker verder gaan. Dit vonden we erg prettig. Het lastige was daarentegen dat je geen hints tussendoor kunt vragen als je vastliep. Dit omdat we natuurlijk meededen aan een wedstrijd. Als je het spel koopt en niet aan de wedstrijd mee doet, zijn er wel hints en antwoorden beschikbaar.

Ook kun je tijdens het spel zien hoe ver andere teams zijn met de opdrachten. En hoeveel teams er meedoen per provincie. Dit helpt goed mee voor het wedstrijdgevoel.

Tot en met opdracht 5 zaten we er lekker in. Daarna hebben we helaas gefaald en is de wereld vergaan. We dagen dan ook alle andere teams uit om het beter te gaan doen dan ons. Save the world!

Doomsday The Package

Doomsday is nu beschikbaar als Doomsday The Package voor 99 euro. Net wat makkelijker en iets minder lang dan de originele versie. Ook zit hier geen wedstrijdelement in en speel je gezellig zonder tijdsdruk met je gezelschap thuis.

Wil je Doomsday spelen in de originele opzet zoals wij dat gedaan hebben? Met een competitie om de prijzen tegen andere teams? Daarvoor organiseren ze nog eenmalig een Doomsday event op zaterdag 19 juni vanaf 19.00 uur. Wees er snel bij en meld je aan!

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest